SCB: Rekordökning för byggkostnaderna

Byggkostnadsindex för flerbostadshus steg med 3,4 procent i april 2022 jämfört med mars 2022, enligt ny statistik från SCB. Jämfört med april föregående år steg byggkostnaderna med 12,2 procent. Det är den högsta förändringen i årstakt sedan 1981.

Annons

Byggkostnadsindex för flerbostadshus steg med 3,4 procent mellan mars och april 2022. Under motsvarande period 2021 ökade Byggkostnadsindex med 0,9 procent.

Entreprenörernas kostnader steg med 3,2 procent, medan byggherrekostnaderna ökade med 4,2 procent. De båda grupperna utgör 82 procent respektive 18 procent av Byggkostnadsindex.

Störst ökning bland entreprenörernas kostnader stod byggmaterialkostnaderna för med 5,6 procent. Inom byggmaterialgruppen ökade kostnaderna för armeringsstål främst med 21,6 procent. Kostnaderna för järn- och stål inklusive armeringsstål steg med 12,6 procent. Övriga byggmaterialkostnader ökade eller var oförändrade, förutom kostnaderna för vitvaror som sjönk. Efter en period med negativa och oförändrade månadsförändringar ökade kostnaderna för trävaror i april med 6,8 procent.

Bredden på staplarna motsvarar produktionsfaktorns viktandel i procent vid beräkning av Faktorprisindex för flerbostadshus. Staplarnas höjd motsvarar den genomsnittliga prisutvecklingen för respektive produktionsfaktor.

Entreprenörernas omkostnader steg med 2,1 procent. Kostnader inom gruppen transporter, drivmedel och elkraft ökade med 1,5 procent. Ökningen berodde på att kostnaderna för dieselolja och lastbilstransporter steg med 5,1 respektive 2,7 procent. Kostnaderna för löner steg med 0,4 procent, medan kostnaderna för maskiner var oförändrade.

I byggherrekostnaderna ingår ränte- och kreditivkostnader, kostnader för projektering och centrala administrationskostnader. Alla dessa kostnader steg. Mest ökade räntekostnaderna, 9,8 procent.

Utvecklingen det senaste året
Byggkostnadsindex för flerbostadshus steg med 12,2 procent mellan april 2021 och april 2022. Det är den största förändringen i årstakt sedan maj 1981. Den främsta orsaken till ökningen under den senaste tolvmånadersperioden är högre byggmaterialkostnader, men även transporter, drivmedel och elkraft samt byggherrekostnader har stor påverkan.

Entreprenörernas kostnader steg med 13,5 procent, vilket bidrog med 11,1 procentenheter till den totala ökningen i Byggkostnadsindex. Byggherrekostnaderna steg med 6,3 procent och påverkade Byggkostnadsindex uppåt med 1,1 procentenheter. De ökade byggherrekostnaderna beror till stor del på högre räntekostnader.

Entreprenörernas kostnader för gruppen transporter, drivmedel och elkraft steg med 27,4 procent mellan april 2021 och april 2022. Inom denna grupp ökade kostnaderna för dieselolja och elkraft mest, 61,2 respektive 57,6 procent. Omkostnaderna och kostnaderna för maskiner steg med 4,6 respektive 3,6 procent, medan kostnaderna för löner ökade med 0,5 procent.

Bland entreprenörernas kostnader steg byggmaterialkostnaderna med 24,4 procent mellan april 2021 och april 2022. Inom byggmaterialgruppen fortsatte årsförändringarna för armeringsstål, järn och stål inklusive armeringsstål och trävaror att vara höga. Ökningen har bland annat berott på råvarubrist samt global efterfrågan. Kostnaderna för armeringsstål och järn och stål inklusive armeringsstål steg med 107,2 respektive 62,6 procent mellan april 2021 och april 2022, medan kostnaderna för trävaror ökade med 45,4 procent. Kostnaderna inom övriga byggmaterialgrupper ökade också.

Fler Nyheter från förstasidan

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Arnhults egen klenod

FV går igenom det som återstår av de direktägda fastigheterna i det privata bolaget

Klart: Ny vd vid JM

Johan Skoglunds efterträdare utsedd.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Castellum hyr ut 2.800 kvm i Bromma

Tecknat tre hyresavtal.

Investerar i södra Europa

Berättar för FV om framtidsplanerna.

Tillbaka till förstasidan