Skandia investerar flera miljarder vid Backaplan

Förvärvar hett utvecklingsområde i Göteborg. KF Fastigheter säljer två utvecklingsfastigheter på en sammanlagd tomtareal om 90.000 kvadratmeter till Skandia Fastigheter i ett av Göteborgs mest expansiva områden – Backaplan/Hisingen.

Enligt Fastighetsvärldens bedömning rör det sig om en köpeskilling på runt en miljard kronor. Den totala framtida investeringen för Skandia Fastigheter (tidigare Diligentia) är mångdubbelt större.

Enligt Fastighetsvärldens kännedom var det en rejäl dragkamp om objekten i området som av många ses som det stora utvecklingsområdet för handel i Göteborg – ett segment som anses under utvecklat i orten. Men det var alltså Skandia Fastigheter som, kanske lite överraskande, drog det längsta strået i budgivningen.

Fastigheterna Backa 170:1 och Backa 172:1 innehåller idag köpcentrumet Backa 2 med en Coop Forum samt cirka 45 butiker. Enligt FVs kännedom ska existerande byggnader rivas och det ska byggas en stor mängd ny handel och även mycket stor mängd bostäder.

I affären har Cushman & Wakefield och Setterwalls varit säljarens rådgivare.

Skandia Fastigheters nyförvärv ingår som en del av det stora handelsområdet. Backaplan expanderar kraftigt och inom 20 år beräknas en fördubbling av antalet invånare.

– Vi gillar Göteborg generellt och Backaplan specifikt med områdets infrastruktur och läge. Här kan vi göra skillnad på riktigt och bygga en ny möteplats och träffpunkt på Hisingen. Vi tittar både på att förnya och utveckla möjligheterna till shopping men har också ambitioner att tillföra stadsdelen en betydande mängd bostäder och andra viktiga samhällsfunktioner, säger Bo Jansson, fastighetschef för Skandia Fastigheters köpcentrum och bostäder.

Det är fastigheten Backa 172:1 som innehåller Coopbutiken och köpcentrumet. Den andra fastigheten Backa 170:1 ligger fyra-fem minuters promenad därifrån. Även de byggnader som finns där ska rivas. Enligt den plan som finns så ska det bli en Coopbutik på den sistnämnda fastigheten i samband med att den förstnämnda rivs. Fastigheten Backa 170:1 ligger först i detaljplaneprocessen av de båda fastigheterna. Där planeras det i övrigt främst bostäder.

Efter försäljningen har KF Fastigheter ytterligare en utvecklingsfastighet om 88.000 kvadratmeter tomtareal i Backaplan, där planerna är att bygga bostäder.

I Göteborgsregionen står Skandia Fastigheter, sedan många år, bakom bland annat välkända och framgångsrika Frölunda Torg innehållande 200 butiker, omgivet av bostäder, sjukhus, kommunfunktioner och med kollektivtrafik som stannar i hjärtat av anläggningen. Bolaget äger och förvaltar också 2.000 lägenheter i Göteborg, och i tillägg planeras framöver en expansion om 50.000–70.000 kvm butiker och bostäder. I Göteborg äger Skandia Fastigheter även City Avenyn.

I Stockholmsområdet äger Skandia Fastigheter bland annat Mörby Centrum som står inför stor projektutveckling (och troligt namnbyte till Danderyds Centrum) och i somras förvärvade bolaget Tyresö Centrum. Bolaget har även nyligen köpt ytterligare fastigheter vid framgångsrika Väla i Helsingborg. Inom handelssegmentet i övrigt äger Skandia Fastigheter bland annat S:t Per i Uppsala, Domino i Norrköping och Commerce i Skövde.

Fastighetsvärlden Idag 2016-01-12

Så här är det tänkt att se ut vid Backaplan framöver. Området ska utvecklas till en blandstad.
Så här är det tänkt att se ut vid Backaplan framöver. Området ska utvecklas till en blandstad.
Området ska framöver få ett helt nytt utseende och innehåll.
Området ska framöver få ett helt nytt utseende och innehåll.

Fler Nyheter från förstasidan

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

ByggVesta säljer till EQT Exeter i Flemingsberg

Gör första bostadsaffären i Sverige.

Vill bygga 250 bostäder på västra Södermalm

Omdanar historiskt område. Se flera bilder och illustrationer.

Öppnar vid Stureplan

FV berättar att hyllad kedja öppnar sin första butik i Norden.

Skanska säljer för 1,2 mdr

Avyttrar första fasen om 27.000 kvm uthyrbar kontorsarea.

Oväntat: Tecknar 30.000 kvm kontor inom tullarna

FV berättar om det överraskande beslutet.

Åhléns vd har vänt skutan

Ayad Al-Saffar berättar för FV om: Expansionsplanen Vinsten Nya koncept Sin syn på bankerna.

Tillbaka till förstasidan