SBB satsar på statlig infrastruktur – vill nå 10–15 mdr

SBB startar upp ett nytt affärsområde: SBB Statlig Infrastruktur. Bolaget kommer att ledas av flera tidigare toppmilitärer och Fastighetsvärlden kan berätta att målet är att inom några år nå ett bestånd om 10–15 miljarder kronor.

Annons

Affärsområdet kommer att förvärva fastigheter inom statlig infrastruktur där fokus kommer att vara på departements- och myndighetsbyggnader, kriminalvårdsfastigheter samt försvarsfastigheter.

– Vi ser att det kommer att krävas stora investeringar i infrastruktur. Jag tror att verksamheten om några år kan ha ett fastighetsbestånd om 10–15 miljarder kronor, säger SBB:s vd och grundare Ilija Batljan till Fastighetsvärlden.

Verksamheten kommer att ledas av tidigare flottiljchef och överste Fredrik Hedén som till sin hjälp kommer att ha en advisory board bestående av: Berndt Grundevik (tidigare arméchef generalmajor), Anne-Grete Strøm-Erichsen (tidigare norsk försvarsminister), Mats Helgesson (tidigare flygvapenchef generalmajor), Eva Swartz Grimaldi (tidigare mediachef och ledamot i SBB:s styrelse), Jan Nygren (tidigare vice statsminister) och Ola Gynäs (brigadgeneral).

– Det är är väldigt mycket kompetens där. Det är fantastiska personer att få en möjlighet att jobba med, säger Ilija Batljan.

Fredrik Hedén kommer att tillträda sin tjänst vid SBB så snart man hittat en efterträdare på hans nuvarande jobb inom den privata försvarsindustrin där han representerat Hercules och Black Hawk. Försvarsmaken, där han jobbat cirka 40 år inom, lämnade han för snart tre år sedan. Hedén ser fram mot sin nya utmaning, med SBB och fastigheter.

– Jag är självklart ödmjuk och kommer att lyssna och lära mig mycket kring fastigheter. Men det finns mycket kunnande i SBB och jag hoppas även kunna bidra med andra kunskaper och kontakter, säger Fredrik Hedén till Fastighetsvärlden.

– Det finns ett stort behov av investeringar även inom försvaret. Istället för att staten ska behöva göra investeringar i infrastruktur så kan man istället fokusera på det operativa om man låter någon annan bygga, utveckla och förvalta. Genom att frigöra kapital man använda det på ett bättre sätt, säger Hedén.

Ilija Batljan konstaterar att SBB inte reflekterar över dagens ägarbild av de aktuella fastigheterna, utan slår fast att det kommer att krävas stora investeringar framöver i som av bland annat kriminalvården som behöver investera, behov av nya polishus och försvarsmaken med nya regementen och annan infrastruktur. Batljan konstaterar vidare att många av de fastigheter som används idag är 30-40 år gamla och inte anpassade för dagens verksamheter.

– Det är ett spännande område. Med vår starka förvaltningsorganisation, som vi byggt upp efter Hemfosaaffären, har vi möjligheter att växa.

Fastighetsvärlden kan konstatera att SBB redan idag äger liknande fastigheter och att det beståndet är värt några miljarder kronor.

I ytterligare information kring satsningen skriver SBB följande:

”SBB är Nordens största och en av Europas största ägare av social infrastruktur. Infrastruktur i form av fastigheter som används i fred är central för försvarsmaktens utveckling av den operativa förmågan. SBB garanterar redan idag kommunerna social infrastruktur under långsiktiga förutsättningar. Långsiktiga förutsättningar är också viktiga för försvarsmaktens planering. Samarbetet mellan det privata och det offentliga är grunden för nationens välstånd och har också historiskt bidragit till utvecklingen av försvaret.”

SBB Statlig Infrastruktur kan äga fastigheter i Sverige och i resten av Norden. SBB Statlig Infrastruktur kommer att säkerställa att alla nödvändiga personalfunktioner är säkerhetsklassade samt att de förvärvade fastigheterna aldrig kan hamna i någon annans ägande än det respektive lands myndighet godkänner.

Fler Nyheter från förstasidan

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Tillbaka till förstasidan