Från vänster: Erik Thomaeus, Steven Flannery, Martin Davison, Paul Thornton och David Österström.

SIBS växer internationellt – ska bygga i Storbritannien och på Irland

SIBS och den brittiska fastighetsutvecklaren Donard Living Ltd ingår ett intentionsavtal för att med SIBS ConstructionTech-koncept tillsammans bygga cirka 1.000 hyreslägenheter per år på de brittiska öarna. De första byggnationerna är redan under projektering och det första spadtaget planeras till första halvåret 2023.

Genom ett byggsystem grundat på ConstructionTech, där ett egenutvecklat system för automatiserad projektering integreras med industriell produktion i fabrik, har SIBS sedan 2016 bidragit till kortare byggtider och mer prisvärda bostäder på den svenska marknaden. Efter att ha utvecklat och etablerat sitt koncept i Sverige är SIBS strategiska fokus att ta byggsystemet till fler marknader. Som första steg på denna internationella expansion har bolaget ingått intentionsavtal med den brittiska bostadsutvecklaren Donard Living för att använda det skalbara byggsystemet på de brittiska och irländska marknaderna.

”Vi är väldigt glada över att få möjligheten att samarbeta med Donard Living. Genom att kombinera Donards Livings erfarenhet och kunnande om de här marknaderna med vårt koncept för snabbt och högkvalitativt byggande, kommer vi tillsammans att kunna tillgängliggöra vackra, energieffektiva och prisvärda hem för fler i Storbritannien och på Irland”, säger Erik Thomaeus, vd för SIBS.

“Vi har en stark pipeline av bostadsutvecklingsprojekt där vi vill leverera prisvärda hem i stor skala och på ett hållbart sätt. Samarbetet med SIBS kompletterar i hög grad Donard Livings erfarenhet av att identifiera, förvärva och finansiera bostadsutvecklingsprojekt i Storbritannien och på Irland. I vårt joint venture för vi våra respektive styrkor samman för att leverera över 1 000 lägenheter årligen”, säger Steven Flannery, vd för Donard Living.

SIBS och Donard har för avsikt att genom ett joint venture bygga 1 000 lägenheter per år i Storbritannien och på Irland. De första projekten är under projektering och första spadtag planeras till första halvåret 2023. Samtliga bostäder kommer att byggas med SIBS system, som täcker hela projektledet från automatiserad projektering till industriell produktion och färdigställande på plats, och ska ägas gemensamt. Samarbetet kommer att bli SIBS första internationella affär där man gemensamt bygger och äger bostäder tillsammans med en partner på en internationell marknad.

”Samarbeten med internationella partners som delar vår ambition att forma morgondagens bostadsmarknad kommer att vara en nyckel för en fortsatt snabb utveckling. Vi har framgångsrikt etablerat vårt system på den svenska marknaden, med Slättö Förvaltning som financing partner. Nu vill vi skala upp det internationellt, med Donard som financing partner på de brittiska och irländska marknaderna”, avslutar Erik Thomaeus.

Fler Nyheter från förstasidan

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Tillbaka till förstasidan