SBB och Obos bildar gemensamt bolag

SBB säljer sina aktier i Solon Eiendom ASA till ett av SBB och Obos nybildat samägt bolag, Solon Eiendom Holding AS. Samarbetet omfattar utveckling av fler attraktiva bostäder for Obos-medlemmar i Norge och Sverige samt har som mål att understödja SBB:s ambition att bidra till byggande av viktig social infrastruktur i Norden.

Aktiepriset i transaktionen har satts till NOK 44, vilket ger SBB 1,6 mdr NOK i nettokontantvederlag.

Genom Solon Holding kommer SBB och Obos verka för samarbeten med Solon som matchar respektive bolags profil; SBB inom social infrastruktur och fastigheter riktade till offentliga aktörer och Obos för förvaltningstjänster för bostadsrättsföreningar och -ägare, projekt- och byggledning samt finansiering av bostadsköp.

Obos-medlemmar i Norge och Sverige kommer ha förköpsrätt till Solons över 8.000 framtida bostäder i Viken, Oslo, Stavanger, Kristiansand och Stockholm, samt det stora antalet bostäder som framöver ska tas fram genom det strategiska samarbetet mellan SBB och OBOS.

Genom det bredare strategiska samarbetet kommer SBB och Obos att identifiera gemensamma affärsmöjligheter inom social infrastruktur. Vidare kommer Obos medlemmar ha förköpsrätt vid förstagångsförsäljningar av alla bostadsrätter och ägarlägenheter i Norge och Sverige som erbjuds av Solon eller bolag som ägs av Obos tillsammans med Solon och/eller SBB. Slutligen kommer Obos att ha rätten att utveckla byggrätter med bostadsrättspotential i SBB:s projektportfölj fram till och med 31 december 2028.

SBB och Obos gemensamma bolag och projekt kommer att drivas med fokus på säkerhet, ordentliga löne- och arbetsvillkor på byggarbetsplatser samt nöjda kunder. Vidare ska de ha en offensiv miljö- och hållbarhetsprofil som matchar SBB:s och OBOS befintliga ambitiösa mål inom klimat och miljö. Parterna kommer att eftersträva att använda Obos boköpsmodeller som sänker tröskeln in på bostadsmarknaden.

– SBB har genom åren lärt känna Obos som en långsiktig och pålitlig medlemsägd bostadsutvecklare. Vi är därför glada att inleda detta strategiska samarbete där vi använder våra respektive styrkor och gemensamt arbetar för att skapa fler attraktiva bostäder för Obos-medlemmar i Norge och Sverige, samtidigt som vi söker affärsmöjligheter som kommer stärka SBB:s arbete inom social infrastruktur. Samarbetet går i linje med SBB:s hållbarhetsfokus, där vi redan idag har fastighetssektorns högsta rating inom social hållbarhet. Tillsammans ska SBB och Obos bidra till social hållbarhet genom att i möjligaste mån underlätta användningen av Obos boköpsmodeller i gemensamma projekt för att göra bostäderna tillgängliga för så många som möjligt, säger Ilija Batljan, vd och grundare av SBB.

– Jag är mycket glad att Obos och SBB ingår detta strategiska samarbete om utveckling av fina och attraktiva boenden för Obos-medlemmar i Norge och Sverige. Solon bygger attraktiva bostäder med hög kvalitet och spännande arkitektur och har en duktig ledning. Samarbetet bidrar till att vi uppfyller medlemmarnas önskan om att prioritera våra investeringar i kärnverksamheten i syfte att öka bostadsbyggandet och därmed stärka utbudet till våra medlemmar rejält”, säger Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef för Obos.

Som tidigare meddelats av SBB kommer SBB att lägga ett budpliktserbjudande avseende de återstående aktierna i Solon Eiendom ASA senast den 22 december 2021. Budpliktserbjudandet kommer att lanseras som planerat och alla aktier som SBB förvärvar i ett sådant obligatoriskt erbjudande och/eller efterföljande tvångsförvärv kommer att överlåtas till Solon Holding på samma villkor som ovan.

SBB:s försäljning av aktierna i Solon till Solon Holding kommer även att utlösa en skyldighet för Solon Holding att lämna ett budpliktserbjudande enligt paragraf 6-1 i den norska lagen om värdepappershandel om inte dispens beviljas från Oslo Børs i egenskap av takeover-instans. Såvida inte ett sådant undantag ges eller om ett tvångsförvärv av SBB har genomförts, kan ett sådant obligatoriskt erbjudande löpa parallellt eller komma efter det budpliktserbjudande som kommer att lanseras av SBB den 22 december 2021. Erbjudandepriset kommer vara 44 NOK i båda budpliktserbjudandena.

Fler Nyheter från förstasidan

”Oj, oj, det kommer bli hela havet stormar”

Fem experter ger sin syn på bostadsmarknaden.

Dick Harrison: ”Kommer upp i Joakim von Anka-pengar”

Professorn presenterade historiens bästa och sämsta investeringar under FV:s seminarium.

”Ränteutgifterna dubbleras till nästa årsskifte”

Chefsekonomen ser dock ett stort ljus mitt i allt mörker.

Trio redo investera 10-tals miljarder

Megasatsningens första del börjar utvecklas.

Hemsö i tänkt storsatsning med fotbollsförbundet

Nils Styf: ”Vi ser mycket fram emot denna satsning på svensk fotboll”.

Convendum hyr 4.100 kvm

Skandia Fastigheter gör en stor uthyrning för coworking.

Ingka och Ikea satsar på egen coworking

Pilotprojekt i Kungens Kurva. Läs om bolagets satsning.

Realplay

Börsen överreagerar – en tillfällig puckel

Den underliggande marknaden pallar och nu finns det fynd att göra

Johan Bergmans nya uppdrag

Tidigare varit 15 år inom Niam.

Optimism kring mångmiljardaffär

Projektportfölj med nästan tusen bostäder i attraktiva 08-lägen.

Förlängt 12.000 kvm inom tull

Stora kontrakt i centrala Stockholm. Två välkända varumärken har valt att stanna kvar.

Oscar gör miljardköp – till 6,2 procent

161.000 kvm lokaler ingår i det senaste förvärvet. Säkrat finansiering till en årlig ränta om 3,5 procent.

Skandia lyfter med 12.000 kvm kontor i Arenastaden

Startar projekt på spekulation.

Grönt ljus för Nordrs megaplan om 74.000 kvm vid Solnavägen

Mark- och miljööverdomstolen nobbar prövning.

Tillbaka till förstasidan