Illustration: Belatchew Arkitekter.

Selvaag får markanvisning i ”naturbana” Nacka

Norska Selvaag Bostad tilldelas uppdraget i markanvisningstävlingen i Nacka. Det har kommunstyrelsen i Nacka beslutat. Uppdraget, omfattar ca 90 bostäder och ca 1.000- 2.400 kvadratmeter lokalyta i Centrala Nacka.

Uppdraget för markanvisningen ingår i stadsbyggnadsprojektet Parkkvarteren vars detaljplan planeras vara klar i slutet av 2024.

I Centrala Nacka utvecklas en attraktiv och levande stadsdel med en ”naturban” karaktär vars identitet skapas genom det dynamiska mötet mellan stadens puls och naturens lugn.

Det naturbana konceptet har utvecklats av Nacka kommun tillsammans med fastighetsaktörer med målsättningen att utveckla en stadsmiljö där naturen och det urbana möts på nya sätt. Konceptet ska prägla gestaltning, miljö, innehåll och funktioner vid planeringen av nya kvarter och stadsdelar i Centrala Nacka.

Grønn är det första kvarteret som utvecklas inom ramen för Nacka kommuns koncept.

Britta Blaxhult, vd på Selvaag Bostad:

– ”Grønn” är platsen där staden och parken möts, och vi ska föra parkens grönska vidare in i kvarteret och bygga en miljö som lockar till utomhusvistelse och gemenskap med ett urbant möte mot centrum. Möjlighet kommer att finnas för egen odling genom generösa balkonger och balkonglådor för odling. Dessutom ska vi använda boendekonceptet Selvaag Plussbostäder® som är ett livsstilsboende för den som vill ha ett tryggt boende med gemenskap och extra service, säger Britta Blaxhult.

I bottenvåningen kommer det att finnas gemensam lounge, gym, festlokal, mötesrum och växthus för de boende, men även kommersiella lokaler och bostäder. Receptionen bemannas av egenanställd personal som bistår med daglig service och levererar en rad tjänster.

– Vår visionsbild visar en konceptidé med ca 200 lägenheter. Detaljplanearbetet kommer att påbörjas i år och tanken är ett antagande av detaljplanen 2024. Under planprocessen kommer bearbetningar göras av volymen och utformningen av projektet, säger Blaxhult.

– Valet föll på Selvaags bidrag, som vi tycker tillför något helt nytt i att förena det gröna med ett levande stadsliv. Det här bidraget kommer att förstärka platsens identitet både på grund av det gröna och husets spännande arkitektur, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i en kommentar.

– Intresset för att lämna bidrag till markanvisningstävlingen har varit stortoch vi har fått in många fina förslag. Vi har särskilt tilltalats av det vinnande bidragets övertygande och nyskapande sätt att integrera växtligheten i kvarteret på ett varierat och långsiktigt hållbart sätt. Förslagets bottenvåning är attraktiv och genomtänkt, här finns det möjlighet att utveckla tilltalande verksamhetslokaler som bjuder in och skapar liv och rörelse kring torget och entrén till stadsparken för boende och besökare, säger stadsutvecklingsdirektör Katarina Wåhlin Alm.

Sedan tidigare har bland annat Obos, Wallenstam och Sveafastigheter fått markanvisningar för att bygga bostäder i Nackas nya centrum.

Selvaag etablerade sig i Sverige 2019 och fick sin första markanvisning på Årstafältet i Stockholm samma år.

Läs FV:s stora djupdykning om allt som ska hända när Nacka omvandlas och får ett riktigt centrum här.

Illustration: Belatchew Arkitekter

Missa inte! Cash Is King II

Den 29 november är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Cash Is King II. Det äger rum på Kulturhuset, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. Nya placeringar publiceras dagligen klockan 11.11!

Ikea tar över efter Skanska

Hyreskontrakt om nästan 8.000 kvm kontor.

Miljardsatsning längs E4:an

Resenärer till Arlanda får något nytt att titta på.

Redo köpa från Arnhults M2

Förhandlar om affär med central fastighet om 9.000 kvm.

Bildextra: Vill bygga stort kongresscenter

FV berättar om ny miljardsatsning. Se flera bilder och illustrationer.

DNB på väg att ta över hälften av Oscars fastigheter

Fastigheter värderade till 3 miljarder kan omfattas av åtgärden. FV berättar vem som fått i uppdrag att sälja.

Tillåter inget annat än hotell

”Tråkigt att det inte kan vara lite mer flexibelt”.

Mercedes-Benz rullar in på 2.100 kvm i Wihlborgs nya

Bolagets fjärde kontorshus i Hyllie.

”Det här blir garanterat Göteborgs charmigaste”

Stordalen öppnar hotell nummer 15 i Göteborg.

1.000 meter högt – kan se ner på Serneke och Selin

Totalt 450.000 kvm. Svår resa till toppen efter luriga markförhållanden och arresteringar

Advokatbyrå flyttar till Hötorget

Byter lokaler efter 4,5 år.

Tar över ledningen i SPG

Bolaget har färdigställt 4.000 bostäder och 200.000 kvm samhällsfastigheter.

Hyr ut i historisk fastighet på Östermalm

Byggnaden uppfördes under andra delen av 1700-talet.

FV Quiz

FV Quiz: Vad kan du om rådgivningsbolagen?

Uppköp, namnbyten och nya lanseringar. Minnas du vad som hänt?

Tillbaka till förstasidan