Serena köper Jägersro Center om 27.000 kvm

Serena Properties har förvärvat Jägersro Center i Malmö. Säljer gör CBRE GI. Därmed hamnar fastigheten åter under ett ”Redito-bolag”.

Jägersro Center (fastigheten Hästdroskan 1) är en handelsplats omfattande 27.000 kvadratmeter uthyrbar area, varav lejonparten utgörs av handel.

CBRE var säljrådgivare i transaktionen.

Coop är största hyresgäst med drygt 40 procent av ytan. Näst största hyresgäst blir en välkänd handelsaktör som kommer öppna i början av 2022, följt av Stadium, Lindex och Systembolaget. Det finns vissa vakanser i fastigheten. Tillträdde har skett den 1 september.

CBRE Global Investors förvärvade fastigheten i början av 2017. Sålde då gjorde Trophi som har Tredje AP-fonden som storägare. Trophi hade i sin tur kommit över fastigheten i en större paketaffär med Starwood.

CBRE GI betalade 2017 drygt en halv miljard för fastigheten då.

Priset nu är hemligt, men Fastighetsvärlden bedömer köpeskillingen till en bra bit under en halv miljard, kanske drygt 400 miljoner kronor.

Bakom säljaren 2017 (Trophi) fanns Redito som nu även finns med på ett hörn bakom den nya köparen, Serena. Redito köper alltså åter fastigheten – men för andra partners och till ett bättre/lägre pris än vad man sålde den för för fyra år sedan.

Herde har av Serena fått förtroendet att förvalta fastigheten.

Serena har tidigare i år även förvärvat en portfölj om fem fastigheter i Finland med Rusta som enda hyresgäst på totalt drygt 20 000 kvadratmeter. Fastigheterna tillträddes i maj.

Bolaget har även tecknat avtal med en finsk fastighetsutvecklare om att förvärva en Tokmanni-fastighet under konstruktion samt option på att förvärva fem ytterligare fastigheter som är i byggnationsfas.

Totalt värde på samtliga fastigheter uppgår till cirka en miljard kronor.

– Serena är mycket nöjda över möjligheten att förvärva dessa fina fastigheter som passar perfekt in i Serenas bestånd och understryker vårt fokus på både Sverige och Finland. Jägersro Center har en spännande framtid framför sig, och Rustas starka expansion i Finland är imponerande att följa. Vi ser goda möjligheter att fortsätta utveckla handelsplatserna. Serena fortsätter arbetet att hitta fler intressanta förvärvsmöjligheter. säger Marc von Melen, vd Serena Properties.

Serena Properties är ett fastighetsbolag som investerar i handelsfastigheter i Norden. Bolaget äger och förvaltar en fastighetsportfölj bestående av 29 handelsfastigheter i Sverige och Finland. Serena Properties är ett joint venture mellan Balder (56 %), finska pensionsförsäkringsbolaget Varma (43 %) och investment managementbolaget Redito (1 %).

I Sverige äger Serena bland annat Västberga Handel, som tidigare var känd som San Remo-fastigheten, Moraberg Handelsplats, norr om Södertälje samt en handelsfastighet i Borås respektive Sundsvall samt en handelsfastighet i Ingelsta, Norrköping.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

ByggVesta säljer till EQT Exeter i Flemingsberg

Gör första bostadsaffären i Sverige.

Tillbaka till förstasidan