SEB stannar i nuvarande lokaler – nobbar flytt
Bakslag för den framtida utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden. SEB:s styrelse och ledning har bestämt sig för att banken ska stanna i sina nuvarande lokaler. Därmed nobbar banken den option man haft att bygga i Värtahamnen där banken planerat för ett bankhus om hela 120.000 kvm lokaler..
SEB:s analys av en eventuell flytt till Norra Djurgårdsstaden är klar. Efter en sammanvägd bedömning av lokalbehov och kostnader har SEB beslutat att inte flytta.
– Vårt behov av arbetsplatser har minskat och lokalhyrorna har rört sig nedåt. För oss vore det mindre effektivt att bygga nytt, säger SEB:s ekonomi- och finansdirektör Jan Erik Back.
I maj 2011 tecknade SEB ett optionsavtal med Stockholms Stad som möjliggjorde projektering av en bankfastighet i Norra Djurgårdsstaden. Bakgrunden var att banken ville utreda förutsättningarna för att samla all personal i Stockholm på ett ställe och samtidigt sänka lokalkostnaderna. Sammanlagt handlade det om 7.600 arbetsplatser i Rissne (RBS Nordisk Renting fastighetsägare), på Kungsträdgårdsgatan (egen SEB-stiftelse och Vasakronan), Magnus Ladulåsgatan (AMF Fastigheter) och Sergels Torg (Vasakronan) som skulle flyttas till nybyggda lokaler i Värtahamnen.
Den nyligen avslutade utvärderingen visar att nackdelarna med en flytt skulle vara större än fördelarna. Behovet av arbetsplatser har minskat till 6.800 under utredningens gång samtidigt som den relativa kostnaden för banken att bygga nytt har ökat. Bland annat har back office-verksamhet flyttat till Baltikum och rakt över har SEB minskat antalet anställda inom alla avdelningar.
SEB har därför beslutat att inte förnya optionsavtalet med Stockholms Stad när det löper ut i maj. Istället kommer banken att utveckla lokalerna i befintliga fastigheter.
– Avtalet med Stockholms Stad har gett oss möjlighet att i grunden utreda vad en flytt skulle innebära. Vi har dragit projektet långt för att få en realistisk kalkyl och samtidigt vägt för- och nackdelar. Vi har nu landat i ett beslut. Alternativet i Norra Djurgårdsstaden var attraktivt men vi måste göra det som är mest effektivt i längden för SEB. Under hela processen har vi haft ett bra samarbete med Stockholms Stad, säger Jan Erik Back.
Back berättar för Fastighetsvärlden att den datakörning av personalens bostadsplats, genom att använda postnummer, som genomförts visade att en flytt hade medfört en oförändrad genomsnittlig tidsåtgång för personalen att ta sig till Norra Djurgårdsstaden jämfört med respektive kontor idag.
– Skillnaden var väldigt liten, det var något överraskande.
Jan Erik Back berättar att det inte finns några färdigförhandlade förlängda hyreskontrakt med de existerande hyresvärdarna.
– Det ska vi göra framöver. Det finns idag kontrakt som löper några år ytterligare.
Lokalbehovet i Stockholmsområdet kommer framöver bli mindre än de förhyrningar som SEB har idag.
– Ja, vi kommer att minska våra ytor, men jag kan inte säga hur mycket eller var, säger Jan Erik Back till Fastighetsvärlden.
Enligt uppgift till Fastighetsvärlden kan det röra sig om uppemot 10.000 kvm totalt.
Vasakronans VD Fredrik Wirdenius fick under onsdagsmorgonen SEB:s besked från Fastighetsvärlden:
– Det kände jag inte till. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med SEB som länge varit vår hyresgäst.
För Stockholms stad är SEB:s beslut ett bakslag. Om SEB hade valt att samlokalisera hela sin verksamhet i Norra Djurgårdsstaden hade det blivit en ”dörröppnare” för att locka andra bolag att etablera sig i stadsdelen som Stockholms stad satsar så mycket på. Nu finns risken att stadsdelen i första hand kommer att bli ett bostadsområde under en tid. Läs en kommentar från borgarrådet Sten Nordin här.
Fastighetsvärlden Idag 2013-04-24