Ilija Batljan.

SBB köper 20 procent av JM

SBB har förvärvat 14 miljoner aktier i JM från norska Obos för totalt drygt 4,5 miljarder kronor. SBB tar därmed kontroll över 20 procent av aktierna i JM och blir bolagets största aktieägare. Tidigare har Batljan & Co tagit kontroll över Hemfosa, Offentliga Hus och Sveafastigheter.
– Vi är fortfarande bara i början på SBB:s värdeskapande, säger Batljan.

Omslaget till magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2021. Där granskas i en kartläggning de innehav som Rutger Arnhult, Erik Selin och Ilija Batljan har, både när det gäller fastigheter och inom andra segment.

Visa faktaruta

Transaktionen motsvarar 20,08 procent av aktier och röster i JM, som därmed blir ett intressebolag till SBB. SBB:s förvaltningsresultat förväntas öka (baserat på JM:s resultat efter skatt för perioden april 2020-mars 2021) med cirka 300 mkr på årsbasis som ett resultat av förvärvet.

SBB köper hela norska Obos aktiepost i JM. Näst största ägare i JM är AMF  Försäkring och fonder med 9,14 procent och tredje störst är State Street Bank and Trust Co med 6,43 procent. Sommaren 2020 sålde Blackrock, som då var näst största ägare, en stor aktiepost.

Aktiekursen som SBB köper till är 326,30 kronor.

SBB är Nordens ledande samhällsbyggare och största fastighetsutvecklare med en byggrättsportfölj om 42.000 lägenheter med en majoritet av byggrätterna i Nordens största städer.

Köpet av aktierna i JM tillför exponering mot ytterligare 37.300 lägenheter med en majoritet i Stockholm och Uppsala.

– SBB:s fokus på bostäder och äldreboenden samt nyproduktion av bostäder, som den samhällsbyggare vi är, blir ännu starkare genom denna affär. Vi är fortfarande bara i början på SBB:s värdeskapande till sina aktieägare, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

Tidigare har SBB haft som mål att ha en klart större andel samhällsfastigheter än bostäder inom portföljen.

– Vi är fortfarande inom en bra balans, säger Batljan till Fastighetsvärlden.

Att bostadsutvecklaren JM verkar utanför Sverige påverkar inte SBB, tror att bolaget tidigare sagt att man endast ska äga hyresbostäder i Sverige (samhällsfastigheter utomlands har alltid funnits på agendan).

– Den utländska andelen är ganska liten. Den stora biten finns i Stockholm- och Uppsalaområdet, vilket är väldigt attraktivt.

SBB har tidigare tagit kontroll över bland annat Hemfosa, Offentliga Hus och Sveafastigheter.

20.08 procents andel i JM gör att det blir ett intressebolag till SBB. Batljan vill inte kommentera om bolaget har för avsikt att öka den andelen.

– Det kan jag inte kommentera. Men jag kan konstatera att vi är en långsiktig investerare i JM, säger Batljan till Fastighetsvärlden.

Bolaget har även ett ägande i norska Entra även om bolaget misslyckades i budstriden kring det bolaget. Under mars tog SBB även över en stor post i Heba och äger även där drygt 20 procent av kapitalet i bolaget.

Batljan personligen är näst största ägare i Kungsleden och femte största i Fastpartner. Han är även största ägare i Odd Molly. Läs mer om Ilija Batljans placeringar i FV:s stora kartläggning i magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2021.

Fler Nyheter från förstasidan

Fastighetsägarna till de blödande tech-bolagen

FV listar de fastighetsbolag som är värd för de omskrivna bolagen.

Ministern om mötet med de tre fastighetstopparna

Träffat Selin, Arnhult och Batljan. Räntor Viktiga hyresavier 90-talskraschen Det egna bolånet.

Långläsning från FV

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Det råder oro på marknaden. Effekterna har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie!

Köper nytt för 63.000 kr/kvm i Vallentuna

Fortfarande en stark bostadsmarknad. Ser möjligheten för högre hyror efter den nya överenskommelsen.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Hon tar över efter Urban Edenström

Urban Edenström blir arbetande styrelseordförande.

Hyr ut 5.500 kvm till CGI

Tecknar kontrakt på två platser i Stockholmsområdet. Läs om bolagen som tappar hyresgästen.

Hyr ut 3.300 kvm till F-kassan

”Norra Sveriges mest flödesrika knutpunkt ”.

Bildextra: Så blev 11.000 kvm – i trä

Träd planterades när Sveriges största kontor i sitt slag invigdes.

Expanderar i Hagastaden genom köp för 2,3 miljarder

Industricentralen har nu klart med köpare för sin 21.000 kvm stora kontorspjäs i Hagastaden. Köparen finns sedan tidigare väl representerad i området.

Vann kamp om ny tingsrätt

Nästan 7.000 kvm lokaler. Läs även vem som tappar en stor hyresgäst – igen.

Blixtaffär: Nytt HK säljs för 2,4 mdr – oväntad köpare

Var tänkt för att bli byggbolagets nya huvudkontor. Utvecklingen i omvärlden påverkat. Fastigheten ligger vid tullgränsen i Stockholm.

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Nytt avtal med mediajätten – hela 16.000 kvm

FV avslöjar. Signerat ett nytt och stort hyresavtal.

Tillbaka till förstasidan