En handfull fastighetsägare i har till exempel stora vakanser på Kungsgatan och ytterligare någon kommer att få inom kort. Foto: Fastighetsvärlden.

Savills: Högsta vakansen i city på fem år

Under årets andra kvartal har vakansgraden för kontor i centrala Stockholm (CBD) ökat till 3,7 procent. Om kommande  vakanser inkluderas blir siffran 4,8 procent, vilket är en ökning med mer än en procentenhet jämfört med kvartalet innan. Därmed är lite drygt 80.000 kvm kontor vakanta i city, enligt Savills kartläggning.

Sedan slutet av 2015 har den öppna vakansgraden i centrala Stockholm (CBD) pendlat mellan 3 och 4 procent, vilket varit en starkt bidragande orsak till de senaste årens goda hyrestillväxt.

– De senaste årens låga kontorsvakanser har lett till inlåsningseffekt på hyresmarknaden och hyresgästerna har haft få alternativ vid omlokaliseringar. Det har lett till kraftigt stigande hyror i city och på senare tid även på Malmarna. Nu när utbudet på lediga lokaler ökat kraftigt så hamnar hyresgästerna i ett bättre förhandlingsläge, kommenterar Peter Wiman, head of resarch på Savills.

Konsultbolaget konstaterar även att andrahandsuthyrningarna ökar snabbt.

Under slutet av 2019 uppgick volymen av lokaler som erbjuds i andra hand till strax över tiotusen kvadratmeter. Sedan årsskiftet har volymen av andrahandsuthyrningar mer än fördubblats och uppgår till närmare 25.000 kvadratmeter.

– Även om lokaler som erbjuds i andra hand är mindre attraktiva ur ett uthyrningsperspektiv, så är dessa trots allt ett konkurrerande utbud på lokalmarknaden och utgör en dold vakans på marknaden. Andrahandsuthyrningarna motsvarar ca 1,4 procent av lokalutbudet i CBD, vilket innebär att den totala vakansgraden uppgår 6,2 procent, vilket är nivåer som vi inte sett på flera år, säger Peter Wiman, Head of Resarch på Savills.

– Vid en närmare analys av andrahandslokalerna som ligger ute, så ser man en tydlig koppling till tech-sektorn. Många företag inom sektorn har växt mycket snabbt och i många fall har man växt ur sina lokaler och flyttat till andra lokaler och väljer att hyra ut sina gamla lokaler i andrahand. Det senaste kvartalet har vi dock noterat en tydlig ökning av tech-bolag som hyr ut över- eller expansionsyta i andra hand, vilket kan vara en effekt av den rådande pandemin i ett försök att minska kostnaderna, kommenterar Filip Lindmark, associate director, occupier services.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Arctic köper av Magnolia

Här skulle kineserna dominerat… Men nu blir det något annat.

Huggsexa efter nya villkor

FV pekar ut favorit. 10.000–12.000 kvm på spel – besked inom kort.

Jackpot: Nytt bolag får Ikea-enhet som hyresgäst

Läs om vilka som står bakom det nya fastighetsbolaget. ”Vi kunde inte önskat oss en bättre hyresgäst”.

Stopner åter i vd-stolen

Läs lista över vilka som suttit längst i vd-stolen.

SBB köper för hela 4,3 mdr

Förvärvar 138 fastigheter i ett paket. Säljaren blir ägare i SBB.

Catella: Hög tro på starkt återhämtning i närtid

Experterna blickar in i framtiden.

Affär sprack i sista stund

Förändrade marknadsförutsättningar när tänkt affär i Stockholms CBD sprack.

Fått 50 förslag om nya lokaler

Välkänd myndighet överväger flytt. FV berättar om önskemålen.

Peter Norman om OP: ”Gäller att kavla upp ärmarna”

Oscar Properties styrelseordförande ger sin syn på bolaget, förvirringen, betalningsmissarna och vad som krävs inför framtiden.

Söker hela 17.500–25.000 kvm lokaler för stor satsning

Planerar för expansion i Stockholmsområdet. FV berättar om planerna och önskemålet. Är även redo att sälja fastighet i city.

Ikea köper för 1,4 miljarder i Paris – nära Louvren

Möbeljättens satsningen mot storstadcentrum fortsätter.

OP säljer med förlust – nära Oscars privata köp

Oscar Properties genomför ytterligare en försäljning.

Förvirrande: Jo – enhälligt om ansvarsfrihet i OP

Kort sammanfattning av årsstämman vid pressade bolaget Oscar Properties.

Nyfosa säkrat pengar till 5-miljardersköpet

Revansch för tidigare inställd affär som var ännu större.

Tillbaka till förstasidan