SFV:s förre GD Björn Anderson tvingades lämna sitt uppdrag i början av 2017 när brottsmisstankarna riktades mot honom. Han behöll dock sin lön om 99.400 kronor i månaden fram till 2020.

SFV-toppen frias: ”Svårt att bli dömd för tjänstefel”

SFV:s tidigare generaldirektör Björn Andersson frias helt av Stockholms tingsrätt i den omfattande korruptionsskandal som Kalla Fakta avslöjade 2017. Men den tidigare fastighetschefen på myndigheten döms till fyra års fängelse – bland annat för grovt tagande av muta till ett värde av 7,6 miljoner kronor.

Avslöjandet 2017
TV4:s Kalla fakta avslöjade i programmet ”Slottsherren” en korruptionshärva i mångmiljonklassen där en tidigare fastighetschef, Mikael Sackleen, vid SFV fick en kunglig bostad på 500 kvadratmeter på Rosersbergs Slott 2006. Trots att detta stred mot SFV:s interna regler. Några månader senare fick en nära släkting en bostad i slottsområdet. Därefter deras vänner, deras barn och bekanta.

Men det var bara toppen av isberget. Sackleen anklagades i programmet även för fusk med upphandlingar då byggbolaget RCB vann mängder av renoveringsuppdrag i SFV:s regi. Kontrakt värda flera miljoner kronor.

Enligt Kalla Fakta ansvarade Sackleens fru för fakturahanteringen på RCB. Fakturorna, som saltades grovt, skickades sedan till SFV där maken godkände dem. Enligt ett vittne fick Sackleens privata bolag betalt (10%) av RCB för att byggbolaget skulle få uppdragen av SFV. Enligt TV4 har Sackleen även använt skattemedel i mångmiljon-
klassen för att finansiera egna renoveringar och fastighetsköp via anpassade fuskfakturor.

Enligt Kalla Fakta fick SFV:s dåvarande GD Björn Andersson reda på oegentligheterna 2014. Han lovade att agera. Men inget hände. Istället befodrades Sackleen och fick ett större ansvar över fler slott och avtal. Polisanmälen inkom till slut – i oktober 2016 cirka två år efter GD:n informerats, detta efter att TV4:s granskning blivit känd. Källa: FV

Visa faktaruta

Efter fyra års utredningsarbete meddelades på onsdagen domen.

Tingsrätten frikänner SFV:s tidigare generaldirektör Björn Anderson för mutskandalen som avslöjades av Kalla Fakta 2017 (se faktarutan intill för bakgrund).

Åtalet om tjänstefel ogillas.

Skälen är enligt tingsrätten två:
Björn Andersons uppgift som generaldirektör har inte innefattat skyldighet att göra åtalsanmälan enligt lagen om offentlig anställning. Åtalsanmälan har i stället varit en uppgift för personalansvarsnämnden vid SFV.

Dessutom finner tingsrätten att:
De misstankar om brott som funnits på SFV inte varit så starka att någon skyldighet att göra åtalsanmälan har åsidosatts.

Björn Anderssons försvarsadvokat, Frida Wallin, har jobbat med fallet sedan dag ett:
– Det är så klart en oerhörd lättnad, inte minst för min klients skull. Det har varit en lång utredning och nu nådde vi det här lyckliga slutet, säger hon till FV.

Björn Andersson själv är lättad och glad.

– Han anser att tingsrätten på ett föredömligt sätt har tittat på frågan om tjänstefel ur flera juridiska och tekniska vinklar, säger Frida Wallin.

Särskilt orolig var hon inte:
– Nej, men eftersom det är en prövning i domstol och åklagaren anser sig ha på fötter för ett åtal så kan man aldrig vara säker.

Vice chefsåklagare Martin Bresman menar att åtalet hade oddsen emot sig:
– Det är känt sedan tidigare att det är svårt att bli dömd för tjänstefel. I det här fallet har tingsrätten gjort en annan bedömning än vad åklagaren har gjort, säger han till FV.

Eventuellt kan en överklagan bli aktuell:
– Det finns anledning att titta närmare på det. Men det är för tidig att säga. Jag ska ta till mig vad tingsrätten har skrivit först.

Den tidigare fastighetschefen inom myndigheten, Mikael Sackleen, döms till fyra års fängelse.

Han döms för grovt tagande av muta i flera fall, avseende ett sammanlagt värde om cirka 7,6 miljoner kronor.

Åklagaren har, när det gäller mutorna, haft full framgång i domen.

Sackleen döms även för flera fall av dels trolöshet mot huvudman, grovt brott, dels grovt bokföringsbrott samt för olovligt förfogande. Straffet bestäms till fängelse i fyra år.

– Jag är nöjd med att den huvudåtalade döms för de brott han har varit åtalad för. Till ett långt fängelsestraff i linje med vad åklagaren yrkade på, säger Martin Bresman.

Den tredje personen inom SFV, som var anställd inom förvaltningsområde Roserbergs slott, frikäns från åtalet om medhjälp till trolöshet mot huvudman, grovt brott. Hon frikänns även från åtalet om grovt tagande av muta.

Tingsrätten anser att det brottet inte ska bedömas som grovt, varför det är preskriberat.

Det var för ett år sedan som Björn Andersson åtalades för för tjänstefel av normalgraden (gärningen ansågs inte som ringa) för mutskandalen.

Den tidigare fastighetschefen, Mikael Sackleen, stod åtalad för trolöshet mot huvudman, grovt tagande av muta, bokföringsbrott samt olovligt förfogande.

I Björn Andersons fall menade åklagaren att GD:n för myndigheten inte hade gjort en åtalsanmälan inom rimlig tid trots att han, i rollen som generaldirektör, under en längre tid haft uppgifter om misstänkt brottslighet i förvaltningsområdeschefens anställning.

Björn Andersson har hela tiden förnekat brott.

– Vår förhoppning är att tingsrätten delar försvarets syn på det påstådda tjänstefelet och ogillar åtalet mot Björn Andersson, sa hans försvarsadvokat Frida Wallin till FV i början av januari.

Fler Nyheter från förstasidan

Glädjerus på börsen – men en åker ner i källaren

Ett bolag fallit hela 16 procent. Åtta bolag upp mer än 7 procent.

Bostadsutvecklare varslar 15 procent av arbetsstyrkan

Uppgifter till FV: Närmare 40 anställda berörs.

Hyr takvåning om 2.600 kvm

Två tredjedelar av den stora projektfastigheten på östra Kungsholmen är nu uthyrd.

Årets affärskonsult 2022

”Det är smickrande, så klart”. Jobbat med fastighetstransaktioner i 20 år.

Zlatan Ibrahimovic köper på Östermalm igen

FV berättar detaljerna. Hela 55 procents värdeuppgång på tre år. Snabb affär.

Kan vinna Mipim Awards

Svenskt bolag: ”Wow, vi är superglada för den här prestigtunga nomineringen”.

57 procent färre sålda för Bonava

Vd:n: ”Vi är mer selektiva när vi startar projekt”.

Smällen: Tappade 1.705.000 miljoner under 2022

FV berättar om 23 svenska bolag som har bidragit.

Avgörande för 77.000 bostäder

Står för långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna.

Besqab halverade produktionsstarterna 2022

Bra försäljningsnivå för det närmaste året ger utrymme att för effektivisering framåt.

Kraftigt lägre försäljning men starkt resultat från JM

Försäljningen vek kraftigt i slutet av året men bolaget lyckades hålla uppe resultatet bra – höjd utdelning föreslås.

Hit flyttar JM:s nya HK

Avtal om en 6.500 kvm i nytt kontorsprojekt. FV berättar om förändringen.

JM och Fabege i stor affär

Möjlighet att skapa 450 lägenheter i ”bortglömt område” som ka bli populärt.

Förvärvar vid Tegnérlunden

Affär i Stockholms innerstad.

Tillbaka till förstasidan