Johan Brisvall, vd Markanvisning.se.

Sjunkande priser i markanvisningar

Det syns allt fler tecken på att kommunernas markpriser sjunker med anledning av det skiftande ekonomiska läget, uppger Markanvising.se. Dessutom blir det vanligare att investerare drar sig ur markanvisningsavtal. För FV berättar Johan Brisvall, vd, mer om utvecklingen under årets tre första kvartal.

Efter tre kvartal kan bolaget konstatera att de högsta prisnoteringarna under 2022 noterades i början av året. Vid en direktanvisning i Alvik i Stockholm noteras årets hittills högsta pris för flerbostadshus, 31.000 kr/kvm ljus BTA, vilken beslutades en vecka före Rysslands invasion av Ukraina.

För småhus noteras toppar på 35.750 kr/kvm ljus BTA i Göteborg och 34.200 kr/kvm ljus BTA på Lidingö, med inlämningar i början av april respektive februari, enligt statistik från Markanvisning.se.

– Fyra av de fem högsta prisnoteringarna för flerbostadshus hittills i år har antingen beslutats i januari eller februari. Vi ser också en viss tröghet i systemet kring prisnoteringar eftersom kommunernas utvärdering av markanvisningstävlingar tar lång tid. Ett tydligt exempel är det högsta priset under Q3 för flerbostadshus som noterades i Norrtälje hamn. Det undertecknade markanvisningsavtalet var resultatet av en markanvisningstävling med inlämnade bud i juli 2021”, säger Johan Brisvall, vd på Markanvisning.se.

Jämförs snittpriserna för markanvisade flerbostadshus inom Stockholms stad under årets första tre kvartal med motsvarande period under 2021, är priserna nu 20 procent lägre. Det kan ses som en fingervisning om i vilken utsträckning markpriserna påverkas.

– Det beslutas vanligtvis om flest markanvisningar i Stockholms stad under det fjärde kvartalet, så det är först med ett helårsperspektiv vi kan dra definitiva slutsatser om prisförändringarna. Dessutom skiljer sig marknader kraftigt åt och hur utvecklingen ser ut i Stockholm behöver inte motsvara förändringar i andra geografiska områden, säger Brisvall.

Han konstaterar att många kommuner inte har hängt med i värdeutvecklingen för sin mark de senaste åren. Han ser exempel på hur byggaktörer som tilldelas mark i en kommun, också kan tilldelas mark i en annan likvärdig kommun och med motsvarande läge, för fem gånger priset. Kommuner som befinner sig i kraftig tillväxt behöver se över sitt arbetssätt med värderingar, enligt Johan Brisvall.

Ytterligare en indikator på den föränderliga pristerrängen återspeglas i byggaktörers förmåga att kunna stå vid sina lämnade prisanbud i markanvisningstävlingar.

Markanvisning.se har sett tävlingar under årets andra halva där kommunen inte kommer till avslut eftersom utsedda vinnare väljer att tacka nej till att teckna markanvisningsavtal. Det är ageranden som är logiska i en vikande konjunktur samtidigt som det påverkar byggaktörernas trovärdighet negativt i kommande förhandlingar om markanvisningar.

– Projekt med en färdig detaljplan och nära byggstart är mindre attraktiva än de vars genomförande ligger längre fram i tiden, där Norrtälje är ett exempel. Intresset för tidiga skeden är fortsatt stort, men vi ser skillnader mellan projektens förutsättningar och branschens betalningsvilja, säger Johan Brisvall.

Fler Nyheter från förstasidan

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Förvärvar mitt på Södermalm

Del av rekordaffär som skakade om branschen.

Bilder: Så blir projekt om hela 4 miljarder

Satsar i Stockholms stad. Planerar för 580 bostäder, kontor och hotell. Läs även om ambitionen för 27:e våningen!

Åhléns öppnar nytt i Stockholm – igen

2.500 kvm nytt varuhus. Blir andra öppningen under 2024.

Costco köper i skånskt handelsmecka

Förvärvar projekt om hela 17.000 kvm. Andra etableringen i Sverige.

Ny restaurang utmanar Gondolens vy

Svenska Brasserier fortsätter sin expansion på Södermalm.

Castellum hyr ut hela 4.500 kvm

Option på ett sjätte våningsplan. Fyller upp efter Länsstyrelsen.

Hon tar över som chef över 54 miljarder i city

Blir ansvarig för Vasakronans mest värdefulla bestånd.

Pictet flexar musklerna

Förvärvar ny logistik om nästan 20.000 kvm lokaler.

Tänkt SBB-affär till papperskorgen

Har gått i mål med åtta kommunaffärer, men lyckas inte överallt.

Vasakronan hyr ut 3.700 kvm

Fylls på efter jätteuthyrningen.

Hummel är ny vd på CBRE

Tagit över direkt. Tidigare vd:n slutade efter redan ett halvår.

Storägare får ta större delen av Nivikas emission

Garantier utnyttjas för 41 procent av emissionen på drygt en halv miljard.

Arnhult säljer nästan allt

Säljer sju i en kommun. FV berättar vad som ingår i transaktionen och vad som återstår i beståndet.

Tillbaka till förstasidan