Fastigheten Norra Latin ligger vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Foto: FV

SIS hyr hela 9.200 kvm i Norra Latin

Stockholm International School, SIS, hyr hela 9.200 kvm lokaler i Norra Latin vid Norra Bantorget i centrala Stockholm, enligt uppgift till FV. Ett 25-årigt hyresavtal har tecknats med fastighetsägaren AB Folkets Hus.

Annons

– Vi är väldigt glada över att hittat lokalen och tecknat ett kontrakt som säkrar vår verksamhet för en lång tid framöver, säger Emma Jones, Advancement Director vid Stockholm International School, till Fastighetsvärlden.

Set Up och Setterwalls har varit rådgivare åt skolan. Cushman & Wakefield har varit rådgivare åt fastighetsägaren.

Det är den klart största uthyrningen i Stockholmsområdet hittills i år och den tredje största i Sverige.

Fastighetsvärlden berättade för två år sedan att Stockholm International School, som drivs av en stiftelse som inte är vinstdrivande, sökte stora lokaler. SIS har ett speciellt uppdrag att erbjuda utbildning för det ”globalt mobila familjerna”, där anställda kan finnas inom exempelvis näringslivet, akademin eller vid någon ambassad.

Därmed är det även definitivt klart att lokalerna i Norra Latin som under de senaste åren varit konferenslokaler återgår till att bli utbildningslokaler. FV berättade i februari om planerna att byggnaden åter skulle bli skola.

– Det är väldigt speciella lokaler som varsamt kommer att anpassas. Det är kulturmärkta lokaler, säger Emma Jones.

Det är SIS andra större förhyrning i centrala Stockholm, ganska nära skolans stora förhyrning på Johannesgatan 18 (fastigheten Höjden 7, som skolan även äger). När lokalerna i Norra Latin anpassats för SIS verksamhet kommer skolan att lämna de lokaler man hyr på Olof Palmes gata och på Luntmakargatan. Total förhyrning framöver kommer vara cirka 14.000 kvm, att jämföra med strax under 8.000 kvm idag.

På Norra Latin kommer SIS att bedriva undervisning för motsvarande högstadium och gymnasieskola. I SIS lokaler finns annars allt från ”early leaners” i tre–fyra-årsåldern upp till gymnasieåldern. Stockholms stad har tidigare sagt att Norra latin som skola passar bättre för äldre barn.

Den aktuella fastigheten, Barnhuskällaren 6, innehåller cirka 9.200 kvm lokaler, så SIS hyr hela byggnaden. Fastigheten ligger vid Norra Bantorget, men har huvudingång från Drottninggatan. Merparten av ytorna har under den senaste tiden varit konferenslokaler.

Den första skolan där startade 1880 då Klara allmänna läroverk och Stockholms gymnasiums Riddarholmsavdelning slogs samman under namnet Högre latinläroverket å Norrmalm. Byggnaden Norra Latin användes som skola fram till 1982.

1989 gjordes byggnaden till ett modernt konferenscenter, med namnet CCC (City Conference Centre). 1992 sålde Stockholm Stad fastigheten till LO för en köpeskilling om 120 miljoner kronor med Folkets Hus som hyresgäst. Senare sålde LO fastigheten till Folkets Hus.

SIS räknar med att inleda undervisning i Norra Latin i augusti 2023.

Stockholm International School har tidigare uppgett till Fastighetsvärlden att man varit öppna för att eventuellt sälja fastigheten på Johannesgatan 18, som man ägt sedan 1967. Något beslut kring den frågan finns inte. Nu kommer man dessutom att stanna i den fastigheten.

Lars Sandberg, vd Fastighetsaktiebolaget Folkets Hus i Stockholm:

– Vi tycker att det är mycket positivt att vår fina fastighet återigen kan användas för utbildningsändamål. Skolan är väl underhållen och den stora ytan runt Norra Latin är unik för en innerstadsskola och en stor tillgång för en modern skola. Genom att fler människor levandegör området kommer också hela Norra Bantorget att utvecklas och bli en ännu mer attraktiv plats.

Här signerades det stora hyresavtalet: Lage Jonason, ordförande SIS, Jahn Henry Lovaas, ledamot SIS, Annika Nilsson, ordförande AB Folkets Hus Board och Lars Sandberg, vd Banfast.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan