SBB köper Odalen – betalar med egna aktier

Uppköp av andra bolag har nästan blivit vardagsmat för SBB. Nu har man funnit en aktör specialiserad på utveckling av samhällsfastigheter att förvärva. SBB köper nu Odalen.

SBB förvärvar samtliga aktier i Odalen Fastigheter för 510 mkr. En stor del av affären finansieras genom en emission av 3 miljoner B-aktier i SBB till en teckningskurs om 70 kronor per aktie. Den kursen ligger cirka 26,2 procent jämfört med B-aktiens stängningskurs torsdagen den 27 januari 2022. Resterande del av köpeskillingen finansieras genom befintlig kassa.

Enligt SBB:s pressmeddelande omfattar förvärvet totalt cirka 60.000 kvm social infrastruktur som fullt utvecklat genererar ett årligt driftnetto om cirka 100 mkr. Därutöver inkluderar förvärvet även cirka 36.000 kvm BTA byggrätter för social infrastruktur.

Odalens organisation kommer att vara intakt och fortsätta ledas av VD, Alex Mabäcker. Bolagets styrelseordförande Thomas Kjessler kommer att fortsätta vara verksam i en roll som Senior Advisor inom SBB-koncernen.

– Genom förvärvet av Odalen stärker vi vårt team och vårt erbjudande som partner till omsorgsoperatörer och kommuner att lyckas med sin omsorgsverksamhet, säger Jenny Asmundsson, ansvarig offentliga förfrågningar i SBB.

Odalens speciella nisch är fastighetsutveckling inom äldreomsorg och det blir nu ett strategiskt komplement till SBB:s befintliga organisation där Odalen blir ansvarig för utveckling av nya äldreboenden.

– SBB har genom åren haft ett nära samarbete med Odalen. Affären blir ett komplement till vår befintliga projekt- och fastighetsutvecklingsorganisation där vi kan skapa ännu bättre förutsättningar för den allt ökande äldre befolkningen i hela Norden. Odalen som ansvarig utvecklare för äldreboenden kommer tillsammans med vår befintliga organisation skapa de bästa förutsättningarna för att säkerställa en hög kvalitet, säger Ilija Batljan, VD och grundare av SBB.

– Med de gemensamma visioner och ambitioner som ligger till grund för affären kan vi säkerställa att fler äldreboenden kommer innehålla Odalens koncept som vi arbetat med och vidareutvecklat under många år. Odalens värderingar, koncept och vilja att ständigt utvecklas för att bygga landets bästa äldreboenden stärks ytterligare genom affären, säger Alex Mabäcker, VD Odalen.

Nyemissionen av 3 miljoner B-aktier innebär en utspädning för befintliga aktieägare om cirka 0,2 procent. Emissionen är riktad till Residenset Partners AB, Förvaltnings AB Tullklippan, Mabäcker & Co AB samt Monsmagnus Holding AB som tillsammans tecknat samtliga 3 miljoner B-aktier. 12 månaders lock-up gäller för dessa aktier.

SBB äger en fastighetsportfölj med tillgångar i Sverige, Norge, Finland och Danmark med ett marknadsvärde om 125 miljarder kronor per 30 september 2021.

Vid årsskiftet gick bolaget i mål med köpet av Amasten.

SBB uppdaterade under hösten tillväxtmålen. Det nya målet är att nå 300 miljarder om fem år.

Fler Nyheter från förstasidan

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Förvaltaren byter namn – tillsammans med ägaren

”Behåller allt som är bra”.

Vissa priser gått upp 30 procent

Skenande byggmaterialpriser hotar nya bostäder. Vill undanta allmännyttan från LOU.

Duo redo för snabb miljardförsäljning

Ytterligare en stor transaktion att vänta på Kungsholmen.

Selin i miljard-jv i norr

Läs om planerna.

Grönt ljus för Pembrokes stora cityprojekt

36.000 kvm ska utvecklas bakom NK. ”Vi är jätteglada och exalterade”. Se flera bilder på förändringen.

Hyr snabbt ut 7.000 kvm

Akademiska Hus avyttrade nyligen fastigheten.

Realplay

Nu ska nya tjänster öka bolagens intäkter

Efter jakt på minskade kostnader tittar proptechsektorn nu mer på hur de kan öka intäkterna hos fastighetsbolagen. Tenant experience ska fixa det.

Köper för 390 mkr av SPP

Central fastighet. Sweco hyresgäst.

Dragicevic nu näst störst i Oscar

Läs om den nya ägaren – som ”köttar på” inom fastighetsbranschen.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Raset: McDonalds stänger tolfte i Stockholmsområdet

Se FV:s lista över alla nedstängningar.

Läs utdrag ur Mats Hederos nya bok Människobyn

Han var ansvarig för att genomdriva en av de största förändringarna och ombyggnationerna av Stockholms city. Berättar om tankarna.

Tar över efter Pane Fresco på Åhléns city

Förknippades länge med Paolo Roberto

Tillbaka till förstasidan