Ilija Batljan.

SBB når 96,9% av Offentliga Hus – köp för 9 mdr klart

SBB kontrollerar 96,9 procent av aktierna i Offentliga Hus och förlänger acceptfristen för det offentliga budpliktserbjudandet. Därmed har SBB över 9-miljardersbolaget – och årets hittills största affär är ett faktum.

Annons

– Med fullföljandet av förvärvet av Offentliga Hus fortsätter vi bygga SBB som Europas ledande fastighetsbolag inom social infrastruktur, säger Ilija Batljan, verkställande direktör och grundare av SBB.

Offentliga Hus ägde vid årsskiftet fastigheter för 9.338 miljoner kronor.

Därmed är årets hittills största affär klar. Läs Fastighetsvärldens topplista här.

Lars Tagesson, vice vd och COO vid SBB, berättar för Fastighetsvärlden att Offentliga Hus fastighetsbestånd passar väldigt bra ihop med SBB:s affärsidé, och att bolaget inte planerar för några större försäljningar utifrån det beståndet.

– Det som inte räknas som samhällsfastigheter kan vara aktuellt att sälja. Det rör sig om fastigheter för drygt en miljard kronor. Men vi har ingen brådska, säger Thagesson.

Den klart mest värdefulla fastigheten i beståndet är Acturum i Södertälje som har KTH, Scania och Astra Zeneca som hyresgäst. Offentliga Hus köpte den fastigheten i slutet av 2018 från Peab och FAM (Wallenbergsstiftelsernas förvaltningsbolag) för drygt en miljard kronor.

I beståndet till exempelvis även en stor polisstation i centrala Borås och de tio största Svevia-fastigheterna som ingick i Offentliga Hus storköp från Svevia i slutet av 2017 (stor del av Svevia-paketet togs bort inför bolagets renodling).

SBB offentliggjorde den 18 december 2020 ett förvärv motsvarande 54,3 procent av samtliga aktier och röster i Offentliga Hus. Den 23 december 2020 offentliggjorde SBB att de fullföljt förvärv av 44,2 procent av samtliga aktier och röster i Offentliga Hus, varvid fullföljandet av resterande del av de förvärvade aktierna, motsvarande 10,1 procent av aktierna och rösterna, var villkorat av godkännande från relevanta konkurrensmyndigheter.

Därefter har ytterligare aktier tagits över och SBB har även på marknaden förvärvat aktier(till ett pris som inte överstiger priset i erbjudandet).

Tillsammans med SBB:s tidigare ägande som offentliggjordes den 15 mars 2021 kontrollerar SBB därmed totalt 247.949.492 aktier i Offentliga Hus, motsvarande cirka 96,9 procent av samtliga aktier och röster i Offentliga Hus.

SBB avser att påkalla inlösen i enlighet med aktiebolagslagen i syfte att förvärva de aktier som inte lämnas in i Erbjudandet eller förvärvas i marknaden. SBB avser vidare att verka för att Offentliga Hus aktier avnoteras från Nasdaq Stockholm First North Premier Growth Market.

Fler Nyheter från förstasidan

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

SBB säljer fastigheter för 9,5 miljarder till nytt JV-bolag

Nya delägda bolaget skapar likviditet för SBB

Engelbert får inte företräda OP – inte behörig

Krisdrabbade Oscar Properties herrelöst.

Klart: Tar över restaurangen i Kungsträdgården

Rekordhyra när Maelir tecknar avtal mitt i Stockholm. FV berättar om nya verksamheten.

Bilder: AMF Fastigheters nya kontor i Mood

FV tar en titt på kontoret som delvis ligger öppet i gallerian.

Tillbaka till förstasidan