SBB föreslår stabilt ökad årlig utdelning – 1 kr 2021

Styrelsen i SBB har vid ett strategimöte beslutat om ett antal fokusområden för bolaget som komplement till de finansiella och operationella målen. Ett av foksumålen är stabilt ökande årlig utdelning.

SBB:s fokusområdena knyter an till den kapitalmarknadsdag som bolaget höll i juni i år och man presenterar dem i syfte att ge kapitalmarknaden en uppdaterad bild av bolagets riktning framåt.

Fokus på fastighetsförvaltning:
Integrationen av Hemfosa är nu fullt ut genomförd. Bolaget har tagit det bästa från båda organisationerna och skapat en gemensam förvaltningsorganisation med tre tydliga ben – samhällsfastigheter, bostäder och LSS-boenden – som säkerställer en effektiv och kvalitativ förvaltning framåt.

Fokus på att bygga hyresrätter i Stockholm och Göteborg:
Av bolagets tidigare kommunicerade målsättning om att uppnå att fastighetsvärde om 125 miljarder kornor år 2025, ska minst 15 miljarder av fastighetsvärdet utgöras av hyresrätter i Stockholm och Göteborg. Utöver förvärv kommer SBB att använda sin stora byggrättsportfölj för att bygga hyresrätter både för egen förvaltning samt via joint ventures med parter som tar byggrisken.

Fokus på äldreboenden:
Antalet äldreboenden i egen förvaltning ska öka kraftigt och därmed ska den totala hyresintäkten från äldreboenden och LSS-boenden dubbleras till år 2025, från nuvarande nivå om drygt 800 miljoner kornor till 1,6 miljarder årligen. SBB bedömer att behoven av äldreboenden fortsatt kommer att öka i takt med att befolkningen åldras. Bland de nordiska välfärdsstaterna läggs i snitt 1,98 procent av BNP på äldreomsorg.

Fokus på rating:
Bolagets uppfattning är att man redan idag uppfyller de parametrar som ställs för BBB baserat på koncernens finansiella ställning, samt för BBB+ baserat på nuvarande intjäningsförmåga. SBB kommer arbeta aktivt för att den faktiska ratingen ska spegla bolagets finansiella ställning och intjäningsförmåga.

Fokus på hållbarhet:
SBB:s styrelse har etablerat ett hållbarhetsutskott med Sven-Olof Johansson som ordförande. Mats Andersson, tidigare vd för Fjärde AP-fonden och en pionjär inom hållbara investeringar, kommer att ingå i utskottet som extern medlem. SBB kommer också att lansera ett ramverk för sociala obligationer.

Fokus på utdelning:
SBB:s utdelningspolicy är att generera en stabilt ökande årlig utdelning per stamaktie A och B. Baserat på nuvarande ställning och utsikter är styrelsens ambition att föreslå en utdelning om 1 krona per stamaktie A och B till årsstämman 2021.

– Vi har tidigare i år presenterat ambitiösa mål, och nu lägger vi i ytterligare en växel med tydliga fokusområden som tar ut riktningen framåt. Vi bedömer att SBB kan hjälpa till att lösa bostadsbristen i landets två största storstadsregioner genom att bygga hyresrätter, samtidigt som vi också ska stärka vår position inom samhällsfastigheter i form av äldreboenden och LSS, säger Ilija Batljan, vd och SBB:s grundare, i en kommentar.

Parallellt med fastighetsutvecklingen fortsätter SBB att arbeta mot målet om BBB+ rating samt att tydliggöra hållbarheten i affären.

– Att en pionjär som Mats Andersson blir en del av vårt hållbarhetsutskott visar var ambitionsnivån ligger. Sammantaget och utifrån vår bild av SBB:s fortsatta utveckling känns det glädjande att styrelsen redan nu uttalar en ambition att höja utdelningen till 1 krona per stamaktie A och B nästa år, helt i linje med vårt mål, fortsätter Batljan.

Missa inte! Årets stora seminarium om samhällsfastigheter

Webbsänt seminarium, tisdag 1 dec 2020.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Börsdebutanten Stenhus förvärvar för 175 mkr

Förvärvar tre fastigheter om totalt 40.000 kvm.

SBB:s sex nya lockelser i budkriget mot Castellum

Dragkampen om ”norska Vasakronan” fortsätter. Samtidigt öppnar Entras styrelse för att åter granska SBB:s bud.

Topplista

15 största ägarna av samhällsfastigheter

Från att tidigare ha varit en strikt offentlig angelägenhet är ägandet av samhällsfastigheter i dag betydligt mer diversifierat. FV listar de 15 största.

Ilija Batljan besviken – men fortfarande hoppfull

Näringsministern kommenterar affären.

Kontringen: Castellum med bud på 50-miljardersbolag

Kontrar på SBB:s tidigare bud – och höjer sitt eget. Har redan gjort klart med köp från näst största ägaren. Läs mer om budet och bolaget man jagar.

Fastigheter åter heta på börsen

Efter kaos och djupdykning i mars har sektorn gått plus 50%.

Serneke avslöjade partner för Karlatornet – stoppades

Ola Serneke svarade på frågor på en studentmässa. Följden blev att aktien handelsstoppades.

Så vill utmanaren Obos bli etta – tempot dubblas

Daniel Kjørberg Siraj och Sofia Ljungdahl berättar om det norska bolagets planer i Sverige.

FV-gallup: Hela 80 procent vill jobba mer hemifrån

”Ett gravt underbetyg”.

Säljer hög vakans till Blackstone för 610 miljoner

Avyttrar i fyra städer. Storköparen fortsätter investera.

Investerare letar pärlor i simbassänger

Flera bolag intresserade när nya badhus ska byggas.

Han blir ny vd för Bonava

Värvas från byggbranschen. Läs nya vd:ns kommentarer.

”Foppa” har sålt vackra Handelsbankshuset

Den tidigare hockeystjärnan har avyttrat centralt belägen fastighet.

Uppgift: Två svenska bolag i huggsexa med SBB

Kamp om 50-miljardersbolaget. Flera svenska bolag kan vara inblandade. Läs kommentarer från vd:arna.

Tillbaka till förstasidan