Illustration: Belatchew Arkitekter.

Selvaag får markanvisning i ”naturbana” Nacka

Norska Selvaag Bostad tilldelas uppdraget i markanvisningstävlingen i Nacka. Det har kommunstyrelsen i Nacka beslutat. Uppdraget, omfattar ca 90 bostäder och ca 1.000- 2.400 kvadratmeter lokalyta i Centrala Nacka.

Annons

Uppdraget för markanvisningen ingår i stadsbyggnadsprojektet Parkkvarteren vars detaljplan planeras vara klar i slutet av 2024.

I Centrala Nacka utvecklas en attraktiv och levande stadsdel med en ”naturban” karaktär vars identitet skapas genom det dynamiska mötet mellan stadens puls och naturens lugn.

Det naturbana konceptet har utvecklats av Nacka kommun tillsammans med fastighetsaktörer med målsättningen att utveckla en stadsmiljö där naturen och det urbana möts på nya sätt. Konceptet ska prägla gestaltning, miljö, innehåll och funktioner vid planeringen av nya kvarter och stadsdelar i Centrala Nacka.

Grønn är det första kvarteret som utvecklas inom ramen för Nacka kommuns koncept.

Britta Blaxhult, vd på Selvaag Bostad:

– ”Grønn” är platsen där staden och parken möts, och vi ska föra parkens grönska vidare in i kvarteret och bygga en miljö som lockar till utomhusvistelse och gemenskap med ett urbant möte mot centrum. Möjlighet kommer att finnas för egen odling genom generösa balkonger och balkonglådor för odling. Dessutom ska vi använda boendekonceptet Selvaag Plussbostäder® som är ett livsstilsboende för den som vill ha ett tryggt boende med gemenskap och extra service, säger Britta Blaxhult.

I bottenvåningen kommer det att finnas gemensam lounge, gym, festlokal, mötesrum och växthus för de boende, men även kommersiella lokaler och bostäder. Receptionen bemannas av egenanställd personal som bistår med daglig service och levererar en rad tjänster.

– Vår visionsbild visar en konceptidé med ca 200 lägenheter. Detaljplanearbetet kommer att påbörjas i år och tanken är ett antagande av detaljplanen 2024. Under planprocessen kommer bearbetningar göras av volymen och utformningen av projektet, säger Blaxhult.

– Valet föll på Selvaags bidrag, som vi tycker tillför något helt nytt i att förena det gröna med ett levande stadsliv. Det här bidraget kommer att förstärka platsens identitet både på grund av det gröna och husets spännande arkitektur, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i en kommentar.

– Intresset för att lämna bidrag till markanvisningstävlingen har varit stortoch vi har fått in många fina förslag. Vi har särskilt tilltalats av det vinnande bidragets övertygande och nyskapande sätt att integrera växtligheten i kvarteret på ett varierat och långsiktigt hållbart sätt. Förslagets bottenvåning är attraktiv och genomtänkt, här finns det möjlighet att utveckla tilltalande verksamhetslokaler som bjuder in och skapar liv och rörelse kring torget och entrén till stadsparken för boende och besökare, säger stadsutvecklingsdirektör Katarina Wåhlin Alm.

Sedan tidigare har bland annat Obos, Wallenstam och Sveafastigheter fått markanvisningar för att bygga bostäder i Nackas nya centrum.

Selvaag etablerade sig i Sverige 2019 och fick sin första markanvisning på Årstafältet i Stockholm samma år.

Läs FV:s stora djupdykning om allt som ska hända när Nacka omvandlas och får ett riktigt centrum här.

Illustration: Belatchew Arkitekter

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan