SEPREF: Fler experter tror på stigande kontorshyror

Allt fler branschbedömare tror på höjda kontorshyror i landets storstäder under det kommande året. Avkastningskraven bedöms sjunka på kort sikt i Stockholm, Göteborg och Malmö, medan den långsiktiga yieldtrenden är mer svårtolkad. Det visar SEPREF:s konsensusprognos för första kvartalet 2022.

Om SEPREF:s konsensusprognos:

Varje kvartal, sedan mer än tio år tillbaka, genomför nätverket the Swedish Property Research Forum (SEPREF), som är en sektion i föreningen Samhällsbyggarna, en konsensusprognos avseende kontorsmarknaden i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Ett fyrtiotal bolag i fastighetsbranschen bjuds in att svara på enkäten. Frågorna handlar om kontorshyror (prime office rent) och avkastningskrav (prime office yield) på kort och lång sikt.

Inspirationen bakom konsensusprognosen i Sverige kommer från den Londonbaserade medlemsorganisationen Investment Property Forum (IPF) som sedan 1999 har genomfört en motsvarande undersökning för Storbritannien samt sedan 2015 för ett 30-tal storstäder i Europa.

Om SEPREF

SEPREF – the Swedish Property Research Forum – är en sektion för fastighetsanalys och fastighetsmarknad inom Samhällsbyggarna.

Ordförande: Tiffany Strand. Styrgrupp: Katharina Lindskog, Christina Gustafsson, Jon Lekander, Charlotte Norell, Karin Witalis och Erik Norrman.

Visa faktaruta

Den så kallade konsensusprognosen samlar svar från experter i hela branschen. Frågorna handlar om utvecklingen på kontorsmarknaden i Stockholm, Göteborg och Malmö på kort sikt (kvartalet) och längre sikt (12 månader).

Under pandemins två första år, från Q2 2020 och framåt, prognosticerade en stor andel av bedömarna att hyrorna skulle sjunka alternativt ligga oförändrade. Men andelen som tror på stigande priser för prime office rent under det kommande året stiger nu i alla de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

– För var dag blir det lite klarare hur vi kommer att arbeta post corona, och det finns helt klart en efterfrågan på kontor, inte minst i prime-segmentet, säger Karin Witalis, analyschef på Colliers och ansvarig för konsensusprognosen i SEPREF.

För Stockholmsmarknaden tror 40 procent av branschexperterna på en höjning av hyrorna det kommande året. Det är en större andel jämfört med förra kvartalet (Q4 2021), då en fjärdedel av experterna trodde på hyreshöjningar.

För kvartalet går prognosen för Stockholm prime office rent upp från 8.225 till 8.300 kronor per kvadratmeter och år.

Yieldprognosen för Q1 2022 sänks till 3,20 procent (-0,05 procentenheter).

Göteborgsmarknaden bedöms också i större utsträckning få en positiv utveckling av kontorshyrorna under året. I den senaste undersökningen förväntar sig 37 procent av de svarande stigande hyror i Göteborg jämfört med 22 procent kvartalet innan.

Den kortsiktiga hyresprognosen för Göteborg ligger oförändrad på 3.600 kronor per kvadratmeter. Yieldprognosen sänks från 3,88 till 3,75 procent.

Även för Malmö ökar andelen som tror på hyreshöjningar det kommande året. Q4 2021 trodde 8 procent av de svarande på en hyreshöjning. Q1 2022 är den siffran 14 procent.

Den kortsiktiga prognosen för hyresnivån i Malmö för Q1 2022 ligger också den oförändrad på 3.000 kronor per kvadratmeter. Yielden sjunker också här för Q1 2022, från 4,25 vid förra mätningen till 4,13 i den nya.

När det gäller den långsiktiga prime office yield-prognosen går åsikterna isär lite mer i den senaste undersökningen jämfört med tidigare. Andelen som förväntar sig sjunkande eller oförändrade avkastningskrav på ett års sikt är dock alltjämt dominerande i samtliga tre städer.

– Det finns väldigt mycket kapital allokerat till fastigheter och vi märker av ett stigande intresse för kontorssegmentet. Detta avspeglas i den långsiktiga yieldprognosen där mer än 80 procent av de svarande förväntar sig oförändrade eller sjunkande avkastningskrav det närmaste året, säger Karin Witalis.

Fler Nyheter från förstasidan

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Ny tokrusning på börsen efter nya siffror

Se vilka bolag som stack iväg mest på de positiva nyheterna från andra sidan Atlanten under onsdagen.

Han får höjdarjobb hos Serneke

Bakgrund hos Hufvudstaden, Skanska och Svenska Hus.

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

Tillbaka till förstasidan