SFV stärker ledningen med nio nya direktörer

Inom Statens fastighetsverk (SFV) pågår ett förändringsarbete som bland annat tydliggör organisationen, stärker ledarskapet och utvecklar verksamheten samt förvaltningskulturen i myndigheten. Ett led i detta är rekryteringen av direktörer som ska ingå i generaldirektör Ingrid Eiken Holmgrens ledningsgrupp. Direktörerna har tillträtt sina uppdrag successivt och från och med oktober är samtliga på plats.

Den 1 januari 2019 införde Statens fastighetsverk en ny organisation för att skapa ökad tydlighet med nya avdelningar och staber. En nyinrättad befattning som rättschef leder en kvalitetssäkrande och samordnande funktion, Ledningsstöd, som bl.a. ansvarar för rätts- och säkerhetsfrågor samt myndighetens arbetssätt. Organisationsförändringen föregicks av ett omfattande arbete där även medarbetare i verket var involverade. Kravprofiler utarbetades för samtliga chefsbefattningar och det ställdes mycket höga krav på bl.a. ledarskapserfarenhet.

– Jag välkomnar våra nya direktörer till Statens fastighetsverk och är väldigt glad över all erfarenhet som knyts till myndigheten och till min ledningsgrupp. De passar väl in SFV:s nya organisation som tydligare ska spegla SFV:s hela verksamhet och samtidigt ge förutsättningar för en väl fungerande styrning och intern kontroll, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

Direktörerna som utgör Ingrid Eiken Holmgrens ledningsgrupp är:

Jan Olov Westerberg, tillträdde den 1 april tjänsten som fastighetsdirektör för Jord och Skog samt fastighetsområdena Uppsala, Karlsborg, Göteborg och Syd. Jan Olov Westerberg har bland annat varit myndighetschef på Naturhistoriska riksmuseet och chef inom länsstyrelsen i Norrbotten.

Peter Wallin tillträdde tjänsten som fastighetsdirektör den 20 maj. I hans ansvarsområde ingår Centrala Stockholm, Teatrarna, Djurgården och Ulriksdal. Peter Wallin har arbetat i den statliga sektorn hela sitt yrkesliv och har lång erfarenhet från SFV bl.a. som fastighetschef och som tillförordnad fastighetsdirektör det senaste året.

Åsa Welander tillträdde som fastighetsdirektör den 1 september. I hennes ansvarsområde ingår Regeringsbyggnader, Utrikes, Stockholms slott och Förvaltningsstaben. Åsa Welander kommer närmast från rollen som förvaltningschef på Specialfastigheter. Dessförinnan har hon haft chefsuppdrag vid flera olika fastighetsbolag.

AnnaKarin Wiberg är direktör och chef för Projekt- och specialistavdelningen. Annakarin Wiberg har varit utvecklingsdirektör i SFV sedan 2016 och har tidigare haft olika chefsuppdrag inom fastighetsförvaltning och affärsutveckling.

Katarina Bernhardsson tillträdde tjänsten som HR-direktör för HR-staben den 1 april. Katarina Bernhardsson har lång erfarenhet av HR-arbete inom staten och kommer närmast från rollen som personalchef i Näringsdepartementet.

Andreas Lidfeldt tillträder som CIO och direktör för IT och digital utveckling under oktober 2019. Andreas Lidfeldt är för närvarande IT-chef på Sveaskog där han började 2003 och har där även haft olika roller som verksamhetsutvecklare och projektledare.

Dan Svanell tillträdde tjänsten som kommunikationsdirektör den 12 augusti. Dan Svanell har bred erfarenhet från media, politik och statsförvaltning. Närmast kommer Dan från Hallvarsson &Halvarsson där han arbetat som politisk analytiker och Public Affairs-konsult.

Mats Wikström tillträdde som finansdirektör den 1 augusti och är också utsedd till generaldirektörens ställföreträdare från samma datum. Mats Wikström har tidigare bland annat varit generaldirektör på Ekonomistyrningsverket. Närmast har han arbetet som konsult, bl.a. med uppdrag från stora statliga myndigheter.

Mats Wiberg tillträdde tjänsten som rättschef och chef för Ledningsstöd i december 2018. Mats Wiberg har lång erfarenhet från arbete i Regeringskansliet där han bland annat varit rätts- och expeditionschef. Han har även arbetat i domstol.

Fler Nyheter från förstasidan

Köparens advokat: "Domen skrämmer konsumenterna"

Oscar vann i tingsrätten – men advokat Jörn Liljeström menar att domen kan slå tillbaka mot branschen: ”Har överklagat till hovrätten”.

Även Klövern gör försäljning till amerikansk jätte

Kan ses som en följdaffär på megaaffären om 4,2 miljarder kronor.

Möjlig revansch för Arnhult

Kan någon stoppa honom från en styrelseplats i Castellum?

Topplista

Lista: 40 Högst avlönade direktörerna 2018

FV:s sammanställning ur magasinet.

"Vissa kommer att växa och andra slås ut"

”Coworking kommer att ta 10–15 procent”. Långlösning om det som så många snackar om.

Ny bok attackerar slöseriet i byggbranschen

Tidigare toppchef vid stort bostadsbolag vill förbättra branschen.

Lista: Främsta rådgivarna

Datscha, tillsammans med FV, summerar första halvåret.

Möjligheter vid sidan av OP

Tänkt hyresgäst söker lokaler även i andra lägen.

Kris för obligationsbolaget – riskerar tvångslikvidering

Allt tuffare för bostadsutvecklingsbolaget.

Bildspel från nya Östermalmshallen

Nu kan du tjuvkika på saluhallen – via Fastighetsvärldens bildspel. Det är även klart när saluhallen öppnar.

Hon blir ny vd vid Nordic PM

Tar över styret vid fastighetskonsultbolaget som förvaltar och förädlar fastigheter

Bygger 5.500 kvm vid Torsplan

Fastigheten inköptes för 1,15 miljarder kronor i början av året.

Fastighetsägarna: Hyresnivån behöver höjas 3,5 procent

”Ska denna dynamik fungera måste hyresutvecklingen tillåtas att följa den samhällsekonomiska utvecklingen”.

Uppdrag: "stoppa blodflödet" i krisande byggbolaget

Obligationsägarna driver rekonstruktion för att få tillbaka något av de 210 miljoner som har lånats ut till bolaget.

Tillbaka till förstasidan