SIS söker 17.500–25.000 kvm lokaler för nytt campus

Stockholm International School, SIS, planerar för en kraftig expansion för att möta näringslivets förväntningar. Fastighetsvärlden kan berätta att den välkända skolan, som funnits sedan 1951, söker nya lokaler om 17.500–25.000 kvm för ett nytt campus.

Cushman & Wakefield har fått uppdraget att hitta lämpliga lokaler.
I första hand vill SIS helst äga sin lokaler.

– Men vi är även öppna för att bli hyresgäst på ett långt avtal om 15–25 år, eller kanske bli hyresgäst för att senare få en möjlighet att köpa. Vi stänger inte dörren för något alternativ, säger Emma Jones, Advancement Director vid Stockholm International School, till Fastighetsvärlden.

I skolans geografiska sökområde finns Stockholms innerstad, Danderyd, Solna och Sundbyberg.

SIS har sedan 1967 verksamhet i den egenägda fastigheten på Johannesgatan 18, invid St Johannes kyrka i centrala Stockholm, där man har 4 500 kvm lokaler. SIS har även förhyrning hos Fastpartner på Luntmakaregatan om 2.000 kvm.

– Vi har hög kvalitet på utbildningen, men vi kan inte erbjuda samma nivå när det gäller lokaler. Det vill vi ändra på – och gärna så snart som möjligt, säger Emma Jones.

Stockholm International School har idag 700 elever, och skolan tar höjd för att om några år rymma 1.200 elever i åldrarna 3–19 år.

– Vi är trångbodda. Stockholm International School är ofta en del i förtagens rekryteringspaket, där det är viktigt att snabbt hitta en utbildningsplats för barnen till någon som rekryterats för ett speciellt jobb. Då kan det vara avgörande att det funkar för hela familjen.

Bland SIS uppdragslista finns stora allt från stora Ericsson till nya Northvolt liksom ett 30-tal ambassader. Den internationella läroplanen som erbjuds lockar.

SIS och Cushman & Wakefield har även vänt sig direkt till ett antal kommuner i hopp om att få möjlighet att skapa sitt eget campus genom en direktanvisning. För kommunerna finns även vetskapen att de aktuella familjerna ofta bosätter sig nära skolan.

– I snitt stannar våra studenter i tre år. Eftersom studenterna och barnen inte kommer in i samhället och föreningslivet på samma sätt som andra så tar vi ett större ansvar för allt runt omkring, som till exempel idrott.
Om samlingslokaler och idrottslokaler finns i närheten av ett tänkt campus så kan SIS bli hyresgäst i de lokalerna, därav den skiftade lokalytan i sökningen.

Idag har Stockholm International School lång kö, vilket inte gynnar de tre grenar som skolan vänder sig till: näringsliv, diplotatkår och akademi.

– Vi ser att det är ett problem. När man rekryterar topptalanger från hela världen så rekryterar man ofta samtidigt hela familjen. Det är kostsamma rekryteringar som kan falla på målsnöret om att det inte går att hitta utbildningsplatser till barnen. Arbetsgivarna vill erbjuda utbildningen som del av paketet.

SIS önskar inflytt i ett nytt campus inför höstterminen 2023. Även tidigare eller senare datum kan vara av intresse.

Emma Jones berättar även att skolan håller på med en annan lokalsökning:

– Av naturliga skäl fokuserade vi ju på vårt långsiktiga behov, men vi arbetar just nu även med att omedelbart hitta 3 000–5 000 kvadrat istället för de två lokalerna på Luntmakargatan. Detta för att kunna möte det mest akuta behovet för vår Middle och Upper School.

Fastighetsvärlden kan även berätta att SIS är öppna för att sälja sin egna fastighet på Johannesgatan 18, fastigheten Höjden 7.
– Ja, tanken är att den ska säljas alternativt hyras ut när vi flyttar, och vi har sagt att försäljning/nyttjande kan vara del av diskussion och förhandling, säger Emma Jones.

Stockholm International School drivs sedan 2011 som en stiftelse. Vid senaste läsåret fanns studenter från ett 60-tal länder. Skolan är fristående med internationell ackreditering som delas av ett globalt nätverk med likande utbildningar som följer samma internationella läroplan.

Johan Zachrisson, partner vid Cushman & Wakefield:

– Detta borde vara en ytterst intressant möjlighet för många fastighetsutvecklare. På grund av storleken och långsiktigheten, givetvis, och även med tanke på det intressanta kontaktnät som skolans community utgör. Men kanske främst på grund av att SIS har mycket höga ambitioner för sitt nya campus, som ska kunna mäta sig med de bästa internationella skolorna i Europa. Det kommer att bli ett värdefullt referensprojekt för den som genomför det.

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans superlycka

Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Ny tokrusning på börsen efter nya siffror

Se vilka bolag som stack iväg mest på de positiva nyheterna från andra sidan Atlanten under onsdagen.

Han får höjdarjobb hos Serneke

Bakgrund hos Hufvudstaden, Skanska och Svenska Hus.

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan