Lisen Heijbel och Peter Broström samt den aktuella DHL-fastigheten i Göteborg.

Savills IM säljer 26.000 kvm i Göteborg till Swiss Life

Swiss Life life köper den 26.000 kvm stora logistikfastigheten, med DHL som hyresgäst, i Göteborg, från Savills IM. Därmed har Savills IM endast en fastighet kvar efter att man inledde sina investeringar för tio år sedan. Swiss Life å sin sida lanserade en nordisk offensiv för några år sedan. Även Savills IM är på köpsidan för nya objekt.

Annons

DLA Piper har agerat legal rådgivare till Savills IM i affären och Savills har agerat säljrådgivare.

Den internationella kapitalförvaltaren Savills Investment Management (Savills IM) har avyttrat logistikfastigheten på uppdrag av deras Nordic Logistics Club Deal. Köpare är Swiss Life Asset Managers Nordics på uppdrag av en av deras fonder och en grupp investerare.

Lisen Heijbel, investeringschef Norden på Savills IM:

– Denna transaktion understryker vår övertygelse om att den nordiska investeringsmarknaden för logistikfastigheter är tillbaka med en konkurrensutsatt budprocess från olika investerarkategorier. Vi är mycket nöjda med resultatet av denna försäljning men letar även fortsättningsvis efter ytterligare logistiktillgångar att förvärva i rätt lägen inom den nordiska marknaden.

Anläggningen uppfördes 2009 och är tillbyggd under 2014, omfattar 25.700 kvm uthyrningsbar area och är belägen i Backa industriområde i direkt närhet till centrala Göteborg och med bra förbindelse till E6:an och Göteborgs hamn.

Fastigheten är fullt uthyrd till en etablerad logistikoperatör och fungerar både som en omlastningsplattform för varor samt som ett distributionscenter för regionen. Den aktuella fastigheten, Backa 30:3, ligger på Importgatan 27.

Byggnaden har en energideklaration klass A och under ägandeperioden har flera förbättringsåtgärder genomförts såsom expansion av ”last-mile” lagret samt flera ESG-relaterade förbättringar för att minska fastighetens koldioxidavtryck.

Peter Broström, chef för Norden på Savills IM:

– Den här försäljningen visar att det finns ett starkt intresse för investeringar i högkvalitativa logistiklägen med urbana inslag och med starka ESG-egenskaper. Denna fond har återigen överträffat förväntningar, levererat en stark avkastning och en god totalavkastning under den 10-åriga investeringsperioden. Backa utgör den tionde försäljningen för fonden och vi förväntar oss att sälja den sista kvarvarande tillgången senare under året.

Den sista fastigheten handlar om en i Finland.

I november 2023 sålde Savills IM tre logistikfastigheter i Borås, Ljungby och Halmstad, om totalt 93.000 kvm, till Niam. I början av 2022 avyttrades fura fastigheter, om totalt 77.500 kvm, i Danmark. I slutet av 2020 avyttrade Savills IM den stora Elgiganten-fastigheten söder om Jönköping till tyska DWS för 1,5 miljarder kronor (som nyligen såldes vidare till Niam.

Savills IM:s Nordic Logistics Club Deal lanserades under 2014 med tyska institutionella investerare som en tysk specialfond med elva tillgångar som mestadels finns  i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Savills köpte den aktuella fastigheten i Göteborg just 2014, som del av en paketaffär om 2 miljarder kronor, från NRP, Ness, Risan & Partners.

Savills IM förvaltar fastigheter i Norden till ett totalt värde om ca. 1,6 miljarder euro för olika fonder och mandat.

Swiss Life klev in på den svenska fastighetsmarknaden i slutet av 2021 genom ett stort köp av Ness, Risan & Partners.

Fler Nyheter från förstasidan

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

Tillbaka till förstasidan