SIS söker 17.500–25.000 kvm lokaler för nytt campus

Stockholm International School, SIS, planerar för en kraftig expansion för att möta näringslivets förväntningar. Fastighetsvärlden kan berätta att den välkända skolan, som funnits sedan 1951, söker nya lokaler om 17.500–25.000 kvm för ett nytt campus.

Cushman & Wakefield har fått uppdraget att hitta lämpliga lokaler.
I första hand vill SIS helst äga sin lokaler.

– Men vi är även öppna för att bli hyresgäst på ett långt avtal om 15–25 år, eller kanske bli hyresgäst för att senare få en möjlighet att köpa. Vi stänger inte dörren för något alternativ, säger Emma Jones, Advancement Director vid Stockholm International School, till Fastighetsvärlden.

I skolans geografiska sökområde finns Stockholms innerstad, Danderyd, Solna och Sundbyberg.

SIS har sedan 1967 verksamhet i den egenägda fastigheten på Johannesgatan 18, invid St Johannes kyrka i centrala Stockholm, där man har 4 500 kvm lokaler. SIS har även förhyrning hos Fastpartner på Luntmakaregatan om 2.000 kvm.

– Vi har hög kvalitet på utbildningen, men vi kan inte erbjuda samma nivå när det gäller lokaler. Det vill vi ändra på – och gärna så snart som möjligt, säger Emma Jones.

Stockholm International School har idag 700 elever, och skolan tar höjd för att om några år rymma 1.200 elever i åldrarna 3–19 år.

– Vi är trångbodda. Stockholm International School är ofta en del i förtagens rekryteringspaket, där det är viktigt att snabbt hitta en utbildningsplats för barnen till någon som rekryterats för ett speciellt jobb. Då kan det vara avgörande att det funkar för hela familjen.

Bland SIS uppdragslista finns stora allt från stora Ericsson till nya Northvolt liksom ett 30-tal ambassader. Den internationella läroplanen som erbjuds lockar.

SIS och Cushman & Wakefield har även vänt sig direkt till ett antal kommuner i hopp om att få möjlighet att skapa sitt eget campus genom en direktanvisning. För kommunerna finns även vetskapen att de aktuella familjerna ofta bosätter sig nära skolan.

– I snitt stannar våra studenter i tre år. Eftersom studenterna och barnen inte kommer in i samhället och föreningslivet på samma sätt som andra så tar vi ett större ansvar för allt runt omkring, som till exempel idrott.
Om samlingslokaler och idrottslokaler finns i närheten av ett tänkt campus så kan SIS bli hyresgäst i de lokalerna, därav den skiftade lokalytan i sökningen.

Idag har Stockholm International School lång kö, vilket inte gynnar de tre grenar som skolan vänder sig till: näringsliv, diplotatkår och akademi.

– Vi ser att det är ett problem. När man rekryterar topptalanger från hela världen så rekryterar man ofta samtidigt hela familjen. Det är kostsamma rekryteringar som kan falla på målsnöret om att det inte går att hitta utbildningsplatser till barnen. Arbetsgivarna vill erbjuda utbildningen som del av paketet.

SIS önskar inflytt i ett nytt campus inför höstterminen 2023. Även tidigare eller senare datum kan vara av intresse.

Emma Jones berättar även att skolan håller på med en annan lokalsökning:

– Av naturliga skäl fokuserade vi ju på vårt långsiktiga behov, men vi arbetar just nu även med att omedelbart hitta 3 000–5 000 kvadrat istället för de två lokalerna på Luntmakargatan. Detta för att kunna möte det mest akuta behovet för vår Middle och Upper School.

Fastighetsvärlden kan även berätta att SIS är öppna för att sälja sin egna fastighet på Johannesgatan 18, fastigheten Höjden 7.
– Ja, tanken är att den ska säljas alternativt hyras ut när vi flyttar, och vi har sagt att försäljning/nyttjande kan vara del av diskussion och förhandling, säger Emma Jones.

Stockholm International School drivs sedan 2011 som en stiftelse. Vid senaste läsåret fanns studenter från ett 60-tal länder. Skolan är fristående med internationell ackreditering som delas av ett globalt nätverk med likande utbildningar som följer samma internationella läroplan.

Johan Zachrisson, partner vid Cushman & Wakefield:

– Detta borde vara en ytterst intressant möjlighet för många fastighetsutvecklare. På grund av storleken och långsiktigheten, givetvis, och även med tanke på det intressanta kontaktnät som skolans community utgör. Men kanske främst på grund av att SIS har mycket höga ambitioner för sitt nya campus, som ska kunna mäta sig med de bästa internationella skolorna i Europa. Det kommer att bli ett värdefullt referensprojekt för den som genomför det.

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Tillbaka till förstasidan