SF Ventures tar PropTech-initiativ – ska investera 100 mkr i bolag

Ett nytt fondliknande investeringsbolag, SF Ventures, är under uppbyggnad. Idén är att investera i nordiska PropTech-bolag inriktade mot den kommersiella fastighetsbranschen med stor potential.

Avsikten är att gå in i tidiga skeden och skapa hävstång genom att arbeta aktivt med entreprenörerna och öppna dörrar bland de fastighetsbolag SF Venture har goda kontakter med.

– Vi siktar på att investera 100 mkr över en femårsperiod , säger Andreas Nordgren som tillsammans med Richard Lindqvist kommer vara de som driver verksamheten i SF Ventures.
Andreas Säfstrand (Stockwik förvaltning) blir ordförande i bolaget.

Spannet på bolagen man går in i kan vara från idé till 80 mkr i bolagsvärdering. I dessa kommer SF Ventures att gå in med en andel om 5-25 procent.

– Klövern har varit ett drivande bolag för att förverkliga SF Ventures och är ”lead” i strukturen. Ett antal dialoger förs just nu och vi siktar på att strukturen ska ha någonstans mellan 4-7 investerande parter i slutet av Q1. Nuvarande SF Invest äger en andel av bolaget redan från start, säger Andreas Nordgren.

Tankarna är sprungna just ur arbetet med SF Invest som bildades för tre år sedan och där ett tiotal stora svenska fastighetsbolag blev delägare.

– Via vårt arbete i SF Invest har vi identifierat så många fina bolag som behöver hjälp för att lyckas. Sträckan från idé till ”scale-up” är kämpig, både för att etablera sin idé, men också för att det krävs kapital. Ägarbilden i SF Invest är dock inte optimal för den här typen av start up-satsningar så därför gör vi det via en ny struktur, säger Andreas Nordgren.

Så här långt är det en dryg handfull bolag där man redan är delägare eller inom kort kommer att vara delägare. Bland dessa kan nämnas Myrspoven, Elbilio, Homepal och Rental Sense.

Myrspoven är kanske det mest omtalade bolaget så här långt av innehaven. Det är ett mjukvaruföretag vars AI-system gör driften av fastigheter självkörande. Lösningen är generell och kan optimera valfri byggnad autonomt.

Elbilio är en plattform som möjliggör för fastighetsbolag, företag, kommuner  och  föreningar   att  starta   egna elfordonspooler.  I appen finns bokning, nyckel, billing och support samlat.

Homepal ska genom  sin  integrationsplattform  bli ett  nav  i  vågen  av  nya, teknologiska kringtjänster  till branschen, som  i dag  både  tar lång att bygga och är kostsamt.

Rental Sense bygger en digital lösning för att hantera säkerheter för kommersiella hyresgäster, för att de ska slippa ansöka om bankgaranti, lämna deposition eller ställa personlig borgen.

Fler Nyheter från förstasidan

SBB tar tydlig position i Arlandastad Group

Kliver in redan nu  innan den planerade börsintroduktionen och får samtidigt möjlighet till framtida förvärv ur portföljen.

Trianon växlar upp i Signatur – budpliktsbud kan komma

Efter ytterligare förvärv av aktier i First North-noterade Signatur Fastigheter äger Trianon nu nära 46 procent av bolaget.

Peab och Sagax i byggrättsaffär för 201 mkr

Kan bygga 32 våningar högt hus i attraktivt kommunikationsläge.

Bostadsfonden köper bostäder i centrala Malmö

Priset för bostadshusen motsvarar 37.000 kronor per kvm.

Swiss Life växer i Norden genom förvärv

Förvärvar affärsområde från tung aktör inom fastighetsfonder.

Amasten köper bostadshus 40.000 kvm för nära 800 mkr

Fördubblar sitt fastighetsbestånd i västra Sverige.

Odd Molly i nytt förvärv för 400 mkr

Lån, säljarrevers och riktad nyemission ska finansiera det förvärv Odd Molly tecknat en avsiktsförklaring om.

Serneke tar fram vinster via nytt jv-bolag med Balder

Säkerställer utvecklingen av en stor del av Karlastadens utveckling via samarbetet.

Avalanche Studios hyr av Klövern i New York

Klövern har tecknat ett hyreskontrakt med Avalanche Studios Group avseende cirka 1.370 kvm kontorsyta i projektfastigheten 1245 Broadway i New York.

Wallenstam säljer för miljarden i Uppsala

Internationell fond med fokus på bostäder i europeiska storstäder köper.

Folksam köper kontorshus för 2,3 miljarder

Efter fem års innehav avyttrar en internationell aktör fastigheten på Kungsholmen.

Balder satsar på högst i Stockholm

Via ett JV planerarBalder för att bygga Stockholms högsta bostadshus. De två husen planera i Nacka och ska bli 38 respektive 30 våningar höga.

Aros säljer för 850 mkr

Affär med bostäder i Stockholmsområdet.

Ny vd till John Mattson

Tar över det börsnoterade bolaget som äger fastigheter för drygt 8 miljarder.

Tillbaka till förstasidan