SIS söker 17.500–25.000 kvm lokaler för nytt campus

Stockholm International School, SIS, planerar för en kraftig expansion för att möta näringslivets förväntningar. Fastighetsvärlden kan berätta att den välkända skolan, som funnits sedan 1951, söker nya lokaler om 17.500–25.000 kvm för ett nytt campus.

Cushman & Wakefield har fått uppdraget att hitta lämpliga lokaler.
I första hand vill SIS helst äga sin lokaler.

– Men vi är även öppna för att bli hyresgäst på ett långt avtal om 15–25 år, eller kanske bli hyresgäst för att senare få en möjlighet att köpa. Vi stänger inte dörren för något alternativ, säger Emma Jones, Advancement Director vid Stockholm International School, till Fastighetsvärlden.

I skolans geografiska sökområde finns Stockholms innerstad, Danderyd, Solna och Sundbyberg.

SIS har sedan 1967 verksamhet i den egenägda fastigheten på Johannesgatan 18, invid St Johannes kyrka i centrala Stockholm, där man har 4 500 kvm lokaler. SIS har även förhyrning hos Fastpartner på Luntmakaregatan om 2.000 kvm.

– Vi har hög kvalitet på utbildningen, men vi kan inte erbjuda samma nivå när det gäller lokaler. Det vill vi ändra på – och gärna så snart som möjligt, säger Emma Jones.

Stockholm International School har idag 700 elever, och skolan tar höjd för att om några år rymma 1.200 elever i åldrarna 3–19 år.

– Vi är trångbodda. Stockholm International School är ofta en del i förtagens rekryteringspaket, där det är viktigt att snabbt hitta en utbildningsplats för barnen till någon som rekryterats för ett speciellt jobb. Då kan det vara avgörande att det funkar för hela familjen.

Bland SIS uppdragslista finns stora allt från stora Ericsson till nya Northvolt liksom ett 30-tal ambassader. Den internationella läroplanen som erbjuds lockar.

SIS och Cushman & Wakefield har även vänt sig direkt till ett antal kommuner i hopp om att få möjlighet att skapa sitt eget campus genom en direktanvisning. För kommunerna finns även vetskapen att de aktuella familjerna ofta bosätter sig nära skolan.

– I snitt stannar våra studenter i tre år. Eftersom studenterna och barnen inte kommer in i samhället och föreningslivet på samma sätt som andra så tar vi ett större ansvar för allt runt omkring, som till exempel idrott.
Om samlingslokaler och idrottslokaler finns i närheten av ett tänkt campus så kan SIS bli hyresgäst i de lokalerna, därav den skiftade lokalytan i sökningen.

Idag har Stockholm International School lång kö, vilket inte gynnar de tre grenar som skolan vänder sig till: näringsliv, diplotatkår och akademi.

– Vi ser att det är ett problem. När man rekryterar topptalanger från hela världen så rekryterar man ofta samtidigt hela familjen. Det är kostsamma rekryteringar som kan falla på målsnöret om att det inte går att hitta utbildningsplatser till barnen. Arbetsgivarna vill erbjuda utbildningen som del av paketet.

SIS önskar inflytt i ett nytt campus inför höstterminen 2023. Även tidigare eller senare datum kan vara av intresse.

Emma Jones berättar även att skolan håller på med en annan lokalsökning:

– Av naturliga skäl fokuserade vi ju på vårt långsiktiga behov, men vi arbetar just nu även med att omedelbart hitta 3 000–5 000 kvadrat istället för de två lokalerna på Luntmakargatan. Detta för att kunna möte det mest akuta behovet för vår Middle och Upper School.

Fastighetsvärlden kan även berätta att SIS är öppna för att sälja sin egna fastighet på Johannesgatan 18, fastigheten Höjden 7.
– Ja, tanken är att den ska säljas alternativt hyras ut när vi flyttar, och vi har sagt att försäljning/nyttjande kan vara del av diskussion och förhandling, säger Emma Jones.

Stockholm International School drivs sedan 2011 som en stiftelse. Vid senaste läsåret fanns studenter från ett 60-tal länder. Skolan är fristående med internationell ackreditering som delas av ett globalt nätverk med likande utbildningar som följer samma internationella läroplan.

Johan Zachrisson, partner vid Cushman & Wakefield:

– Detta borde vara en ytterst intressant möjlighet för många fastighetsutvecklare. På grund av storleken och långsiktigheten, givetvis, och även med tanke på det intressanta kontaktnät som skolans community utgör. Men kanske främst på grund av att SIS har mycket höga ambitioner för sitt nya campus, som ska kunna mäta sig med de bästa internationella skolorna i Europa. Det kommer att bli ett värdefullt referensprojekt för den som genomför det.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

10 experter om hoten och möjligheterna med Amazon

FV summerar vad ett antal experter tror.

Han blir ny chef för Stordalens fastighetsbolag

Blir ansvarig för ett bestånd som är värt cirka 22 miljarder kronor.

Affär för 2 miljarder inom tullarna

40.000 kvm lokaler ingår i den stora transaktionen.

Bekräftat: Amazon har påbörjat lansering

Ett officiellt pressmeddelande har kommit från den amerikanska jätten. Har 40 procent av marknaden i Tyskland.

Fond köper för 260 miljoner

Förvärvar nyproducerad fastighet.

Castellum: ”Inga behov av generella nedskrivningar”

Vd Henrik Saxborn kommenterar första halvåret.

Hyrorna hos Akelius upp med 6,3 procent

Läs om hur beståndet förändrats och den nye vd:n kommentar.

UC: Blygsam minskning av konkurser i juli

”Hemestern” tycks inte påverka konkurser inom hotell- och restaurangbranschen.

Åtal för insideraffärer i Victoria Park

Kända företagsledare åtalas för insiderbrott i samband med Vonovias bud på Victoria Park.

Offentliga Hus renodlar inför börsnotering

Svevia-paketet och studentbostäderna berörs av affären.

HUI: Amazon till Sverige i höst

Uppger att uppgiften är bekräftad.

Statlig jakt efter citylokaler

Fyra aktörer i gemensam satsning för att finna 8.000–12.000 kvm.

Sommarshoppar för 182 miljoner på Österlen

Förvärvar tre fastigheter om totalt 25.000 kvm lokaler.

Cocozza ökar i SBB – och vill se flera förändringar

”Den senaste emissionen av konvertibler där abstraktionsnivån i prospekten var som hämtade från ett seminarium i matematik”.

Tillbaka till förstasidan