Se Percys film: ”Hyllie blev precis som jag sa 1997”

Annons

”Löften bröts och jag la faktiskt ner projektet under tre månader”. Byggherren Percy Nilsson, VD och grundare för Parkfast, var en av de första som fattade intresse för området Hyllie utanför Malmö. Intresset väcktes efter att beslutet togs om att bygga citytunneln i Malmö.

– Jag har varit bosatt i Bryssel en längre tid och såg att det hände mycket i Malmö, med bron och citytunneln, men det var ingen som gjorde något av det, berättar han under Fastighetsvärldens seminarium ”Öresundsmarknaden” i Malmö.

Redan 1996 började han skissa på sina planer för Hyllie och 1997 presenterade han sin vision, Tvärnit Malmö, bland annat via en animerad film som nu finns uppladdad på Youtube. Se filmen här nedan (svagt ljud, 4,5 minuter lång och inleds tyst med text).

Malmös starke man, kommunalrådet Ilmar Reepalu, var dock inte imponerad.

– Det var först när Christer Larsson blev chef på stadsbyggnadskontoret som det vände, han förstod vad jag ville göra.

Vad Percy Nilsson ville göra med ”Tvärnit Malmö” var att få resenärer på väg in till staden att tvärnita i Hyllie. Och vad som skulle få både malmöiter och inresta turister att stampa på bromsen var, utöver Percy Nilssons egen Malmö Arena även ett stor köpcentrum. (Skandinaviens största köpcenter Emporia invigs 25 oktober och ägs av Steen & Ström).

– Köpcentret är riktigt maffigt vilket är viktigt, annars skulle det aldrig kunna fungera som den turistmagnet som området behöver.

Det har spekulerats i hur Emporia kommer att påverka övrig handel i Malmö. Percy Nilsson har sin bild klar:

– Emporia kommer att leda till ökad turism vilket i sin tur leder till att handeln ökar också i city. Däremot kommer omoderna butiker att försvinna.

Percy Nilsson fick sitt avtal för Hyllie med kommunen 2001 men därifrån till att förverkliga det Hyllie som finns idag, var vägen krokig.

– Under 2007 var det riktigt tufft. Då var jag ute på Hyllie och plockade mask, det var bara en åker, det fanns ingenting alls där. Löften som skulle ha hållits bröts och jag la faktiskt ner projektet under tre månader.

I ”Tvärnit Malmö” gav Percy Nilsson sin vision av Hyllie 2015 och när det året nu närmar sig summerar Percy Nilsson:

– Det blev som jag sa i min film. Man har ramat in hela torget och Emporia står för tvärniten.

Men Hyllie är långt ifrån klart. Annehem, som redan byggt två kontorsfastigheter runt torget och hyrt ut en byggnad för ett kommande storhotell, planerar nästa fas som innefattar det så kallade 100-metershuset.

Percy Nilsson ligger själv i startgroparna för att bygga ett hotell i anslutning till arenan. Han är dock sparsam med detaljer.

– Det ska vara billigt att bo där, vi satsar på mängd och siktar in oss på arena- och mässbesökare och de som vill ha en extra shoppingdag på Emporia.

Percy Nilsson har 35.000 kvm kvar att bygga på i Hyllie och 14.000 av dem är vikta för hotellet. Resten av marken ska användas till kontorsfastigheter. Han berättar för Fastighetsvärden att det förs diskussioner med hotelloperatörer men han utesluter inte att driften kommer att ”hamna inom familjen”.

Hyllie är tänkt att framöver bli arbetsplats för cirka 7 000 människor. Inom några år ska även Hyllie byggas ihop med området Holma genom att en stor mängd bostäder ska byggs.

Läs mer om Malmö i senaste magasinet Fastighetsvärlden (Nr 9/2012) där det bland annat finns en femsidig ortsanalys över Malmö.

Fastighetsvärlden Idag 2012-09-28

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan