Ilija Batljan, vd SBB.

SBB köper Odalen – betalar med egna aktier

Uppköp av andra bolag har nästan blivit vardagsmat för SBB. Nu har man funnit en aktör specialiserad på utveckling av samhällsfastigheter att förvärva. SBB köper nu Odalen.

Annons

SBB förvärvar samtliga aktier i Odalen Fastigheter för 510 mkr. En stor del av affären finansieras genom en emission av 3 miljoner B-aktier i SBB till en teckningskurs om 70 kronor per aktie. Den kursen ligger cirka 26,2 procent jämfört med B-aktiens stängningskurs torsdagen den 27 januari 2022. Resterande del av köpeskillingen finansieras genom befintlig kassa.

Enligt SBB:s pressmeddelande omfattar förvärvet totalt cirka 60.000 kvm social infrastruktur som fullt utvecklat genererar ett årligt driftnetto om cirka 100 mkr. Därutöver inkluderar förvärvet även cirka 36.000 kvm BTA byggrätter för social infrastruktur.

Odalens organisation kommer att vara intakt och fortsätta ledas av VD, Alex Mabäcker. Bolagets styrelseordförande Thomas Kjessler kommer att fortsätta vara verksam i en roll som Senior Advisor inom SBB-koncernen.

– Genom förvärvet av Odalen stärker vi vårt team och vårt erbjudande som partner till omsorgsoperatörer och kommuner att lyckas med sin omsorgsverksamhet, säger Jenny Asmundsson, ansvarig offentliga förfrågningar i SBB.

Odalens speciella nisch är fastighetsutveckling inom äldreomsorg och det blir nu ett strategiskt komplement till SBB:s befintliga organisation där Odalen blir ansvarig för utveckling av nya äldreboenden.

– SBB har genom åren haft ett nära samarbete med Odalen. Affären blir ett komplement till vår befintliga projekt- och fastighetsutvecklingsorganisation där vi kan skapa ännu bättre förutsättningar för den allt ökande äldre befolkningen i hela Norden. Odalen som ansvarig utvecklare för äldreboenden kommer tillsammans med vår befintliga organisation skapa de bästa förutsättningarna för att säkerställa en hög kvalitet, säger Ilija Batljan, VD och grundare av SBB.

– Med de gemensamma visioner och ambitioner som ligger till grund för affären kan vi säkerställa att fler äldreboenden kommer innehålla Odalens koncept som vi arbetat med och vidareutvecklat under många år. Odalens värderingar, koncept och vilja att ständigt utvecklas för att bygga landets bästa äldreboenden stärks ytterligare genom affären, säger Alex Mabäcker, VD Odalen.

Nyemissionen av 3 miljoner B-aktier innebär en utspädning för befintliga aktieägare om cirka 0,2 procent. Emissionen är riktad till Residenset Partners AB, Förvaltnings AB Tullklippan, Mabäcker & Co AB samt Monsmagnus Holding AB som tillsammans tecknat samtliga 3 miljoner B-aktier. 12 månaders lock-up gäller för dessa aktier.

SBB äger en fastighetsportfölj med tillgångar i Sverige, Norge, Finland och Danmark med ett marknadsvärde om 125 miljarder kronor per 30 september 2021.

Vid årsskiftet gick bolaget i mål med köpet av Amasten.

SBB uppdaterade under hösten tillväxtmålen. Det nya målet är att nå 300 miljarder om fem år.

Fler Nyheter från förstasidan

Räknar med att sälja för mer än 30 mdr

FV berättar hur planerna ser ut.

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Tillbaka till förstasidan