Schibsteds mediahus hamnar hos Jernhusen

Schibsted har nu bestämt var koncernens nya mediahus placeras. Det blev Jernhusen som drog vinstlotten med sin nya fastighet Kungsbrohuset.
– Det känns förstås oerhört positivt. Schibsted är en stor och respekterad hyresgäst. Vi signerade hyreskontraktet förra onsdagen, men jag har känt på mig i ungefär en månad att vi låg bra till, säger Per Berggren, VD Jernhusen, till Fastighetsvärlden efter beskedet om Schibsteds offentliggörande av lokalval. Han berättar att Jernhusen hade första visningen för Schibsted strax efter påsk.

Olof Brundon, flyttgeneral vid Schibsted, presenterade flytten för medarbetarna vid SvD och Aftonbladet genom att visa en reklamfilm om det nya huset.
Schibsted hyr fyra våningar om totalt 10000 kvadratmeter i Kungsbrohuset. Flytten är planerad till årsskiftet 2010/2011. Schibsted får tillgång till lokalerna i november 2010.
Schibsted hyr plan 5 till 8 där plan 4 är gatuplanet. Ovanför finns fyra våningar. Bergren berättar att kontraktet är på tio år, med några flexibla avtal. Hyrsnivån vill han inte uppge.
– Vi är väldigt nöjda med hyresnivån som är indexbaserad och även i en trapputformad, säger Berggren.

Totalt fick Schibsted in 49 förslag på fastigheter i Stockholmsområdet där fastighetsägaren hade möjliga lokaler att erbjuda. Drygt en femtedel av förslagen fanns inom tullarna. Den senaste månaden har Schibsted haft fokus på sex olika alternativ – och enligt uppgift till Fastighetsvärlden har minst ett av dessa berört Carlyles Globenfastighet. Men det blev alltså statliga Jernhusen som drog vinstlotten och fyller nu alltså upp Kungsbrohuset som byggs strax bakom centralstationen i Stockholm.

Tenant & Partner leder flyttprojektet tillsammans med Schibsted.
Enligt uppgift till Fastighetsvärlden hyr Aftonbladet idag 9000 kvadratmeter av amerikanska Carlyle i Globenområdet och SvD 6000 kvadratmeter av tyska CGI vid Mäster Samuelsgatan mitt i city. Hyreskontrakten går ut i december 2011 respektive mars 2013. Dessutom ska några mindre dotterbolagen in i det nya gemensamma mediahuset.
Enligt uppgift till Fastighetsvärlden går Jernhusen in och kompenserar för SvDs dubbelhyra i fastigheten Klara Zenit där tidningen idag har lokalerna. Berggren bekräftar att det finns ett sådant avtal. Efter uthyrningen är Kungsbrohuset nu uthyrt till cirka 75 procent.

I nummer 5–6 av magasinet Fastighetsvärlden finns ett långt personporträtt på Jernhusens VD Per Berggren. Han berättar där att han bland annat hoppas locka en av storbankernas huvudkontor till Västra city, alltså det område i centrala Stockholm dit Aftonbladet/SvD nu flyttar.

Fler Nyheter från förstasidan

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Catena tar in 1,6 miljarder via nyemission

Möjliggör fortsatt genomförande av bolagets projekt men skapar även möjlighet att utnyttja förvärvsmöjligheter som kan dyka upp.

Affär för hela 3 miljarder i CBD pausad

Stor nybyggd fastighet med ett av världens mest kända varumärken som hyresgäst. FV berättar det senaste.

FV avslöjar: Så högt blev rekordpriset vid Stureplan

Läs även om andra affärer med rekordhöga kvadratmeterpriser.

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Tillbaka till förstasidan