Nya Tider - Eviga Ideal, Arkitekt: Odinviken.

Sekelporten vann tävling om klassisk stil i Upplands Väsby

Sekelporten, i samabete med Sveafastigheter, har fått markanvisning för att bygga 144 hyreslägenheter längs Mälarvägen i Upplands Väsby till följd av den uppmärksammade tävlingen om att bygga nya bostadshus i klassisk stil.

Det vinnande förslaget, Nya Tider – Eviga Ideal, använder tre historiska stilar; nyrenässans, jugend och 20-talsklassicism.

Sekelporten utvecklar hållbara bostäder byggda i klassisk och tidlös stil som tar lärdom av den vackra arkitekturen från epokerna under 1880–1929 på tillväxtmarknader i Sverige. Det finns en växande efterfrågan på arkitekturstilar från nyrenässansen, jugend, nationalromantik och 20-talsklassicism. Sekelporten möter efterfrågan genom att blicka tillbaka över svensk arkitekturhistoria och identifierar de specifika element som ligger till grund för dess upplevda skönhet.

”Sekelporten verkar enligt en evighetsprincip, vi bygger så vackra bostäder att de aldrig kommer rivas. Med andra ord utvecklar vi bostadshus som är hållbara över tid. Vi blickar tillbaka för att finna den bästa vägen framåt helt enkelt” säger Andrea Mattsson, medgrundare och affärsutvecklare på Sekelporten.

Sekelporten är övertygade om att deras unika bostadsfastigheter med fokus på klassisk arkitektur kan bidra till att uppnå social hållbarhet och till en tryggare, livligare och inte minst vackrare stad. Tack vare husens fasadindelning med tydlig sockelvåning med lokalytor skapas naturligt attraktiva och levande gaturum där människor vill vistas. Inspirationen från klassisk kvartersstruktur med slutna och upplysta innegårdar bidrar till trygghet och gemenskap bland de boende.

Oskar Weinmar (M) är kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby och förklarar att tävlingen och dess vinnare är ett resultat av en medborgardialog med Väsbybor.

”Vi upplever att det finns en längtan efter en annan gestaltning än den som växt fram under de senaste decennierna. Vi gick till val på att bygga i klassisk stil, fick väljarnas förtroende och nu genomför vi det. Nu välkomnar vi Sekelporten till Upplands Väsby” säger Oskar Weinmar.

Projektet görs i samarbete med Sveafastigheter (som ägs av SBB) som sköter projektering och förvaltning åt Sekelporten.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Toppmäklaren omhäktad

Åtalstiden förlängs  för den profilerade vd:n som misstänks för grovt bedrägeri och penningtvätt.

Planerar sälja i Stockholm

Agerar i det privata bolaget. Pengarna från försäljning ska användas till att betala skuld.

FV Quiz

FV Quiz: Sportstjärnorna och fastigheterna

Vad kan du om idrottsstjärnornas investeringar i fastighetsbranschen?

Det finns fortsatt torrt krut hos bolagen enligt FI-chefen

Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen tror inte att fastighetssektorn är i kris även fast läget är allvarligt.

Lansa köper vid Karlatornet

138 nybyggda bostäder. Första etableringen i Göteborgs stad.

Sandvik stannar och bantar HK

Förlängt hyresavtalet för huvudkontoret med 4.000 kvm.

”Ett helt gäng bolag kommer försvinna”

Landshövding och generaldirektör medverkade på Fastighetsdagen. Läs om några av höjdpunkterna och se flera bilder.

Säljer i innerstaden efter 110 år

Innehåller lägenheter samt kontorslokaler. FV berättar om priset.

Bonnier hyr ut 2.100 kvm till Domstolsverket

Första utflytten från Vasakronan.

Rekordstor fond om 42 miljarder

”En unik konkurrenskraft”. FV berättar hur mycket som redan förvärvats, vad som är aktuellt och vad som anses extra viktigt.

KKR köper 1.200 bostäder i Finland – siktar på Sverige

Har fokus på främst två segment.

”Inga tecken på minskade topphyror – tvärtom”

De ”dolda” vakanserna ökar, men ändå positiva signaler kring kontorets framtid.

Ny aktör siktar på miljardköp i centrala Stockholm

Fokus på innerstaden. Berättar för FV om strategin och vad som gör bolaget speciellt.

Tillbaka till förstasidan