Ilija Batljan, vd SBB.

SBB köper Odalen – betalar med egna aktier

Uppköp av andra bolag har nästan blivit vardagsmat för SBB. Nu har man funnit en aktör specialiserad på utveckling av samhällsfastigheter att förvärva. SBB köper nu Odalen.

SBB förvärvar samtliga aktier i Odalen Fastigheter för 510 mkr. En stor del av affären finansieras genom en emission av 3 miljoner B-aktier i SBB till en teckningskurs om 70 kronor per aktie. Den kursen ligger cirka 26,2 procent jämfört med B-aktiens stängningskurs torsdagen den 27 januari 2022. Resterande del av köpeskillingen finansieras genom befintlig kassa.

Enligt SBB:s pressmeddelande omfattar förvärvet totalt cirka 60.000 kvm social infrastruktur som fullt utvecklat genererar ett årligt driftnetto om cirka 100 mkr. Därutöver inkluderar förvärvet även cirka 36.000 kvm BTA byggrätter för social infrastruktur.

Odalens organisation kommer att vara intakt och fortsätta ledas av VD, Alex Mabäcker. Bolagets styrelseordförande Thomas Kjessler kommer att fortsätta vara verksam i en roll som Senior Advisor inom SBB-koncernen.

– Genom förvärvet av Odalen stärker vi vårt team och vårt erbjudande som partner till omsorgsoperatörer och kommuner att lyckas med sin omsorgsverksamhet, säger Jenny Asmundsson, ansvarig offentliga förfrågningar i SBB.

Odalens speciella nisch är fastighetsutveckling inom äldreomsorg och det blir nu ett strategiskt komplement till SBB:s befintliga organisation där Odalen blir ansvarig för utveckling av nya äldreboenden.

– SBB har genom åren haft ett nära samarbete med Odalen. Affären blir ett komplement till vår befintliga projekt- och fastighetsutvecklingsorganisation där vi kan skapa ännu bättre förutsättningar för den allt ökande äldre befolkningen i hela Norden. Odalen som ansvarig utvecklare för äldreboenden kommer tillsammans med vår befintliga organisation skapa de bästa förutsättningarna för att säkerställa en hög kvalitet, säger Ilija Batljan, VD och grundare av SBB.

– Med de gemensamma visioner och ambitioner som ligger till grund för affären kan vi säkerställa att fler äldreboenden kommer innehålla Odalens koncept som vi arbetat med och vidareutvecklat under många år. Odalens värderingar, koncept och vilja att ständigt utvecklas för att bygga landets bästa äldreboenden stärks ytterligare genom affären, säger Alex Mabäcker, VD Odalen.

Nyemissionen av 3 miljoner B-aktier innebär en utspädning för befintliga aktieägare om cirka 0,2 procent. Emissionen är riktad till Residenset Partners AB, Förvaltnings AB Tullklippan, Mabäcker & Co AB samt Monsmagnus Holding AB som tillsammans tecknat samtliga 3 miljoner B-aktier. 12 månaders lock-up gäller för dessa aktier.

SBB äger en fastighetsportfölj med tillgångar i Sverige, Norge, Finland och Danmark med ett marknadsvärde om 125 miljarder kronor per 30 september 2021.

Vid årsskiftet gick bolaget i mål med köpet av Amasten.

SBB uppdaterade under hösten tillväxtmålen. Det nya målet är att nå 300 miljarder om fem år.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Rik privatfamilj vill köpa – redo förvärva för miljarder

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan