Schibsteds mediahus hamnar hos Jernhusen

Schibsted har nu bestämt var koncernens nya mediahus placeras. Det blev Jernhusen som drog vinstlotten med sin nya fastighet Kungsbrohuset.
– Det känns förstås oerhört positivt. Schibsted är en stor och respekterad hyresgäst. Vi signerade hyreskontraktet förra onsdagen, men jag har känt på mig i ungefär en månad att vi låg bra till, säger Per Berggren, VD Jernhusen, till Fastighetsvärlden efter beskedet om Schibsteds offentliggörande av lokalval. Han berättar att Jernhusen hade första visningen för Schibsted strax efter påsk.

Olof Brundon, flyttgeneral vid Schibsted, presenterade flytten för medarbetarna vid SvD och Aftonbladet genom att visa en reklamfilm om det nya huset.
Schibsted hyr fyra våningar om totalt 10000 kvadratmeter i Kungsbrohuset. Flytten är planerad till årsskiftet 2010/2011. Schibsted får tillgång till lokalerna i november 2010.
Schibsted hyr plan 5 till 8 där plan 4 är gatuplanet. Ovanför finns fyra våningar. Bergren berättar att kontraktet är på tio år, med några flexibla avtal. Hyrsnivån vill han inte uppge.
– Vi är väldigt nöjda med hyresnivån som är indexbaserad och även i en trapputformad, säger Berggren.

Totalt fick Schibsted in 49 förslag på fastigheter i Stockholmsområdet där fastighetsägaren hade möjliga lokaler att erbjuda. Drygt en femtedel av förslagen fanns inom tullarna. Den senaste månaden har Schibsted haft fokus på sex olika alternativ – och enligt uppgift till Fastighetsvärlden har minst ett av dessa berört Carlyles Globenfastighet. Men det blev alltså statliga Jernhusen som drog vinstlotten och fyller nu alltså upp Kungsbrohuset som byggs strax bakom centralstationen i Stockholm.

Tenant & Partner leder flyttprojektet tillsammans med Schibsted.
Enligt uppgift till Fastighetsvärlden hyr Aftonbladet idag 9000 kvadratmeter av amerikanska Carlyle i Globenområdet och SvD 6000 kvadratmeter av tyska CGI vid Mäster Samuelsgatan mitt i city. Hyreskontrakten går ut i december 2011 respektive mars 2013. Dessutom ska några mindre dotterbolagen in i det nya gemensamma mediahuset.
Enligt uppgift till Fastighetsvärlden går Jernhusen in och kompenserar för SvDs dubbelhyra i fastigheten Klara Zenit där tidningen idag har lokalerna. Berggren bekräftar att det finns ett sådant avtal. Efter uthyrningen är Kungsbrohuset nu uthyrt till cirka 75 procent.

I nummer 5–6 av magasinet Fastighetsvärlden finns ett långt personporträtt på Jernhusens VD Per Berggren. Han berättar där att han bland annat hoppas locka en av storbankernas huvudkontor till Västra city, alltså det område i centrala Stockholm dit Aftonbladet/SvD nu flyttar.

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC: ”2022 har varit mer utmanande än väntat”

Tomas Carlsson om kontorsmarknaden: ”Vi kommer att sälja projekt först när vi upplever att marknadsnivån är acceptabel.”

Statens hyra för EU-mötet

Hyr hel hotell- och mötesanläggning. FV berättar om hyreskontrakten för mässan och för hotellet.

Köper nära Norr Mälarstrand

Utökar beståndet inom tullarna i Stockholm.

Hyr ut 3.600 kvm i Hagastaden

FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Tillbaka till förstasidan