Hemfosas stora fastighet Najaden (Söderbymalm 3:462) i Haninge innehåller 51.800 kvm lokaler, varav 41.400 kvm kontor. Enligt FV:s uppgifter kan den komma att säljas om SBB tar kontroll över Hemfosa.

SBB öppnar för försäljningar som följd av rekordbudet

AP Fastigheter och Castellum sålde snabbt stora delar efter megaköpen av Vasakronan respektive Norrporten. Även SBB kan väntas sälja fastigheter för flera miljarder om övertagandet av Hemfosa går igenom.

Med budet på Hemfosa forsar SBB förbi det mål om att ha fastigheter för 55 miljarder kronor under 2021 som kommunicerades av Ilija Batljan tidigare i höstas. Går affären med Hemfosa igenom summerar bolaget ett bestånd värt 70 miljarder. Någon direkt plan för hur man ska smälta samman bestånd och organisationer har inte nämnts ännu, mer än att Ilija Batljan bedömer att det finns kostnadssynergier på omkring 300 miljoner kronor.

Samtidigt förändras relationen mellan fastighetstyper och geografiska delmarknader och det kan finnas anledning att göra en del justeringar. Hemfosa har hunnit göra större affärer i Norge och Finland och SBB uppnår genom affären en tydlig andel om 25 procent av fastighetsvolymen utanför Sveriges gränser, något som ligger helt i linje med bolagets strävan.

– Det är troligt att vi kommer att göra försäljningar, men det är för tidigt att prata om nu. Vi kommer sannolikt även att göra ytterligare köp innan affären med Hemfosa är klar, säger Ilija Batljan till Fastighetsvärlden.

SBB har redan vid flera tillfällen tidigare valt att sälja av ur sitt bestånd, både för att ta fram utvecklingsvinster och för att renodla.

Bostäder utgör i dagens läge ungefär en tredjedel av fastighetsvolymen medan det efter den föreslagna affären kommer vara en sjundedel, 10 miljarder av totalt 70 miljarder.

En försäljning av bostadsbeståndet kan vara en naturlig renodling, samtidigt som det kan göra bolaget starkare för att satsa på att utveckla befintliga och potentiella byggrätter i beståndet. Ilija Batljan har dock flera gånger berättat om hur viktiga han tycker att hyresbostäderna är för bolagets verksamhet.

Vad som enligt Fastighetsvärldens bedömning kan vara mer aktuellt för försäljning, om affären och övertagandet går igenom, är de fastigheter inom Hemfosa som inte har tillräckligt hög andel skattefinansierad verksamhet som hyresgäst. Enligt FV:s bedömning rör det sig om fastigheter för 3–4 miljarder kronor. Dessutom finns en portfölj inom SBB som hälftenägs tillsammans med Sören Ferin där innehållet är blandat. Totalt fastighetsvärde där är nästan 2 miljarder kronor.

Tidigare i höstas förvärvade SBB en andel i Amasten om 20 procent med möjlighet att öka till 30 procent. Att det finns möjlighet till en framtida strukturaffär mellan dessa två bolag är inte alltför långsökt. Man känner varandra väl och gillar att ta rejäla grepp.

Att bolag avyttrar en relativt stor del av det inköpta beståndet efter ett stort förvärv är nästan mer regel än undantag. AP Fastigheter sålde till Niam för 7 miljarder efter Vasakronan och Castellum gjorde flera försäljningar efter 26-miljardersköpet av Norrporten.

Fler Nyheter från förstasidan

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Karlatornet nära sin högsta höjd – stål i toppen

Endast ett våningsplan från taklagsfest. Ny strategi högst upp. Läs även om försäljningsläget och framtiden.

Säljer bostäder för 605 mkr – hela 8% under värdering

Stor bostadsaffär med tio fastigheter i Stockholmsområdet.

Tillbaka till förstasidan