SBB säljer stort efter endast 10 månaders innehav

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB avyttrar en skolfastighet i Kristiansand i södra Norge, till Aviva Investors för ett överenskommet fastighetsvärde om 415,5 miljoner NOK (445,8 miljoner SEK). Fastigheten har genererat en avkastning på eget kapital (cash-on-cash) om 83 miljoner NOK sedan den förvärvades av SBB i maj 2017.

Det fastställda fastighetsvärdet är 24,5 miljoner NOK (6 %) högre än externvärderingen vid årsskiftet eller 54,4 miljoner SEK (14 %) med hänsyn taget till valutaförändringar.

– Det var ett svårt beslut att genomföra affären men möjligheten att påvisa hur attraktivt våra tillgångar värderas på fastighetsmarknaden blev den avgörande faktorn. Finansiellt är det en fantastisk affär där vi under relativt kort tid genererat en avkastning på eget kapital om 83 miljoner NOK. Denna affär skapar fina möjligheter för oss att agera offensivt framöver och fortsätta vår resa som Nordens starkaste aktör med fokus på samhällsfastigheter, kommenterar Ilija Batljan, VD och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

Fastigheten, med en total uthyrningsbar yta om cirka 15 800 kvadratmeter, är fullt uthyrd till Kristiansands kommun med en återstående hyreslängd på ca 20 år. Hyresintäkten idag uppgår till cirka 19,2 miljoner NOK per år. Fastigheten bedöms generera ett driftnetto om cirka 17,9 miljoner NOK på årsbasis. Frånträde av fastigheten sker den 30 april 2018 men SBB kommer även fortsättningsvis att ansvara för fastighetsförvaltningen av fastigheten åt köparen.

Aviva Investors förvärvar fastigheten i Kristiansand som sin andra investering i fonden Continental European Long Lease Strategy (CELLS). Fondens målsättning är att leverera säkra, förutsägbara kassaflöden, huvudsakligen via index-kopplade hyresavtal i en portfölj av kontinentaleuropeiska fastigheter med ett initialt fokus på kontor, detaljhandel, logistik och alternativa sektorer i Tyskland, Österrike, Benelux och Skandinavien.

– Kristiansandaffären utgör ett attraktivt tillfälle att investera i en mycket stabil tillgång inom utbildningssektorn med ett 20-årigt inflationskyddat hyresavtal med en kommunal hyresgäst. Dessa egenskaper gör Kristiansand till en defensiv investering med ett långsiktigt säkerställt kassaflöde, som passar perfekt in i fondens investeringsprofil, kommenterar Matthias Hübner, fondförvaltare för Long Income Europe hos Aviva Investors.

Aviva Investors är Aviva plc:s globala kapitalförvaltningsverksamhet. Företaget levererar investeringslösningar och tjänster till kunder över hela världen. Aviva Investors är verksamma i 15 länder i Asien och Stillahavsområdet, Europa, Nordamerika och Storbritannien med ett förvaltat kapital om 353 miljarder GBP per den 31 december 2017.

Missa inte! Årets stora seminarium om samhällsfastigheter

Webbsänt seminarium, tisdag 1 dec 2020.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Börsdebutanten Stenhus förvärvar för 175 mkr

Förvärvar tre fastigheter om totalt 40.000 kvm.

SBB:s sex nya lockelser i budkriget mot Castellum

Dragkampen om ”norska Vasakronan” fortsätter. Samtidigt öppnar Entras styrelse för att åter granska SBB:s bud.

Topplista

15 största ägarna av samhällsfastigheter

Från att tidigare ha varit en strikt offentlig angelägenhet är ägandet av samhällsfastigheter i dag betydligt mer diversifierat. FV listar de 15 största.

Ilija Batljan besviken – men fortfarande hoppfull

Näringsministern kommenterar affären.

Kontringen: Castellum med bud på 50-miljardersbolag

Kontrar på SBB:s tidigare bud – och höjer sitt eget. Har redan gjort klart med köp från näst största ägaren. Läs mer om budet och bolaget man jagar.

Fastigheter åter heta på börsen

Efter kaos och djupdykning i mars har sektorn gått plus 50%.

Serneke avslöjade partner för Karlatornet – stoppades

Ola Serneke svarade på frågor på en studentmässa. Följden blev att aktien handelsstoppades.

Så vill utmanaren Obos bli etta – tempot dubblas

Daniel Kjørberg Siraj och Sofia Ljungdahl berättar om det norska bolagets planer i Sverige.

FV-gallup: Hela 80 procent vill jobba mer hemifrån

”Ett gravt underbetyg”.

Säljer hög vakans till Blackstone för 610 miljoner

Avyttrar i fyra städer. Storköparen fortsätter investera.

Investerare letar pärlor i simbassänger

Flera bolag intresserade när nya badhus ska byggas.

Han blir ny vd för Bonava

Värvas från byggbranschen. Läs nya vd:ns kommentarer.

”Foppa” har sålt vackra Handelsbankshuset

Den tidigare hockeystjärnan har avyttrat centralt belägen fastighet.

Uppgift: Två svenska bolag i huggsexa med SBB

Kamp om 50-miljardersbolaget. Flera svenska bolag kan vara inblandade. Läs kommentarer från vd:arna.

Tillbaka till förstasidan