SIS söker 17.500–25.000 kvm lokaler för nytt campus

Stockholm International School, SIS, planerar för en kraftig expansion för att möta näringslivets förväntningar. Fastighetsvärlden kan berätta att den välkända skolan, som funnits sedan 1951, söker nya lokaler om 17.500–25.000 kvm för ett nytt campus.

Cushman & Wakefield har fått uppdraget att hitta lämpliga lokaler.
I första hand vill SIS helst äga sin lokaler.

– Men vi är även öppna för att bli hyresgäst på ett långt avtal om 15–25 år, eller kanske bli hyresgäst för att senare få en möjlighet att köpa. Vi stänger inte dörren för något alternativ, säger Emma Jones, Advancement Director vid Stockholm International School, till Fastighetsvärlden.

I skolans geografiska sökområde finns Stockholms innerstad, Danderyd, Solna och Sundbyberg.

SIS har sedan 1967 verksamhet i den egenägda fastigheten på Johannesgatan 18, invid St Johannes kyrka i centrala Stockholm, där man har 4 500 kvm lokaler. SIS har även förhyrning hos Fastpartner på Luntmakaregatan om 2.000 kvm.

– Vi har hög kvalitet på utbildningen, men vi kan inte erbjuda samma nivå när det gäller lokaler. Det vill vi ändra på – och gärna så snart som möjligt, säger Emma Jones.

Stockholm International School har idag 700 elever, och skolan tar höjd för att om några år rymma 1.200 elever i åldrarna 3–19 år.

– Vi är trångbodda. Stockholm International School är ofta en del i förtagens rekryteringspaket, där det är viktigt att snabbt hitta en utbildningsplats för barnen till någon som rekryterats för ett speciellt jobb. Då kan det vara avgörande att det funkar för hela familjen.

Bland SIS uppdragslista finns stora allt från stora Ericsson till nya Northvolt liksom ett 30-tal ambassader. Den internationella läroplanen som erbjuds lockar.

SIS och Cushman & Wakefield har även vänt sig direkt till ett antal kommuner i hopp om att få möjlighet att skapa sitt eget campus genom en direktanvisning. För kommunerna finns även vetskapen att de aktuella familjerna ofta bosätter sig nära skolan.

– I snitt stannar våra studenter i tre år. Eftersom studenterna och barnen inte kommer in i samhället och föreningslivet på samma sätt som andra så tar vi ett större ansvar för allt runt omkring, som till exempel idrott.
Om samlingslokaler och idrottslokaler finns i närheten av ett tänkt campus så kan SIS bli hyresgäst i de lokalerna, därav den skiftade lokalytan i sökningen.

Idag har Stockholm International School lång kö, vilket inte gynnar de tre grenar som skolan vänder sig till: näringsliv, diplotatkår och akademi.

– Vi ser att det är ett problem. När man rekryterar topptalanger från hela världen så rekryterar man ofta samtidigt hela familjen. Det är kostsamma rekryteringar som kan falla på målsnöret om att det inte går att hitta utbildningsplatser till barnen. Arbetsgivarna vill erbjuda utbildningen som del av paketet.

SIS önskar inflytt i ett nytt campus inför höstterminen 2023. Även tidigare eller senare datum kan vara av intresse.

Emma Jones berättar även att skolan håller på med en annan lokalsökning:

– Av naturliga skäl fokuserade vi ju på vårt långsiktiga behov, men vi arbetar just nu även med att omedelbart hitta 3 000–5 000 kvadrat istället för de två lokalerna på Luntmakargatan. Detta för att kunna möte det mest akuta behovet för vår Middle och Upper School.

Fastighetsvärlden kan även berätta att SIS är öppna för att sälja sin egna fastighet på Johannesgatan 18, fastigheten Höjden 7.
– Ja, tanken är att den ska säljas alternativt hyras ut när vi flyttar, och vi har sagt att försäljning/nyttjande kan vara del av diskussion och förhandling, säger Emma Jones.

Stockholm International School drivs sedan 2011 som en stiftelse. Vid senaste läsåret fanns studenter från ett 60-tal länder. Skolan är fristående med internationell ackreditering som delas av ett globalt nätverk med likande utbildningar som följer samma internationella läroplan.

Johan Zachrisson, partner vid Cushman & Wakefield:

– Detta borde vara en ytterst intressant möjlighet för många fastighetsutvecklare. På grund av storleken och långsiktigheten, givetvis, och även med tanke på det intressanta kontaktnät som skolans community utgör. Men kanske främst på grund av att SIS har mycket höga ambitioner för sitt nya campus, som ska kunna mäta sig med de bästa internationella skolorna i Europa. Det kommer att bli ett värdefullt referensprojekt för den som genomför det.

Fler Nyheter från förstasidan

Wallenstam avslutar veckan med miljardaffär

Säljer bostäder på nivån 70.000–75.000 kronor per kvadratmeter.

Daniel Kindberg frias

”Gud va skönt”. Dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Selin och Arnhult besegrade norska oljemiljardärer

Köper för 13,5 miljarder och bolaget når därmed 78 miljarder. Läs om beståndet.

Nivika kraftigt övertecknad – börshandel inleds idag

Aktier för över 60 miljoner omsatta under första timmarnas handel.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Skanska bygger upp nytt fastighetsbestånd

Introducerar en ny verksamhetsgren för att behålla fastigheter långsiktigt.

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

Newsec får ny vd – satsar även på övriga Europa

Läs om nya storsatsningen. Nya vd:n berättar för FV.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tessin Properties förvärvar sin första fastighet

Premiärförvärvet är avklarat. Läs om objektet och detaljerna.

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Tillbaka till förstasidan