Joacim Sjöberg.

Sjöberg: ”Allt annat än nöjda med uthyrningen”

Castellums vakansgrad har ökat med en procentenhet.
– Vi inleder året med en negativ nettouthyrning och vi är allt annat än nöjda med det. Samtidigt speglar det den relativt tuffa hyresmarknaden på många av våra större delmarknader. Bruttouthyrningen är god och i linje med tidigare år, men vi straffas av större uppsägningar och fler konkurser, säger Castellums vd Joacim Sjöberg i en kommentar till bolagets Q1-rapport

Annons

Ekonomisk uthyrningsgrad uppgick till 90,6 procent (91,6). Den försämrade
uthyrningsgraden beror på underliggande stigande vakans med 0,6 procentenheter samt effekter av en allmän översyn av vakanshyror om 0,4 procentenheter, uppger Castellum.

De stora vakanserna i allmänhet finns i övrigt fokus på Fastighetsdagen Stockholm där temat är en ”Dags att fylla kontoren”.

Castellums nyckeltal för januari-mars 2025

  • Intäkterna uppgick till 2 386 mkr (2 449). I jämförbart bestånd minskade hyresintäkterna med 0,2 procent (2,8) exklusive valutaeffekter.
  • Nyuthyrningar har gjorts med 62 000 kvm (64 000) och med en årshyra om 137 mkr (128). Nettouthyrningen uppgick till -184 mkr (3) för perioden och -174 mkr (-12) för rullande 12 månader.
  • Driftöverskottet uppgick till 1 572 mkr (1 618), vilket motsvarar en minskning om 2,8 procent. Driftöverskottet i jämförbart bestånd minskade med 0,1 procent (8,5) exklusive valutaeffekter.
  • Förvaltningsresultatet uppgick till 1 064 mkr (1 148), vilket motsvarar en minskning om 7,3 procent.
    Periodens resultat efter skatt uppgick till 2 mkr (-180), vilket motsvarar 0,00 kronor (-0,37) per aktie före och efter utspädning.
  • Avkastning på eget kapital för rullande 12 månader uppgår till 3,3 procent (-9,4).
  • Nettoinvesteringarna uppgick till 358 mkr (235), varav 498 mkr (448) avser ny-, till- och ombyggnationer, 19 mkr (33) förvärv, och -159 mkr (-246) försäljningar.
  • Investeringarna i intresseföretag och joint venture uppgick till 387 mkr (—) för perioden.
  • Värdeförändringar i förvaltningsfastigheter uppgick under perioden till -368 mkr (-1 019) motsvarande -0,3 procent (-0,7). Fastighetsbeståndets värde uppgick till 135,0 mdkr (135,7) vid periodens utgång.
  • Belåningsgraden uppgick till 35,3 procent (35,6).
  • Räntetäckningsgraden för den senaste tolvmånadersperioden uppgick till 3,2 gånger (3,3) och 74 procent (70) av låneportföljen var räntesäkrad (över 1 år) vid periodens utgång.

Joacim Sjöberg kommenterar investerarmarknaden:

– Transaktionsvolymen på våra marknader ökade markant under det fjärde kvartalet förra året jämfört med kvartalen dessförinnan och har fortsatt på samma sätt under det första kvartalet i år. Det är fortsatt de inhemska aktörerna som dominerar marknaden där de noterade fastighetsbolagen och institutionella investerare är de främsta aktörerna på köpsidan. Ett av segmenten som ökat mest är kontorssegmentet. Det är vår uttalade ambition att vara nettoinvesterare i år.

– Belåningsgraden uppgår till låga 35,3 procent. Vi är mycket nöjda med balansräkningen och är väl rustade för kommande investeringsmöjligheter.

I vd-ordet kommenter Sjöberg även budpliktsbudet på Entra och utfallet:

– Entra är sedan 2020 vår exponering mot den norska fastighetsmarknaden. Entra har en imponerande marknadsposition, fina tillgångar i huvudsakligen Oslo och en kompetent organisation. Under kvartalet förvärvade vi ytterligare aktier i Entra och utlöste därmed så kallat budpliktsbud enligt norska regler. Genom budet och förvärv i marknaden har vi köpt aktier för cirka 400 mkr och därmed en indirekt ökning av vårt fastighetsvärde om cirka 1,1 mdkr. Aktierna förvärvades till vad vi anser ett attraktivt genomsnittligt pris om 115,50 NOK motsvarande en substansrabatt om cirka 30 procent och vi ökade vår ägarandel från 33,3 procent till 35,2 procent.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Överklagar dom om tvångsköp i Traneberg

Stockholms stad ansöker om ytterligare fem års tvångsförvaltning.

Axfast hyr ut till lyxkrog vid Gustav Adolfs torg

Uppmärksammade stjärnkrögare lägger ner hyllad Michelinkrog och öppnar på ny adress.

AIK Fotboll till Råsta – där Ibrahimovic fick nobben

Nytt användningsområde.

Stockholm tar strid för ny miljözon

Överklagar Länsstyrelsens beslut. Hoppas öppna zonen i vinter.

Erséus i stor intervju – ger sin syn på Ericssons framtid

FV Fokus. Intervju med Thomas Erséus. Kan kontorshyran rasa? Kämpigt för butiker i Mood-kvarteret Succén med WSP till Marievik Ger sin syn på Ericssons framtid Det nya kontoret.

Giles Membrey, Rioja Estate Ltd. Löddeköpinge. Malmö Designer Village.

Nu startar bygget av 27.000 kvm lyxoutlet

Beräknas kosta 1,8 miljarder. ”En stor dag – nu får vi ett datum för öppning.”

Tar över helt efter Kvalitenas konkurs

Elva fastigheter om totalt 33.000 kvm lokaler. Läs om värdet.

Atrium Ljungberg räddar kvar Ericsson på 31.500 kvm

Stort hyresavtal om 30.000 kvm. Bantar lokalytan med 15 procent – men mycket mindre än väntat. Kan möjligtvis ha betydelse för Kista.

Diös hyr ut 4.100 kvm i tidigare galleriaytor

Fyller upp ytor som tidigare var del av galleria. Framgångsrikt pusslande.

Krönika

Börsklipparna och friskolorna

”Den som startar en friskola för att bli rik kan fortsätta med detta.”

95% av långivarna nobbar Batljans förslag

Bakslag för Ilija Batljans förslag till lösning.

Så högt blev priset vid den stora affären vid Hötorget

FV berättar om köpeskillingen. Läs även om andra kvadratmeterpriser vid affärer i city den senaste tiden.

Tillbaka till förstasidan