Illustration: Belatchew Arkitekter.

Selvaag får markanvisning i ”naturbana” Nacka

Norska Selvaag Bostad tilldelas uppdraget i markanvisningstävlingen i Nacka. Det har kommunstyrelsen i Nacka beslutat. Uppdraget, omfattar ca 90 bostäder och ca 1.000- 2.400 kvadratmeter lokalyta i Centrala Nacka.

Uppdraget för markanvisningen ingår i stadsbyggnadsprojektet Parkkvarteren vars detaljplan planeras vara klar i slutet av 2024.

I Centrala Nacka utvecklas en attraktiv och levande stadsdel med en ”naturban” karaktär vars identitet skapas genom det dynamiska mötet mellan stadens puls och naturens lugn.

Det naturbana konceptet har utvecklats av Nacka kommun tillsammans med fastighetsaktörer med målsättningen att utveckla en stadsmiljö där naturen och det urbana möts på nya sätt. Konceptet ska prägla gestaltning, miljö, innehåll och funktioner vid planeringen av nya kvarter och stadsdelar i Centrala Nacka.

Grønn är det första kvarteret som utvecklas inom ramen för Nacka kommuns koncept.

Britta Blaxhult, vd på Selvaag Bostad:

– ”Grønn” är platsen där staden och parken möts, och vi ska föra parkens grönska vidare in i kvarteret och bygga en miljö som lockar till utomhusvistelse och gemenskap med ett urbant möte mot centrum. Möjlighet kommer att finnas för egen odling genom generösa balkonger och balkonglådor för odling. Dessutom ska vi använda boendekonceptet Selvaag Plussbostäder® som är ett livsstilsboende för den som vill ha ett tryggt boende med gemenskap och extra service, säger Britta Blaxhult.

I bottenvåningen kommer det att finnas gemensam lounge, gym, festlokal, mötesrum och växthus för de boende, men även kommersiella lokaler och bostäder. Receptionen bemannas av egenanställd personal som bistår med daglig service och levererar en rad tjänster.

– Vår visionsbild visar en konceptidé med ca 200 lägenheter. Detaljplanearbetet kommer att påbörjas i år och tanken är ett antagande av detaljplanen 2024. Under planprocessen kommer bearbetningar göras av volymen och utformningen av projektet, säger Blaxhult.

– Valet föll på Selvaags bidrag, som vi tycker tillför något helt nytt i att förena det gröna med ett levande stadsliv. Det här bidraget kommer att förstärka platsens identitet både på grund av det gröna och husets spännande arkitektur, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i en kommentar.

– Intresset för att lämna bidrag till markanvisningstävlingen har varit stortoch vi har fått in många fina förslag. Vi har särskilt tilltalats av det vinnande bidragets övertygande och nyskapande sätt att integrera växtligheten i kvarteret på ett varierat och långsiktigt hållbart sätt. Förslagets bottenvåning är attraktiv och genomtänkt, här finns det möjlighet att utveckla tilltalande verksamhetslokaler som bjuder in och skapar liv och rörelse kring torget och entrén till stadsparken för boende och besökare, säger stadsutvecklingsdirektör Katarina Wåhlin Alm.

Sedan tidigare har bland annat Obos, Wallenstam och Sveafastigheter fått markanvisningar för att bygga bostäder i Nackas nya centrum.

Selvaag etablerade sig i Sverige 2019 och fick sin första markanvisning på Årstafältet i Stockholm samma år.

Läs FV:s stora djupdykning om allt som ska hända när Nacka omvandlas och får ett riktigt centrum här.

Illustration: Belatchew Arkitekter

Fler Nyheter från förstasidan

Duo redo för snabb miljardförsäljning

Ytterligare en stor transaktion att vänta på Kungsholmen.

Selin i miljard-jv i norr

Läs om planerna.

Hyr snabbt ut 7.000 kvm

Akademiska Hus avyttrade nyligen fastigheten.

Realplay

Nu ska nya tjänster öka bolagens intäkter

Efter jakt på minskade kostnader tittar proptechsektorn nu mer på hur de kan öka intäkterna hos fastighetsbolagen. Tenant experience ska fixa det.

Köper för 390 mkr av SPP

Central fastighet. Sweco hyresgäst.

Dragicevic nu näst störst i Oscar

Läs om den nya ägaren – som ”köttar på” inom fastighetsbranschen.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Raset: McDonalds stänger tolfte i Stockholmsområdet

Se FV:s lista över alla nedstängningar.

Läs utdrag ur Mats Hederos nya bok Människobyn

Han var ansvarig för att genomdriva en av de största förändringarna och ombyggnationerna av Stockholms city. Berättar om tankarna.

Tar över efter Pane Fresco på Åhléns city

Förknippades länge med Paolo Roberto

Jätteavtal om 42.500 kvm – värde nästan 2 miljarder

Ett sammanlagt årligt hyresvärde på drygt 95 miljoner.

Öppnar flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan

Världskänt märke öppnar sin första butik i Norden.

Genova köper efter att Oscar inte gick i mål

Nybyggd 08-fastighet om 4.200 kvm.

Westfield nummer två

Följer i Mall of Scandinavias fotspår. Döps om.

Tillbaka till förstasidan