FV summerar höjdpunkterna vid sjunde FFE-toppmötet i Åre

Den sjunde upplagan av Åre-konferensen är avslutad. Här nedan syns Fastighetsvärldens löpande rapportering från eventet.

Annons

Som vanligt är det FFE, Föreningen fastighetsekonomerna, som arrangör. Och som vanligt så är det fullsatt.

Det är ett vinterklätt Åre som tar emot deltagarna. Temperaturen är några få minusgrader, vilket är långt behagligare än i samband med några av tidigare års konferenser. Det är rejält med snö i trakterna. Hela 88 cm i terrängen, enligt Skistars mätning, varav 10 cm som kommit de senaste tre dygnen. Höga snövallar syns lite överallt i byn.

Temat för 2018 års konferens är Utländskt ägande och Valår 2018. Fredrik Kolterjahn modererar under förmiddagen när ämnet är Utländskt ägande. På eftermiddagen tar Kristina Alvendal över modererandet när ämnet är Valår 2018.

Andreas Wallström, Nordea.

Först upp på scen var Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström. Han konstrade att det mest i vår omvärld ser ljust ut. På de flesta håll råder god tillväxt – och han konstaterade, i en liten gliring, att det numera även gäller Finland. När Donald Trump är i Davos med främsta budskapet att berätta hur bra det går i USA så konstaterade Wallström att Europas främsta lok går riktigt bra:

– Optimismen bland tyska företag har aldrig varit högre, sade Wallström på FFE-scenen på Åregården mitt i byn.

Därefter pratade han bland annat om den svenska bostadsmarknaden.

– Antalet transaktioner på bostadsmarknaden under hösten var inte onormalt låga, sade Wallström och konstaterade att åren dessförinnan varit allt annat är normala jämfört med en längre tidshorisont.

Det är för övrigt en lite udda ”Åre Konferens” i år. Två personer som verkligen förknippats med ”toppmötet” är inte med, Peter Wågström och Jan-Erik Höjvall. Duon har med driv och god lokalkännedom satt sin prägel på eventet genom åren. Under frukosten skojade några av deltagarna att organisationen Missing People och fjällräddarna borde aktiveras för att hitta Wågström och Höjvall utifrån att de försvunnit i närområdet. Dock lär det inte behövas. Mer trolig orsak är att frånvaron beror på att de inte är kvar på respektive tidigare jobb.

Jenny Tuleby, JLL.

Efter Wallström var det dags för Jenny Tuleby från JLL att inta FFE:s scen. Hon talade bland annat om transaktionsvolymer. Efter några heta handelsår i stora delar av världen, inte minst i Sverige, trodde hon på en lägre volym för i år.

– På den globala fastighetsmarknaden spås transaktionsvolymerna gå ner 5–10 procent under 2018, sade Tuleby.

Del av JLL:s presentation.

Hon konstaterade dock att det är ett fortsatt mycket stort intresse för att investera i fastigheter. Hon talade om ”big wall of money”.

– Många vill öka sin andel inom fastigheter, bland annat stora pensionskassor och stora nationella fonder, till exempel norska Oljefonden.

I magasinet Fastighetsvärlden nr 1/2018 som utkommer på måndag (29 januari) kan ni för övrigt läsa om en stor kartläggning om svenska investerarnas köp i de nordiska grannländerna under de senaste åren. Summan är nog överraskande hög för många – men vi avslöjar inget här! I magasinet nr 11/2016 fanns för övrigt en kartläggning över de svenska investerarnas globala ”härjningar” – och det illustrerades med ett vikingatåg på förstasidan.

Daniel Anderbring, Cushman & Wakefield.

Nummer tre upp på scen var Daniel Anderbring från Cushman & Wakefield:

– Av affärerna 2017 stod utländskt investerat kapital för 25 procent under 2017. Det är den störst andelen sedan 2007, sade Anderbring.

Han räknade bland annat upp ett flertal exempel, bland annat den kinesiska jätten CIC:s intåg på den svenska marknaden, läs mer här.

Cushman & Wakefield berättade hur olika investerargrupper resonerar.

Anderbring berättade sedan hur olika typer av investerare haft olika strategi i sina investeringar de senaste åren. Han gav även en inblick i vad vi kan förvänta oss av det kommande året, se bilden ovan.

Åre-konferensens arrangör Föreningen Fastighetsekonomerna, FFE, är en ideell förening vars främsta syfte är att främja nätverkande, samarbete och åsiktsutbyte bland medlemmarna genom att bland annat anordna regelbundna event. FFE är ett nätverk inom fastighetsbranschen för de som har läst civilingenjörsutbildningarna Lantmäteri eller Samhällsbyggnad samt de som har fullgjort kandidatexamen Fastighet och Finans och därefter masterutbildning med fastighetsekonomisk inriktning. Föreningen bildades 1986. För närvarande har föreningen drygt 1. 000 medlemmar.

Fredrik Kolterjahn var moderator under förmiddagen.

Efter den första fikapausen var det dags för duon Linus Nilsson, TH Real Estate (som i Sverige bland annat köpt Nova i Lund och Tuna i Eskilstuna) och Frans Heijbel, Alecta (som ingått ett tiotal JV:n och gjort flera förvärv i Sverige den senaste tiden – och megasålt i USA) att inta scenen. Duon pratade kring temat Enkla strukturer i Sverige kontra investeringar utomlands.

Nilsson pratade om försäljningar i London och att köpande kineser har hållit uppe marknaden där. Han konstrade även att hyrorna där viker till föröka av att bankerna drar ner, bland annat på grund av Brexit. Han sade att TH kollat på allt möjligt när det gäller investeringar, men konstaterade att det är viktigt att ha koll på demografins utveckling. När det gällde Sverige tyckte han att det var konstigt att kontorshyrorna i Stockholm ligger på samma nivå som i West End i London och i Paris.

Upp och ner. Kontorshyrorna i Sveriges största städer har gått upp kraftigt under några år. Bostadspriserna har fallit i ett halvår. Bild: Skistar.

Alecta har sålt även i Storbritannien, men varit tydliga med – och även redan gjort – att man även kommer att köpa i Storbritannien och USA framöver.

– Tech-sektorn kommer att ta över stora lokalytor i London. Jag tror inte effekten av Brexit blir så allvarlig, sade Heijbel.

Heijbel koesterde även att svenska bolag fortfarande är högt belånade och att det kan jämföras med många bolag i i till exempel Storbritannien som ligger på 20–30 procent, vilket kan tyckas onödigt lågt och riskavert.

På en publikfråga om kineserna (CIC) verkligen har koll på den svenska fastighetsmarknaden, svarade Heijbel:

– Det finns gott om konsulter som gärna hjälper till, inte minst i denna sal, sade Heibel och det följdes av skratt i den fullsatta salen där många av deltagarna kommer från de ledande rådgivningsbolagen.

Representanter för utländska investerare på plats.

Därefter var det dags för representanter för tre utländska investerare att inta FFE-scenen på Åregården. Moderatorn frågade trion varför bolagen inte investerar dubbelt så mycket i Sverige?

– Det är dyrt, Sverige är bara en marknad av många vi har i Europa. Mandatet ligger på andra marknader just nu, svarade Lina Alvemur från Aberdeen.

– Vi skulle vilja investera mycket mer, kan hitta bra affärer bara man letar. Problematiskt med skattefrågan, sa Eva Granlund, Schroders .

– Vi investerade mycket förra året. Är fortsatt positiva att köpa mer i Sverige, svarade Andreas Norberg, CBRE Global Investors.

Kristina Alvendal.

Under eftermiddagen var det fokus på vad som händer söndagen den 9 september – valet. Moderator för eftermiddagens programpunkter: Kristina Alvendal.

Förste talare efter lunchuppehållet var Jonas Frycklund från Svenskt Näringsliv. Han berättade att det runt om i riket beräknas ske generellt mer investeringar än normalt de kommande sex månaderna.

Men han såg ändå att det fanns orosmoln i Sverige. Här är det lägre tillväxt i BNP per capita jämfört med hur det ser ut i Europa. Förra året och prognosen för kommande två år. Frycklund talade även om hur IMF skrivit upp prognosen för den globala tillväxten – men konstrade att det fanns risker. Där lyfte han bland annat  fram risken för finansiell korrektion och protektionistiska strömningar och geopolitisk osäkerhet.
Donald Trump äger ett fastighetsimperium värt cirka 30 miljarder kronor – strax under Erik Selin och Roger Akelius.

När det var dags för ett antal riksdagspolitiker att inta scenen valde några av åhörarna i salen att klockan 14.07 istället lyssna på Donald Trumps tal från Davos och några följde hans tal via diverse sajter. De svenska politikerna på scenen fortsatte dock att diskutera svenska bostadsfrågor – oavsett vad den 45:e amerikanske presidenten sade. De satte Sverige först.

Dock var debatten mellan de svenska politikerna Lars Beckman, Moderaterna, Lars Eriksson, Socialdemokraterna, Larry Söder, Kristdemokraterna och Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiet tämligen slätstruken. De diskuterade paketeringsutredningen och ränteavdraget.

Det blev mer liv i luckan när Ingemar Rindstig, EY, tog ordet. Han förklarade, och betonade, hur förödande ränteavdragsbegränsningen skulle bli. Bostadsbolag kommer att betala över 100 procent skatt…

Paneldiskussion kring hur marknaden resonerar.

Dagens nästa sista programpunkt handlade om hur marknaden resonerar.

– Socioekonomiska faktorn styr våra fastighetsvärden, en faktor som politikerna kan påverka, sade Anette Sand, VD vid Familjebostäder – det stora allmännyttiga bostadsbolaget i Stockholm.

Sophia Mattsson Linnala, VD på nya jätten Rikshem om framtiden och det stundande valet:

– Kommunerna kommer ligga lågt gällande försäljningar. Men drar gärna igång något stort projekt.

Om den statliga politiken sade hon.

– Konstigt att utredningar som minskar bostadsbyggandet är uppe på agendan. Förhoppningsvis kommer de slås ned.

Hon hoppas även slippa höra mantrat ”vi måste bygga billiga bostäder”.

– Det kommer inte att hända om det inte ändras något fundamentalt.

Jeanette Saveros vid Veidekke:

– Infrastrukturfrågan ligger katastrofalt mycket efter. Den är central och viktig i alla frågor i kommande valet. Titta på Kanada, Norge. Finns goda exempel där finansieringslösningar inom offentlig/privatsektor har fungerat bra.

Gustav Källén, transaktionsansvarig NAI Svefa:

– Hoppas partierna kan enas kring de enkla frågorna. Det är egentligen inte så stora skillnader mellan partierna i deras förslag. Men varför händer det ingenting?

Han fortsätter att kommentera möjliga försäljningar:

– Kommunpolitikerna är mer pragmatiska. Vi ser att det är försäljningar på gång i kommuner ute i landet. Med det investeringsbehov som finns inser kommunpolitikerna att det måste ske, oavsett vilken politiskt färg man representerar.

Därmed tackar vi på Fastighetsvärlden alla er som följd rapporteringen. Även ett tack till FFE för en väl arrangerad och intressant konferens. Vi kan även tillägga att obekräftade uppgifter talar om att Peter Wågström setts i byn. Dock inte på Åregården.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Växande coworking redo att bredda verksamheten

”Som en schweizisk armékniv under utveckling.”

Lista: Tio största coworkingaktörerna

Fastighetsvärlden listar de tio största coworkingaktörerna i Sverige utifrån antal kvadratmeter.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Tillbaka till förstasidan