Skandia investerar flera miljarder vid Backaplan

Annons

Förvärvar hett utvecklingsområde i Göteborg. KF Fastigheter säljer två utvecklingsfastigheter på en sammanlagd tomtareal om 90.000 kvadratmeter till Skandia Fastigheter i ett av Göteborgs mest expansiva områden – Backaplan/Hisingen.

Enligt Fastighetsvärldens bedömning rör det sig om en köpeskilling på runt en miljard kronor. Den totala framtida investeringen för Skandia Fastigheter (tidigare Diligentia) är mångdubbelt större.

Enligt Fastighetsvärldens kännedom var det en rejäl dragkamp om objekten i området som av många ses som det stora utvecklingsområdet för handel i Göteborg – ett segment som anses under utvecklat i orten. Men det var alltså Skandia Fastigheter som, kanske lite överraskande, drog det längsta strået i budgivningen.

Fastigheterna Backa 170:1 och Backa 172:1 innehåller idag köpcentrumet Backa 2 med en Coop Forum samt cirka 45 butiker. Enligt FVs kännedom ska existerande byggnader rivas och det ska byggas en stor mängd ny handel och även mycket stor mängd bostäder.

I affären har Cushman & Wakefield och Setterwalls varit säljarens rådgivare.

Skandia Fastigheters nyförvärv ingår som en del av det stora handelsområdet. Backaplan expanderar kraftigt och inom 20 år beräknas en fördubbling av antalet invånare.

– Vi gillar Göteborg generellt och Backaplan specifikt med områdets infrastruktur och läge. Här kan vi göra skillnad på riktigt och bygga en ny möteplats och träffpunkt på Hisingen. Vi tittar både på att förnya och utveckla möjligheterna till shopping men har också ambitioner att tillföra stadsdelen en betydande mängd bostäder och andra viktiga samhällsfunktioner, säger Bo Jansson, fastighetschef för Skandia Fastigheters köpcentrum och bostäder.

Det är fastigheten Backa 172:1 som innehåller Coopbutiken och köpcentrumet. Den andra fastigheten Backa 170:1 ligger fyra-fem minuters promenad därifrån. Även de byggnader som finns där ska rivas. Enligt den plan som finns så ska det bli en Coopbutik på den sistnämnda fastigheten i samband med att den förstnämnda rivs. Fastigheten Backa 170:1 ligger först i detaljplaneprocessen av de båda fastigheterna. Där planeras det i övrigt främst bostäder.

Efter försäljningen har KF Fastigheter ytterligare en utvecklingsfastighet om 88.000 kvadratmeter tomtareal i Backaplan, där planerna är att bygga bostäder.

I Göteborgsregionen står Skandia Fastigheter, sedan många år, bakom bland annat välkända och framgångsrika Frölunda Torg innehållande 200 butiker, omgivet av bostäder, sjukhus, kommunfunktioner och med kollektivtrafik som stannar i hjärtat av anläggningen. Bolaget äger och förvaltar också 2.000 lägenheter i Göteborg, och i tillägg planeras framöver en expansion om 50.000–70.000 kvm butiker och bostäder. I Göteborg äger Skandia Fastigheter även City Avenyn.

I Stockholmsområdet äger Skandia Fastigheter bland annat Mörby Centrum som står inför stor projektutveckling (och troligt namnbyte till Danderyds Centrum) och i somras förvärvade bolaget Tyresö Centrum. Bolaget har även nyligen köpt ytterligare fastigheter vid framgångsrika Väla i Helsingborg. Inom handelssegmentet i övrigt äger Skandia Fastigheter bland annat S:t Per i Uppsala, Domino i Norrköping och Commerce i Skövde.

Fastighetsvärlden Idag 2016-01-12

Så här är det tänkt att se ut vid Backaplan framöver. Området ska utvecklas till en blandstad.
Så här är det tänkt att se ut vid Backaplan framöver. Området ska utvecklas till en blandstad.
Området ska framöver få ett helt nytt utseende och innehåll.
Området ska framöver få ett helt nytt utseende och innehåll.

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan