Serneke vann strid om 700 mkr mot Skanska

Serneke har ingått genomförandeavtal kring det prestigefyllda uppdraget att bygga ett nytt campus för Mälardalens högskola i Eskilstuna.  Detta efter att Skanska överklagat tilldelningen av projektet men nekats prövningstillstånd i Kammarrätten. Projektet har ett ordervärde omkring 700 miljoner kronor. 

Idag tecknades ett genomförandeavtal mellan Serneke och Mälardalens högskola. Tillsammans med Eskilstuna kommun kommer parterna att skapa ett levande och modernt campus där alla verksamheter samlas på ett ställe. Den nya högskolebyggnaden kommer att uppföras på Hamngatan i centrum där Sporthallen och Vattenpalatset är belägna idag.

– Vi har under en längre period sett på Eskilstuna som en av de strategiskt viktigaste kommunerna i Mälardalen att etablera oss i. Vi valde projektet med omsorg – i samråd med vår projektutvecklingsverksamhet – och önskade en volym och komplexitet som passar vår projektstrategi. Detta kontrakt är ett tydligt bevis på hur starka vi är när det kommer till samverkan inom koncernens olika delar, säger Daniel Åstenius, VD Serneke Bygg.

Beslutet om tilldelning av projektet överklagades av Skanska, som också lämnat anbud på uppdraget. Förvaltningsrätten gick dock på högskolans linje och nyligen gav Kammarrätten besked om att de inte tar upp fallet till prövning, vilket Skanska begärt.

– Det känns extra kul att vinna för att vi lever upp till kundens höga kravställning snarare än lägsta pris. Detta kommer att borga för ett kanonfint samarbete och genomförande. Vi har haft en väldigt god och lösningsorienterad dialog med högskolan och är glada för att de nu äntligen kommer igång med sitt projekt, säger Daniel Åstenius.

Serneke förvärvar samtidigt aktierna i det fastighetsägande bolaget NYAB för drygt sex miljoner kronor av Eskilstuna kommun. Serneke Projektutveckling kommer att leda utvecklingen av projektet med ambition att avyttra fastigheten till ett fastighetsbolag. Hyresavtalet för fastigheten löper på 20 år.

– För att skapa ett levande och modernt campus där vi kan samla all verksamhet under ett och samma tak, bygger vi ett nytt campus i centrala Eskilstuna. Dagens avtal med Serneke innebär att byggprocessen nu äntligen kan starta, säger Paul Pettersson, rektor vid MDH.

Byggstart sker efter att bygglov är beviljat, vilket bedöms kunna ske under första hälften av 2017. Under första kvartalet 2017 påbörjas detaljprojekteringen samt vissa förberedande arbeten såsom rivning av befintliga delar. Campus Eskilstuna beräknas stå klart 2019.

Projektets ordervärde, som beräknas uppgå till omkring 700 miljoner kronor, kommer att fördelas mellan affärsområde Bygg och affärsområde Projektutveckling och kommer att inkluderas i orderingången under första kvartalet 2017.

Fler Nyheter från förstasidan

Lars Göran Bäckvall avliden

Medgrundaren till NP3 och tillika styrelseledamoten i bolaget och i Emilshus har avlidit.

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Tillbaka till förstasidan