SBB planerar för att notera hela sin bostadsdel, inte enbart Sveafastigheter, uppger Bloomberg. Det som en följd av att hela den tänkta affären med Brookfield om utbildningsfastigheterna inte gick igenom.
Fastighetsvärlden berättade i februari att SBB övervägde att notera dotterbolaget Sveafastigheter – som äger bostäder och har en stor byggrättsportfölj i Stockholm. Det efter att SBB tidigare delat ut och noterat det bostadsbestånd som tidigare utgjorde Amasten – numera under namnet Neobo.
Enligt uppgift till Bloomberg kan nästa notering bli mycket större än endast Sveafastigheter. Nyhetsbyrån uppger att SEB fått i uppdrag att förbereda för en notering som inkluderar hela bostadsbenet, med en portfölj värderad till 36,5 miljarder kronor.
SBB har inte kommenterat uppgiften och SEB avböjer att kommentera.
En notering planeras under det fjärde kvartalet i år eller under första halvåret 2024.
Som reservplan uppger Bloomberg att SBB arbetar med att sälja en andel om 50 procent av bostadsbeståndet till en eller två institutionella investerare.
Fastighetsvärlden berättade 21 juli att det inte blir en utökning av SBB:s storaffär med den kanadensiska jätten Brookfield kring ett helt övertagande av EduCo – alltså den portfölj med utbildningsfastigheter som SBB skapat. Brookfields ägande stannar därmed på 49 procent, vilket var ursprunget när affären presenterades i november 2022.
I juni uppgav SvD att SBB tillsammans med anlitade rådgivare arbetade för att klyva SBB i tre delar – en del för byggrätter, en för samhällsfastigheter och en med bostäder. FV berättade då även att flera AP-ägda fastighetsbolag visade intresse.
SBB har tidigare sålt ett stort bestånd med kontorsfastigheter, med statliga hyresgäster, till Kåpan i en mycket stor affär.
Av SBB:s fastighetsvärde om 130 miljarder kronor, enligt senaste delårsrapporten, utgjordes 28 procent av bostäder.
När det gäller bostadsbeståndet listar SBB i delårsrapporten att de största beteenden, utifrån hyran, finns i följande tio orter: Linköping (7,9%), Skellefteå (6,1), Helsingborg (5,6), Höganäs, Jönköping, Gävle, Falun, Östersund, Karlskrona och Stockholm (3,3).
Fastighetsvärlden har tidigare berättat att EQT uppges vara intresserat av SBB:s bostadsfastigheter. Då uppgav en analytiker som DI talat med är det troligt att bolagets bostadsbestånd kan värderas 30 procent lägre än det bokförda värdet.