Samhällsfastigheter

SBB satsar på statlig infrastruktur – vill nå 10–15 mdr

SBB startar upp ett nytt affärsområde: SBB Statlig Infrastruktur. Bolaget kommer att ledas av flera tidigare toppmilitärer och Fastighetsvärlden kan berätta att målet är att inom några år nå ett bestånd om 10–15 miljarder kronor.

Affärsområdet kommer att förvärva fastigheter inom statlig infrastruktur där fokus kommer att vara på departements- och myndighetsbyggnader, kriminalvårdsfastigheter samt försvarsfastigheter.

– Vi ser att det kommer att krävas stora investeringar i infrastruktur. Jag tror att verksamheten om några år kan ha ett fastighetsbestånd om 10–15 miljarder kronor, säger SBB:s vd och grundare Ilija Batljan till Fastighetsvärlden.

Verksamheten kommer att ledas av tidigare flottiljchef och överste Fredrik Hedén som till sin hjälp kommer att ha en advisory board bestående av: Berndt Grundevik (tidigare arméchef generalmajor), Anne-Grete Strøm-Erichsen (tidigare norsk försvarsminister), Mats Helgesson (tidigare flygvapenchef generalmajor), Eva Swartz Grimaldi (tidigare mediachef och ledamot i SBB:s styrelse), Jan Nygren (tidigare vice statsminister) och Ola Gynäs (brigadgeneral).

– Det är är väldigt mycket kompetens där. Det är fantastiska personer att få en möjlighet att jobba med, säger Ilija Batljan.

Fredrik Hedén kommer att tillträda sin tjänst vid SBB så snart man hittat en efterträdare på hans nuvarande jobb inom den privata försvarsindustrin där han representerat Hercules och Black Hawk. Försvarsmaken, där han jobbat cirka 40 år inom, lämnade han för snart tre år sedan. Hedén ser fram mot sin nya utmaning, med SBB och fastigheter.

– Jag är självklart ödmjuk och kommer att lyssna och lära mig mycket kring fastigheter. Men det finns mycket kunnande i SBB och jag hoppas även kunna bidra med andra kunskaper och kontakter, säger Fredrik Hedén till Fastighetsvärlden.

– Det finns ett stort behov av investeringar även inom försvaret. Istället för att staten ska behöva göra investeringar i infrastruktur så kan man istället fokusera på det operativa om man låter någon annan bygga, utveckla och förvalta. Genom att frigöra kapital man använda det på ett bättre sätt, säger Hedén.

Ilija Batljan konstaterar att SBB inte reflekterar över dagens ägarbild av de aktuella fastigheterna, utan slår fast att det kommer att krävas stora investeringar framöver i som av bland annat kriminalvården som behöver investera, behov av nya polishus och försvarsmaken med nya regementen och annan infrastruktur. Batljan konstaterar vidare att många av de fastigheter som används idag är 30-40 år gamla och inte anpassade för dagens verksamheter.

– Det är ett spännande område. Med vår starka förvaltningsorganisation, som vi byggt upp efter Hemfosaaffären, har vi möjligheter att växa.

Fastighetsvärlden kan konstatera att SBB redan idag äger liknande fastigheter och att det beståndet är värt några miljarder kronor.

I ytterligare information kring satsningen skriver SBB följande:

”SBB är Nordens största och en av Europas största ägare av social infrastruktur. Infrastruktur i form av fastigheter som används i fred är central för försvarsmaktens utveckling av den operativa förmågan. SBB garanterar redan idag kommunerna social infrastruktur under långsiktiga förutsättningar. Långsiktiga förutsättningar är också viktiga för försvarsmaktens planering. Samarbetet mellan det privata och det offentliga är grunden för nationens välstånd och har också historiskt bidragit till utvecklingen av försvaret.”

SBB Statlig Infrastruktur kan äga fastigheter i Sverige och i resten av Norden. SBB Statlig Infrastruktur kommer att säkerställa att alla nödvändiga personalfunktioner är säkerhetsklassade samt att de förvärvade fastigheterna aldrig kan hamna i någon annans ägande än det respektive lands myndighet godkänner.

Fler Nyheter från förstasidan

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Efter Alecta-avhoppet

En av topparna som lämnat Alecta Fastigheter har klart med nytt uppdrag.

Niam storköper från Slättö

Över 300 bostäder i transaktionen.

Ännu ett tungt avhopp från Alectas storsatsning

FV avslöjar det senaste. Nästan hela den ursprungliga ledningsgruppen borta.

Colliers: Agnarna skiljs från vetet

Karin Witalis om potentiella risker i olika segment att ha koll på. Spekulativa inslaget. ”Inga jättemarginaler. ”Olika prisförväntningar”.

Unik valkompass: Så ska ditt bolag ”rösta” i valet

Pangea och Downtown Advisors analyserar höstens riksdagsval från ett fastighetsperspektiv.

Elgiganten hyr hela 86.600 kvm hos Catena

Det finns även en en tillbyggnadsoption om 28.300 kvm.

Bekräftat: Åhléns säljs

47 varuhus ingår. Många fastighetsägare berörs av ägarskiftet.

Wallenstam och Ikano i affär om 2 miljarder

Läs om vilka fastigheter som går i vilken riktning.

Europas största kebabkedja till Skärholmen Centrum

Den första till Stockholmsområdet. två fotbollsprofiler finns med bakom satsningen.

Blir ny konsult-vd

Jobbat inom rådgivningsbolaget i 15 år.

20-tal padelhallar stänger

Beslut från stor aktör. Även flera konkurser. ”Kan användas för lager och logistik”

McDonalds stänger mer centralt

Stänger den 29:e centrala restaurangen på sex år.

Tillbaka till förstasidan