SBC, Nabo och Rendall & Rittner bildar Odevo

Efter etableringen av Nabo på den svenska marknaden lanseras nu den internationella aktören Odevo som utmanar den traditionella branschen för förvaltning av fastigheter och bostäder.

Sedan fundamentet till gruppen bildades 2019 har omsättningen mer än tiodubblats och bolaget finns redan i tre marknader men planerar inom en snar framtid att expandera till fler marknader även utanför Europa. Nu ökar Odevo investeringarna kraftigt i den egenutvecklade techplattformen och växer både i Storbritannien och utökar verksamheten i Norden genom att etablera sig även i Finland. Odevo siktar på att fortsätta växa i hög takt både organiskt samt med fler bolag som ansluter sig till gruppen, inom och utanför Europa.

Privata bostäder är världens största tillgångsslag. Det är oftast den största investeringen en privatperson gör under sitt liv. Ändå är det en bransch som ligger långt efter gällande både den digitala utvecklingen men också när det gäller fokus på kunderna.

Nu lanseras Odevo – en internationell aktör som utmanar den traditionella branschen för förvaltning av fastigheter och bostäder. Fundamentet till koncernen skapades 2019 genom bildandet av Nabo samt förvärvet av SBC och sedan dess har gruppen växt till en ledande internationell aktör.

”Vi startade Odevo för att utmana hela branschen och förenkla boendet för vanliga människor i stora delar av världen. Än så länge har vi lyckats åstadkomma detta i Sverige och Storbritannien när vi nu expanderar till Finland. Samtidigt ökar vi takten för att nå ut i ännu fler marknader samtidigt. Vi siktar på att tiodubbla omsättningen en gång till”, säger Odevos VD Daniel Larsson.

Bolagen som idag ingår i Odevo erbjuder tjänster till boende och fastighetsägare supporterade av Odevos egenutvecklade plattform. Sedan tidigare ingår de svenska aktörerna Nabo och SBC samt brittiska Rendall & Rittner. I mars 2022 anslöt också brittiska Premier Estates samt finska MTR och STIO vilket gör Finland till Odevos tredje marknad.

Odevokoncernen består av totalt ca 1 300 medarbetare och har en omsättning på drygt 1,5 miljarder kronor. Den genomsnittliga tillväxten mellan 2019 och 2021 var 135% per år varav ca 15% utgjorde organisk tillväxt under 2021. Odevo planerar att fortsätta växa kraftigt genom både organisk tillväxt och att fler bolag ansluter sig både inom Europa men också på andra kontinenter.

VD för Odevo blir Daniel Larsson, senast VD på Nabo, och Johan Tjärnberg ansluter som styrelseordförande, tidigare grundare och VD på Bambora, idag bl.a. styrelseordförande och VD för Trustly.

Odevos plattform har utvecklats under drygt 15 års tid och täcker alla delar av en fastighets behov. Fastighetssystem, ekonomisystem, ärende-, dokument- och avtalshantering är några exempel. Odevo har idag ca 40 utvecklare i Sverige och Storbritannien och planerar att vara över 100 inom två år. De digitala lösningarna underlättar vardagen för medarbetarna som kan lägga mer tid på att hjälpa kunderna. Fastighetsägare och boende i sin tur har tillgång till en kundportal med smidiga funktioner och viktig information.

”En ny generation bostadsägare – över hela världen – ställer nya krav på enkla digitala lösningar. För att möta dessa nya kundbehov krävs stora investeringar i innovation och teknikutveckling. Investeringar som är svåra att motivera för en enskild förvaltare.”, säger Johan Tjärnberg.

Brittiska Rendall & Rittner var det första bolaget utanför Sverige som anslöt sig till Odevo. Rendall & Rittner är en aktör i premiumsegmentet som förvaltar några av de mer ansedda och komplexa byggnaderna i London. Nytillkomna Premier Estates förvaltar mer än 30 000 bostäder i England och Wales med ett stort fokus på förstklassig och personlig service. Just nu pågår utveckling av en ny kundportal och förvaltningsplattform, för den brittiska marknaden, tillsammans med Odevos produktutvecklingsteam. Finska MTR och STIO är en förvaltningsgrupp som förvaltar mer än 15 000 bostäder primärt i Helsingfors-regionen.

”Utmaningarna för förvaltningsbolag är desamma över hela världen: jag tänker framförallt på digitalisering, innovation av tjänsterna samt möta kundernas ständigt ökade behov. Som grupp har vi betydligt bättre förutsättningar att möta dessa tillsammans. Vi är mycket glada över beslutet att anta den här utmaningen som en del av Odevo”, säger Duncan Rendall, VD på Rendall & Rittner.

Bolagen i Odevo erbjuder traditionella förvaltningstjänster men utvecklar också nya tjänster och produkter för både boende och fastighetsägare. Ett exempel är finansiella tjänster där SBC är först ut genom att erbjuda sina kunder marknadsledande sparränta på överlikviditet.

”Vi utforskar också nya områden, såsom finansiella tjänster. De finansiella flödena kopplade till fastigheterna är enorma och som förvaltare av dessa kan vi skapa stora värden för kunderna genom exempelvis inlåning och utlåning. Försäkringar är ett annat intressant område att titta närmare på”, säger Daniel Larsson.

Ytterligare förvärv är att vänta. Odevo uppger att det pågår ”långt gångna dialoger” med ett flertal bolag i olika marknader och räknar med att finnas på två marknader till inom en snar framtid.

”Vi fortsätter att leta efter nya bolag och människor som är lika passionerade som vi att förändra den här branschen och som vill vara med på resan framåt. USA är världens största marknad och givetvis ett av våra huvudfokus utöver de marknader vi redan finns på”, säger Martin Erleman, partner på Fidelio Capital som är huvudägare i Odevo.

Fler Nyheter från förstasidan

Kommun köper av SBB

FV summerar affärer för 1,4 miljarder kronor.

Läs utdrag ur boken ”Erik Paulsson – Superentreprenören”

FV publicerar utdrag som berättar om Erik Paulssons fantastiska resa. Läs även om ett flertal branschprofiler som berättar om sina möten med Paulsson.

Köper för miljard av Ica

Bolagets största transaktion hittills.

Bantar HK med 30 procent i centrala Stockholm

Letat lämpliga lokaler sedan början av 2023. Stannar inom fastigheten.

Juryns val: Gör bäst affärer – fem nominerade

Meriterad jury nominerar Årets transaktionskonsult. Läs även om vinnarna sedan starten.

Erik Skalin lämnar JLL

Jobbat med uthyrning i 20 år.

Gorosch till Catella

Blir ny vd för Corporate Finance Sverige.

Chocksänkning av räntan att vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Förvärvar mitt på Södermalm

Del av rekordaffär som skakade om branschen.

Bilder: Så blir projekt om hela 4 miljarder

Satsar i Stockholms stad. Planerar för 580 bostäder, kontor och hotell. Läs även om ambitionen för 27:e våningen!

Tillbaka till förstasidan