SHF miljardköper Bromma Blocks – halva priset

Svenska Handelsfastigheter förvärvar stora Bromma Blocks i Stockholm för 1,173 miljarder kronor. Det är ungefär hälften så mycket som köpeskillingen var 2017, enligt FV:s källor då, när säljaren CBRE IM förvärvade. Yielden är hela 12 procent.
SHF når genom köpet – bolagets andra miljardköp på en månad – ett bestånd på över 1 miljon kvadratmeter.

Annons

CBRE och Gernandt & Danielsson var rådgivare till säljaren. Köparens legala rådgivare var Wigge & Partners.

Förvärvet omfattar fem fastigheter med en total uthyrningsbar yta om knappt 57 500 kvm och en välbelägen byggrätt om om ca 50.000 kvm BTA. Coop, City Gross, Elgiganten, XXL, Jula, Rusta och Systembolaget hör till de större hyresgästerna.

Thomas Holm, vd för Svenska Handelsfastigheter, om det stora köpet:

– Vi ser verkligen fram emot att tillträda Bromma Blocks, som har ett utmärkt läge i en expanderande stadsdel. Vi tror starkt på Bromma Blocks som en väl inarbetad handelsplats sedan snart 20 år i kombination med Svenska Handelsfastigheter som en långsiktig aktör med starka ägare. Vi ser goda möjligheter att vidareutveckla området baserat på vår omfattande erfarenhet inom externhandel och lågpris.

CBRE IM (då CBRE GIP), med bas i Dallas, förvärvade Bromma Blocks våren 2017 från amerikanska Starwood för 2,1-2,2 miljarder kronor, enligt Fastighetsvärldens källor då. Köparen hade då planer på att omgående starta en utbyggnation, men drog i bromsen. Starwood förvärvade i sin tur Bromma Blocks som en del av en paketaffär från KF 2013.

Bromma Blocks är en av Stockholmsområdets ledande handelsplatser med närmare 70 hyresgäster som täcker ett brett register av detaljhandeln. Livsmedel och andra dagligvaror står för omkring 50 procent av handelsplatsens totala omsättning, som under 2023 uppgick till cirka 2,1 mdr kronor. De totala hyresintäkterna uppgår till 210,3 mkr med ett driftnetto om 131,6 mkr.

Yielden landar därmed på nästan 12 procent. Enligt Fastighetsvärldens kännedom har Bromma Blocks funnits i aktiva försäljningsprocesser tre–fyra gånger de senaste åren – och nu har man alltså lyckats få igenom en affär.

Uthyrningsgraden uppgår till cirka 91 procent, vilket öppnar för fler uthyrningsmöjligheter. Ytterligare expansion är möjlig då det finns potential att skapa byggrätter för ytterligare cirka 50.000 kvm.

– Vi är också mycket glada över att få utveckla detta expansiva område och byggrätterna tillsammans med ledande detaljister och Stockholm Stad. Denna satsning är ett viktigt steg i vår långsiktiga strategi att bidra till stadens hållbara tillväxt och skapa attraktiva, levande miljöer för både invånare och besökare, tillägger Thomas Holm.

Transaktionen är baserad på ett underliggande nettofastighetsvärde om 1.170 mkr. Affären finansieras med externlån från Nordea Bank samt eget kapital.

Bokförda fastighetsvärdet uppgick till 1.725 miljarder kronor per den 31 december 2023.

Transaktionen sker genom förvärv att sju bolag och indirekt tomträtterna till fastigheterna Trafikflyget 1, Trafikflyget 3, Trafikflyget 5, Trafikflyget 7 samt Trafikflyget 9.

Tillträde beräknas ske den 25 juni 2024.

I maj förvärvades Svenska Handelsfastigheter en portfölj handelsfastigheter om cirka 85.200 kvm för 1,3 miljarder kronor kronor från Partners Group/Brunswick.

Genom förvärvet av Bromma Blocks passerar därmed Svenska Handelsfastigheters totala uthyrningsbara yta 1 miljon kvm. Beståndet finns i 145 kommuner över hela Sverige.

CBRE IM har sålt flera handelsfastigheter i Sverige och har under de senaste åren, i en ny strategi, i stället förvärvat bostadsfastigheter och logistikfastigheter. Bolaget har bland annat sålt Port 73 i Haninge och Nian i centrala Gävle till Niam i en stor affär.

Bromma Blocks innehåller 57.000 kvm handel. Foto: Per-Erik Adamsson
Lågprisbutiker och livsmedelsbutiker dominerar vid Bromma Blocks. Foto: Per-Erik Adamsson
Området vid Blomma Blocks har två spårvagnshållplatser. Snart förlängs tvärbanna vidare mot Solvalla, Ursvik, Kista och Helenelund/Sollentuna. Foto: Per-Erik Adamsson
Andelen vanlig ”galleria” minskade när XXL flyttade in i galleriadelen. Citygross tog då över XXL:s tidigare stora lokal. Foto: Fastighetsvärlden
Thomas Holm utanför Bromma Blocks.
Till vänster syns Bromma flygplats. I mitten syns NCC:s fastighet Hangar 5 – som varit till salu. Foto: Per-Erik Adamsson
Bromma Block utvecklades av KF Fastigheter. Flera av de äldre byggnaderna är k-märkta. Foto: Per-Erik Adamsson
Matutbudet vid Bromma Blocks har stärkts de senaset åren. Foto: Per-Erik Adamsson
Merparten av vakanserna som finns, 9 procent, finns i galleriadelen. Foto: Per-Erik Adamsson
Åhléns är en av hyresgästerna i gallerian. Foto: Per-Erik Adamsson
Svenska Handelsfastigheter är ny ägare till Bromma Blocks. Foto: Per-Erik Adamsson

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan