SIS söker 17.500–25.000 kvm lokaler för nytt campus

Stockholm International School, SIS, planerar för en kraftig expansion för att möta näringslivets förväntningar. Fastighetsvärlden kan berätta att den välkända skolan, som funnits sedan 1951, söker nya lokaler om 17.500–25.000 kvm för ett nytt campus.

Cushman & Wakefield har fått uppdraget att hitta lämpliga lokaler.
I första hand vill SIS helst äga sin lokaler.

– Men vi är även öppna för att bli hyresgäst på ett långt avtal om 15–25 år, eller kanske bli hyresgäst för att senare få en möjlighet att köpa. Vi stänger inte dörren för något alternativ, säger Emma Jones, Advancement Director vid Stockholm International School, till Fastighetsvärlden.

I skolans geografiska sökområde finns Stockholms innerstad, Danderyd, Solna och Sundbyberg.

SIS har sedan 1967 verksamhet i den egenägda fastigheten på Johannesgatan 18, invid St Johannes kyrka i centrala Stockholm, där man har 4 500 kvm lokaler. SIS har även förhyrning hos Fastpartner på Luntmakaregatan om 2.000 kvm.

– Vi har hög kvalitet på utbildningen, men vi kan inte erbjuda samma nivå när det gäller lokaler. Det vill vi ändra på – och gärna så snart som möjligt, säger Emma Jones.

Stockholm International School har idag 700 elever, och skolan tar höjd för att om några år rymma 1.200 elever i åldrarna 3–19 år.

– Vi är trångbodda. Stockholm International School är ofta en del i förtagens rekryteringspaket, där det är viktigt att snabbt hitta en utbildningsplats för barnen till någon som rekryterats för ett speciellt jobb. Då kan det vara avgörande att det funkar för hela familjen.

Bland SIS uppdragslista finns stora allt från stora Ericsson till nya Northvolt liksom ett 30-tal ambassader. Den internationella läroplanen som erbjuds lockar.

SIS och Cushman & Wakefield har även vänt sig direkt till ett antal kommuner i hopp om att få möjlighet att skapa sitt eget campus genom en direktanvisning. För kommunerna finns även vetskapen att de aktuella familjerna ofta bosätter sig nära skolan.

– I snitt stannar våra studenter i tre år. Eftersom studenterna och barnen inte kommer in i samhället och föreningslivet på samma sätt som andra så tar vi ett större ansvar för allt runt omkring, som till exempel idrott.
Om samlingslokaler och idrottslokaler finns i närheten av ett tänkt campus så kan SIS bli hyresgäst i de lokalerna, därav den skiftade lokalytan i sökningen.

Idag har Stockholm International School lång kö, vilket inte gynnar de tre grenar som skolan vänder sig till: näringsliv, diplotatkår och akademi.

– Vi ser att det är ett problem. När man rekryterar topptalanger från hela världen så rekryterar man ofta samtidigt hela familjen. Det är kostsamma rekryteringar som kan falla på målsnöret om att det inte går att hitta utbildningsplatser till barnen. Arbetsgivarna vill erbjuda utbildningen som del av paketet.

SIS önskar inflytt i ett nytt campus inför höstterminen 2023. Även tidigare eller senare datum kan vara av intresse.

Emma Jones berättar även att skolan håller på med en annan lokalsökning:

– Av naturliga skäl fokuserade vi ju på vårt långsiktiga behov, men vi arbetar just nu även med att omedelbart hitta 3 000–5 000 kvadrat istället för de två lokalerna på Luntmakargatan. Detta för att kunna möte det mest akuta behovet för vår Middle och Upper School.

Fastighetsvärlden kan även berätta att SIS är öppna för att sälja sin egna fastighet på Johannesgatan 18, fastigheten Höjden 7.
– Ja, tanken är att den ska säljas alternativt hyras ut när vi flyttar, och vi har sagt att försäljning/nyttjande kan vara del av diskussion och förhandling, säger Emma Jones.

Stockholm International School drivs sedan 2011 som en stiftelse. Vid senaste läsåret fanns studenter från ett 60-tal länder. Skolan är fristående med internationell ackreditering som delas av ett globalt nätverk med likande utbildningar som följer samma internationella läroplan.

Johan Zachrisson, partner vid Cushman & Wakefield:

– Detta borde vara en ytterst intressant möjlighet för många fastighetsutvecklare. På grund av storleken och långsiktigheten, givetvis, och även med tanke på det intressanta kontaktnät som skolans community utgör. Men kanske främst på grund av att SIS har mycket höga ambitioner för sitt nya campus, som ska kunna mäta sig med de bästa internationella skolorna i Europa. Det kommer att bli ett värdefullt referensprojekt för den som genomför det.

Fler Nyheter från förstasidan

Logistea nästan i mål med affären för 841 miljoner

Försäljningsprocessen pausades i början av pendemin. Nu är parterna nästan i mål.

Redo för ny storflytt – kan lämna Hagastaden

Kan göra ännu en stor samlokalisering.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Idag platserna 20–22

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Smäll för Steen & Ström när Åhléns stänger ännu mer

Fortsätter att krympa beståndet.

JM tillträder byggrätt för nytt HK - se nya bilder

FV avslöjade planerna för fem år sedan. Nu är det dags för byggstart. En tredjedel ska hyras ut externt.

Vill sälja portfölj med nio fastigheter

Läs om säljaren och vilka fastigheter som berörs.

”Kontor kommer att behövas mer än någonsin”

Fabeges Stefan Dahlbo om framtiden.

Buden på Gasklockan – vilka har råd med projektet?

Budtiden har gått ut. FV berättar om vad som händer de kommande månaderna.

CA tvingas göra halt vid Gasverkstomten

Vd Johan Damne berättar för FV vad som hänt.

Vill sälja och lämna – kanske går skapa byggrätter

Ytterligare en större affär mitt på Kungsholmen kan vänta.

Mannheimer Swartling flyttar till NCC:s nya

Hyr de tre översta våningarna i spektakulärt projekt.

Fiaskot: Inte ett enda bud på miljardcentrum

Fastighetsvärlden berättar varför den tänkta storaffären faller. Har fått kalla handen från investerarna. Säljaren förlänger tidsfristen med hela ett år.

Tidigare folkhemsjätten planerar fler nedläggningar

Tiden har sprungit i kapp kedjan som överlevt sig själv – krympt med 75 procent sedan storhetstiden.

Långläsning: Så överlevde Wallenstam krisen

I den nyutgivna boken ”Mot alla odds” berättar Hans Wallenstam om en av de mest dramatiska perioderna i Sveriges moderna historia – 90-talskrisen. FV bjuder på ett smakprov ur boken, där läsaren kastas in mitt i stormens öga.

Tillbaka till förstasidan