Samhällsfastigheter

SBB satsar på statlig infrastruktur – vill nå 10–15 mdr

SBB startar upp ett nytt affärsområde: SBB Statlig Infrastruktur. Bolaget kommer att ledas av flera tidigare toppmilitärer och Fastighetsvärlden kan berätta att målet är att inom några år nå ett bestånd om 10–15 miljarder kronor.

Affärsområdet kommer att förvärva fastigheter inom statlig infrastruktur där fokus kommer att vara på departements- och myndighetsbyggnader, kriminalvårdsfastigheter samt försvarsfastigheter.

– Vi ser att det kommer att krävas stora investeringar i infrastruktur. Jag tror att verksamheten om några år kan ha ett fastighetsbestånd om 10–15 miljarder kronor, säger SBB:s vd och grundare Ilija Batljan till Fastighetsvärlden.

Verksamheten kommer att ledas av tidigare flottiljchef och överste Fredrik Hedén som till sin hjälp kommer att ha en advisory board bestående av: Berndt Grundevik (tidigare arméchef generalmajor), Anne-Grete Strøm-Erichsen (tidigare norsk försvarsminister), Mats Helgesson (tidigare flygvapenchef generalmajor), Eva Swartz Grimaldi (tidigare mediachef och ledamot i SBB:s styrelse), Jan Nygren (tidigare vice statsminister) och Ola Gynäs (brigadgeneral).

– Det är är väldigt mycket kompetens där. Det är fantastiska personer att få en möjlighet att jobba med, säger Ilija Batljan.

Fredrik Hedén kommer att tillträda sin tjänst vid SBB så snart man hittat en efterträdare på hans nuvarande jobb inom den privata försvarsindustrin där han representerat Hercules och Black Hawk. Försvarsmaken, där han jobbat cirka 40 år inom, lämnade han för snart tre år sedan. Hedén ser fram mot sin nya utmaning, med SBB och fastigheter.

– Jag är självklart ödmjuk och kommer att lyssna och lära mig mycket kring fastigheter. Men det finns mycket kunnande i SBB och jag hoppas även kunna bidra med andra kunskaper och kontakter, säger Fredrik Hedén till Fastighetsvärlden.

– Det finns ett stort behov av investeringar även inom försvaret. Istället för att staten ska behöva göra investeringar i infrastruktur så kan man istället fokusera på det operativa om man låter någon annan bygga, utveckla och förvalta. Genom att frigöra kapital man använda det på ett bättre sätt, säger Hedén.

Ilija Batljan konstaterar att SBB inte reflekterar över dagens ägarbild av de aktuella fastigheterna, utan slår fast att det kommer att krävas stora investeringar framöver i som av bland annat kriminalvården som behöver investera, behov av nya polishus och försvarsmaken med nya regementen och annan infrastruktur. Batljan konstaterar vidare att många av de fastigheter som används idag är 30-40 år gamla och inte anpassade för dagens verksamheter.

– Det är ett spännande område. Med vår starka förvaltningsorganisation, som vi byggt upp efter Hemfosaaffären, har vi möjligheter att växa.

Fastighetsvärlden kan konstatera att SBB redan idag äger liknande fastigheter och att det beståndet är värt några miljarder kronor.

I ytterligare information kring satsningen skriver SBB följande:

”SBB är Nordens största och en av Europas största ägare av social infrastruktur. Infrastruktur i form av fastigheter som används i fred är central för försvarsmaktens utveckling av den operativa förmågan. SBB garanterar redan idag kommunerna social infrastruktur under långsiktiga förutsättningar. Långsiktiga förutsättningar är också viktiga för försvarsmaktens planering. Samarbetet mellan det privata och det offentliga är grunden för nationens välstånd och har också historiskt bidragit till utvecklingen av försvaret.”

SBB Statlig Infrastruktur kan äga fastigheter i Sverige och i resten av Norden. SBB Statlig Infrastruktur kommer att säkerställa att alla nödvändiga personalfunktioner är säkerhetsklassade samt att de förvärvade fastigheterna aldrig kan hamna i någon annans ägande än det respektive lands myndighet godkänner.

Missa inte! Årets viktigaste heldag om samhällsfastigheter

Tisdag den 1 december 2020, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Hyr 4.600 kvm i Balders och Peabs häftiga projekt

Klart med tredje uthyrningen på kort tid. Summerar 21.500 kvm.

Slättö miljardsäljer till Patrizia

Läs om vad som ingår i transaktionen.

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Superklassen: Tre storbolags-vd:ar

Styr bolag med ett sammanlagt fastighetsvärde om nästan en kvarts biljon kronor.

Affärsanalys

Hoppas ha hittat en riktig godbit

Robin Herteus, värderare på JLL, har satt analyspennan på en affär som ägt rum i centrala Sundbyberg.

Han blir ny vd för 25-miljardersbolaget

I en intervju med Fastighetsvärlden öppnar han för nya jv-bolag i nya segment.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Idag platserna 14-16

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Odd Mollys snabbresa fortsätter – förvärvar sju

Säljare blir nya betydande aktieägare i bolaget.

Unik lista: Här är hetaste områdena för bra shopping

Se även var i centrala Stockholm som det finns positiva trender. Läs kommentar från ettan.

Logistea nästan i mål med affären för 841 miljoner

Försäljningsprocessen pausades i början av pendemin. Nu är parterna nästan i mål.

Redo för ny storflytt – kan lämna Hagastaden

Kan göra ännu en stor samlokalisering.

Smäll för Steen & Ström när Åhléns stänger ännu mer

Fortsätter att krympa beståndet.

JM tillträder byggrätt för nytt HK - se nya bilder

FV avslöjade planerna för fem år sedan. Nu är det dags för byggstart. En tredjedel ska hyras ut externt.

Vill sälja portfölj med nio fastigheter

Läs om säljaren och vilka fastigheter som berörs.

Tillbaka till förstasidan