SFV:s förre GD Björn Anderson tvingades lämna sitt uppdrag i början av 2017 när brottsmisstankarna riktades mot honom. Han behöll dock sin lön om 99.400 kronor i månaden fram till 2020.

SFV-toppen frias: ”Svårt att bli dömd för tjänstefel”

SFV:s tidigare generaldirektör Björn Andersson frias helt av Stockholms tingsrätt i den omfattande korruptionsskandal som Kalla Fakta avslöjade 2017. Men den tidigare fastighetschefen på myndigheten döms till fyra års fängelse – bland annat för grovt tagande av muta till ett värde av 7,6 miljoner kronor.

Avslöjandet 2017
TV4:s Kalla fakta avslöjade i programmet ”Slottsherren” en korruptionshärva i mångmiljonklassen där en tidigare fastighetschef, Mikael Sackleen, vid SFV fick en kunglig bostad på 500 kvadratmeter på Rosersbergs Slott 2006. Trots att detta stred mot SFV:s interna regler. Några månader senare fick en nära släkting en bostad i slottsområdet. Därefter deras vänner, deras barn och bekanta.

Men det var bara toppen av isberget. Sackleen anklagades i programmet även för fusk med upphandlingar då byggbolaget RCB vann mängder av renoveringsuppdrag i SFV:s regi. Kontrakt värda flera miljoner kronor.

Enligt Kalla Fakta ansvarade Sackleens fru för fakturahanteringen på RCB. Fakturorna, som saltades grovt, skickades sedan till SFV där maken godkände dem. Enligt ett vittne fick Sackleens privata bolag betalt (10%) av RCB för att byggbolaget skulle få uppdragen av SFV. Enligt TV4 har Sackleen även använt skattemedel i mångmiljon-
klassen för att finansiera egna renoveringar och fastighetsköp via anpassade fuskfakturor.

Enligt Kalla Fakta fick SFV:s dåvarande GD Björn Andersson reda på oegentligheterna 2014. Han lovade att agera. Men inget hände. Istället befodrades Sackleen och fick ett större ansvar över fler slott och avtal. Polisanmälen inkom till slut – i oktober 2016 cirka två år efter GD:n informerats, detta efter att TV4:s granskning blivit känd. Källa: FV

Visa faktaruta

Efter fyra års utredningsarbete meddelades på onsdagen domen.

Tingsrätten frikänner SFV:s tidigare generaldirektör Björn Anderson för mutskandalen som avslöjades av Kalla Fakta 2017 (se faktarutan intill för bakgrund).

Åtalet om tjänstefel ogillas.

Skälen är enligt tingsrätten två:
Björn Andersons uppgift som generaldirektör har inte innefattat skyldighet att göra åtalsanmälan enligt lagen om offentlig anställning. Åtalsanmälan har i stället varit en uppgift för personalansvarsnämnden vid SFV.

Dessutom finner tingsrätten att:
De misstankar om brott som funnits på SFV inte varit så starka att någon skyldighet att göra åtalsanmälan har åsidosatts.

Björn Anderssons försvarsadvokat, Frida Wallin, har jobbat med fallet sedan dag ett:
– Det är så klart en oerhörd lättnad, inte minst för min klients skull. Det har varit en lång utredning och nu nådde vi det här lyckliga slutet, säger hon till FV.

Björn Andersson själv är lättad och glad.

– Han anser att tingsrätten på ett föredömligt sätt har tittat på frågan om tjänstefel ur flera juridiska och tekniska vinklar, säger Frida Wallin.

Särskilt orolig var hon inte:
– Nej, men eftersom det är en prövning i domstol och åklagaren anser sig ha på fötter för ett åtal så kan man aldrig vara säker.

Vice chefsåklagare Martin Bresman menar att åtalet hade oddsen emot sig:
– Det är känt sedan tidigare att det är svårt att bli dömd för tjänstefel. I det här fallet har tingsrätten gjort en annan bedömning än vad åklagaren har gjort, säger han till FV.

Eventuellt kan en överklagan bli aktuell:
– Det finns anledning att titta närmare på det. Men det är för tidig att säga. Jag ska ta till mig vad tingsrätten har skrivit först.

Den tidigare fastighetschefen inom myndigheten, Mikael Sackleen, döms till fyra års fängelse.

Han döms för grovt tagande av muta i flera fall, avseende ett sammanlagt värde om cirka 7,6 miljoner kronor.

Åklagaren har, när det gäller mutorna, haft full framgång i domen.

Sackleen döms även för flera fall av dels trolöshet mot huvudman, grovt brott, dels grovt bokföringsbrott samt för olovligt förfogande. Straffet bestäms till fängelse i fyra år.

– Jag är nöjd med att den huvudåtalade döms för de brott han har varit åtalad för. Till ett långt fängelsestraff i linje med vad åklagaren yrkade på, säger Martin Bresman.

Den tredje personen inom SFV, som var anställd inom förvaltningsområde Roserbergs slott, frikäns från åtalet om medhjälp till trolöshet mot huvudman, grovt brott. Hon frikänns även från åtalet om grovt tagande av muta.

Tingsrätten anser att det brottet inte ska bedömas som grovt, varför det är preskriberat.

Det var för ett år sedan som Björn Andersson åtalades för för tjänstefel av normalgraden (gärningen ansågs inte som ringa) för mutskandalen.

Den tidigare fastighetschefen, Mikael Sackleen, stod åtalad för trolöshet mot huvudman, grovt tagande av muta, bokföringsbrott samt olovligt förfogande.

I Björn Andersons fall menade åklagaren att GD:n för myndigheten inte hade gjort en åtalsanmälan inom rimlig tid trots att han, i rollen som generaldirektör, under en längre tid haft uppgifter om misstänkt brottslighet i förvaltningsområdeschefens anställning.

Björn Andersson har hela tiden förnekat brott.

– Vår förhoppning är att tingsrätten delar försvarets syn på det påstådda tjänstefelet och ogillar åtalet mot Björn Andersson, sa hans försvarsadvokat Frida Wallin till FV i början av januari.

Fler Nyheter från förstasidan

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Karlatornet nära sin högsta höjd – stål i toppen

Endast ett våningsplan från taklagsfest. Ny strategi högst upp. Läs även om försäljningsläget och framtiden.

Säljer bostäder för 605 mkr – hela 8% under värdering

Stor bostadsaffär med tio fastigheter i Stockholmsområdet.

Speljätten Star Stable flyttar till AMF:s Fatburen

Fastighetsbolaget har hyrt ut mer än totalt 30.000 kvm till spelutvecklare.

SBB slår tillbaka: ”Vi klarar räntetäckningsgraden”

SBB rasade 27 procent på börsen under onsdagen. 95 procent ner sedan toppen.

Bildextra: Hos Pophouse högt upp i Hötorgsskrapa

Björn Ulvaeus bolag har flyttat in hos AMF Fastigheter. Se hur det ser ut.

Konsultprofil i ny roll

”Det är jättekul”. Berättar om den nya utmaningen.

Tillbaka till förstasidan