SBB kommer med nytt bud på Entra

Ytterligare ett kapitel i kampen om norska Entra skrivs nu när SBB aviserar ett nytt bud på hela bolaget.

SBB offentliggör nu vid lunchtid dagen före julafton sin avsikt att lämna ett reviderat frivilligt offentligt uppköpserbjudande att förvärva samtliga aktier i 56-miljardersbolaget Entra.

Enligt det nya förbättrade erbjudandet kommer aktieägare i Entra att ges möjlighet att erhålla 190 norska kronor för varje aktie i Entra. Enligt SBB reflekterar det förbättrade erbjudandepriset (i relation till SBB:s tidigare erbjudande) det framgångsrika slutförandet av SBB:s due diligence-granskning av Entra, vilken har resulterat i en ökad tillförlitlighet avseende värdet på Entras tillgångar.

Vederlagsstrukturen erbjuder Entras aktieägare en betydande tillförlitlighet avseende värdet. 65 % av vederlaget i erbjudandet kommer att levereras kontant och 35 % kommer att levereras i SBB B-aktier.

– Vi är av uppfattningen att vi erbjuder det optimala strategiska valet för Entras intressenter och en attraktiv värdering samt tillförlitligt värde för Entras aktieägare, kommenterar SBB:s vd Ilija Batljan det förbättrade budet.

Konkret innebär budet att för varje aktie i Entra erbjuds aktieägarna 123,50 norska kronor kontant, och 66,50 norska kronor i nyemitterade SBB B-aktier. Precis som tidigare erbjuds en ”mix and match”-facilitet under vilken varje aktieägare i Entra, med förbehåll för vissa begränsningar, kan välja att erhålla så mycket kontantvederlag som möjligt eller så mycket aktievederlag som möjligt för sina inlämnade aktier.

Priset till vilket SBB B-aktierna kommer att emitteras till Entras aktieägare kommer att baseras på den volymvägda genomsnittskursen för SBB B-aktien under de fem handelsdagar som föregår  acceptperiodens avslutande. Aktievederlaget i erbjudandet är denominerat som ett fast värde per aktie i Entra vilket därmed isolerar Entras aktieägare från SBB:s aktiekursrörelser under acceptperioden.

– Tillsammans skulle vi bli starkare och även bättre positionerade att erbjuda flexibla och konkurrenskraftiga möjligheter för våra hyresgäster och våra anställda kommer kunna hitta intressanta jobbmöjligheter i en större och mer diversifierad koncern. Vi skulle bli väldigt glada över en sammanslagning med Entra och vi är övertygade om att det sammanslagna bolaget skulle ha en mycket spännande framtid, framhåller Ilija Batljan.

SBB anger att erbjudandepriset om 190 norska kronor för varje aktie i Entra motsvarar en premie om 18,8 % jämfört med EPRA NAV för Entra per den 30 september 2020.

Det motsvarar även fullt värde i relation till EPRA Net Reinstatement Value (”NRV”) om 185 norska kronor per aktie i Entra, vilken indirekt framgick av Entras omvärdering av portföljen som offentliggjordes den 9 december 2020 och var 14,2 % högre än EPRA NRV per den 30 september 2020.

SBB kommer, under vissa villkor, att verka för en notering av dess B-aktier på Oslobörsen under 2021.

SBB säger sig ha framskridna diskussioner med en ledande norsk institution, med betydande fastighetsexponering, som skulle stödja SBB:s strategi. Ytterligare information kommer att tillhandahållas över tid säger bolaget i sitt pressmeddelande.

Arctic Securities, Citigroup Global Markets Europe AG, DNB Markets och Goldman Sachs International agerar finansiella rådgivare till SBB.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Myndighet hyr över 2.000 kvm i Uppsala

Lokal fastighetsutvecklare skriver dessutom kontrakt med två andra stora aktörer när nya företagskvarteret fylls på.

Bildextra: Satsar på 7.000 kvm kontor norr om Stockholm

Familjeföretaget utvecklar spårnära.

Lägger bud på skandalhuset Kinesiska muren

Får grönt ljus. ”Jag får inte ens ut 50 procent av det jag investerat själv”.

Bantar ytan kraftigt när mer distansjobb räknas in

Halverar dagens yta som är 32.000 kvm. En rejält utdragen process har gett nya förutsättningar.

Lista: Främsta rådgivarna första halvåret

De tar över ledartröjan när transaktionsvolymerna går mot nytt all time high.

Antiklimax: Konkursförvaltaren ställde in i sista stund

”För jäkla dåligt skött”

Här är Odd Mollys nya namn

Efter topprekryteringarna väntar nu ett namnbyte.

Här öppnar nummer åtta i Ikeas nya blågula offensiv

Ännu fler butiker enligt det nya konceptet väntas framöver.

Överraskande: Jula-bolag förvärvar handelsområde

”Vi ser stora möjligheter att här utveckla handeln vidare”.

Slår till och förvärvar dubbelt på Södermalm

Vd:n: ”Nu har vi fyra hus på Götgatan och kan man spelet Monopol blir hyran 7.600 kr, men det är inte det kvadratmeterpriset vi har lagt in i vår förvärvskalkyl”

Kommunerna som hamnar i botten i Svefas index

24 orter listas. Läs vilka som förbättrat sig mest och vilka som tappat mest.

Köper bostäder för över en miljard

Förvärvar familjs bolag och bestånd.

Bildextra: Balder hoppas slå prisrekord

Prisnivåer för lyxprojektet  Tidskapseln  Macken-sången Carl-Jan Granqvists vinkällare.

Avslöjar nya bus i förväg: Siktar på 10 miljarder

Planerar för att trippla dagens bestånd på tre år.

Tillbaka till förstasidan