Skandia investerar flera miljarder vid Backaplan

Förvärvar hett utvecklingsområde i Göteborg. KF Fastigheter säljer två utvecklingsfastigheter på en sammanlagd tomtareal om 90.000 kvadratmeter till Skandia Fastigheter i ett av Göteborgs mest expansiva områden – Backaplan/Hisingen.

Enligt Fastighetsvärldens bedömning rör det sig om en köpeskilling på runt en miljard kronor. Den totala framtida investeringen för Skandia Fastigheter (tidigare Diligentia) är mångdubbelt större.

Enligt Fastighetsvärldens kännedom var det en rejäl dragkamp om objekten i området som av många ses som det stora utvecklingsområdet för handel i Göteborg – ett segment som anses under utvecklat i orten. Men det var alltså Skandia Fastigheter som, kanske lite överraskande, drog det längsta strået i budgivningen.

Fastigheterna Backa 170:1 och Backa 172:1 innehåller idag köpcentrumet Backa 2 med en Coop Forum samt cirka 45 butiker. Enligt FVs kännedom ska existerande byggnader rivas och det ska byggas en stor mängd ny handel och även mycket stor mängd bostäder.

I affären har Cushman & Wakefield och Setterwalls varit säljarens rådgivare.

Skandia Fastigheters nyförvärv ingår som en del av det stora handelsområdet. Backaplan expanderar kraftigt och inom 20 år beräknas en fördubbling av antalet invånare.

– Vi gillar Göteborg generellt och Backaplan specifikt med områdets infrastruktur och läge. Här kan vi göra skillnad på riktigt och bygga en ny möteplats och träffpunkt på Hisingen. Vi tittar både på att förnya och utveckla möjligheterna till shopping men har också ambitioner att tillföra stadsdelen en betydande mängd bostäder och andra viktiga samhällsfunktioner, säger Bo Jansson, fastighetschef för Skandia Fastigheters köpcentrum och bostäder.

Det är fastigheten Backa 172:1 som innehåller Coopbutiken och köpcentrumet. Den andra fastigheten Backa 170:1 ligger fyra-fem minuters promenad därifrån. Även de byggnader som finns där ska rivas. Enligt den plan som finns så ska det bli en Coopbutik på den sistnämnda fastigheten i samband med att den förstnämnda rivs. Fastigheten Backa 170:1 ligger först i detaljplaneprocessen av de båda fastigheterna. Där planeras det i övrigt främst bostäder.

Efter försäljningen har KF Fastigheter ytterligare en utvecklingsfastighet om 88.000 kvadratmeter tomtareal i Backaplan, där planerna är att bygga bostäder.

I Göteborgsregionen står Skandia Fastigheter, sedan många år, bakom bland annat välkända och framgångsrika Frölunda Torg innehållande 200 butiker, omgivet av bostäder, sjukhus, kommunfunktioner och med kollektivtrafik som stannar i hjärtat av anläggningen. Bolaget äger och förvaltar också 2.000 lägenheter i Göteborg, och i tillägg planeras framöver en expansion om 50.000–70.000 kvm butiker och bostäder. I Göteborg äger Skandia Fastigheter även City Avenyn.

I Stockholmsområdet äger Skandia Fastigheter bland annat Mörby Centrum som står inför stor projektutveckling (och troligt namnbyte till Danderyds Centrum) och i somras förvärvade bolaget Tyresö Centrum. Bolaget har även nyligen köpt ytterligare fastigheter vid framgångsrika Väla i Helsingborg. Inom handelssegmentet i övrigt äger Skandia Fastigheter bland annat S:t Per i Uppsala, Domino i Norrköping och Commerce i Skövde.

Fastighetsvärlden Idag 2016-01-12

Så här är det tänkt att se ut vid Backaplan framöver. Området ska utvecklas till en blandstad.
Så här är det tänkt att se ut vid Backaplan framöver. Området ska utvecklas till en blandstad.
Området ska framöver få ett helt nytt utseende och innehåll.
Området ska framöver få ett helt nytt utseende och innehåll.

Fler Nyheter från förstasidan

Hon blir ny toppboss vid Pembroke

Äger fyra fastigheter mitt i Stockholm.

Bild: Vill utveckla nytt landmärke i södra Stockholm

Bostadsutvecklaren har förvärvat detaljplan och planerar för 200 bostäder i expansiva kommunen.

SHF förvärvar nio livsmedelsfastigheter

Den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 18.000 kvm lokaler.

Topplista

20 största ägarna i CBD

FV listar de 20 största fastighetsägarna i Stockholms CBD.

Doldis får toppjobb hos bostadsgigant

Lämnar konsultbolaget och får en topptjänst vid landets största privata bostadsbolag.

Fabege får anvisning om 33.000 kvm i Sjöstaden

Ytterligare en aktör redo för projekt. Läs om den ekonomiska överenskommelsen och se även en karta.

Visselblåsaren till FV: ”Det var rena High Chaparral”

Är ett av åklagarens nyckelvittne. Berättar för Fastighetsvärlden.

Nu börjar historisk rättegång mot tre fd SFV-toppar

En av de absolut största utredningar som skett av en offentlig verksamhet i modern tid. Tidigare generaldirektör brottsmisstänkt.

McDonalds stänger mer i Stockholm – konkurrent tar över

Uppstickare tar över när giganten lägger ner ytterligare en enhet i Stockholm.

Bilder: Utvecklar nytt kvarter i Solna

Fastighetssjätten ska förvandla en av kommunens tråkigaste stadsdelar. Gör udda investering.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Malmös nya centrala satsning: Smörkajen

Se flera visionsbilder och läs om tidsplanen och aktörerna.

Savana och SBB satsar 800 miljoner i projekt

Läs om de ekonomiska detaljerna kring uppgörelsen.

SBB om den banbrytande inbrytningen

”För inte så länge sedan ägde kommunerna alla fastigheter för skolor och äldreboenden”. Berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan