Savills: ”Den fysiska handeln är inte död, men…”

E-handeln står för 16 procent i Storbritannien och förväntas öka till 19 procent om tre år. Andelen i Sverige är lägre, men utvecklingen går åt samma håll.

– Sverige har idag en låg andel, men är den marknad, av de som vi jämför, som vi tror kommer att ha den starkaste tillväxten för online-handel framöver, säger Marie Hickey, director of commercial research vid Savills.

Hon var huvudtalade vid Savills fullsatta frukostseminarium på Scandic Haymarket under onsdagsmorgonen. Hon berättade speciellt om förutsättningarna i Storbritannien i allmänhet och London i synnerhet. Den digitaliserade handeln har där resulterat i skrämmande höga vakanstal för butikslokaler på många orter, långt högre än i Sverige där situationen ändå är alarmerande på många orter sedan flera år.

– Fysisk handel är inte död, det som är dött är tråkig fysisk handel.

Marie Hickey berättade att det i UK är klädhandeln som står för störst andel e-handel, med 25 procent, och att den andelen bedöms öka till 34 procent till år 2022. Hon konstaterade även att det finns traditionella klädkedjor som numera har 50 procent av sin handel via e-handel.

– Hos många aktörer går online och fysisk handel sedan länge hand i hand.

Hon konstaterade även att många kedjor som startat som onlinekedjor allt oftare även öppnar fysiska butiker – då ofta i väldigt bra butikslägen för exempelvis ett showroom.

Hyresnivån för butikslokaler i lägen som inte är det allra bästa har i London haft en dålig utveckling sedan Brexit-omröstningen, ner 8 procent. I de bästa lägena har det endast varit ner 1 procent.

Marie Hickey konstaterade att det rent allmänt händer mycket på butiksmarknaden, inte minst när det gäller kedjor som tar sig in på nya marknader, inte minst asiatiska som hyr lokaler i Europa.

– Vi ser väldigt många nya internationella varumärken som försöker inta bra lägen. De ser en möjlighet när det uppstår vakanser.

– Många, speciellt asiatiska bolag, bedömer att både Stockholm och Göteborg är intressanta för etableringar eftersom hyresnivåerna anses överkomliga och bedömningen är även att målgruppen är intressant, säger Marie Hickey.

Hon konstaterade även att det finns en god framtid för butikerna och stadskärnorna om kreativiteten finns där.

– Butiken kommer att fortsätta att ha en viktig roll. Vi ser inte en butiksdöd, det vi ser är en förändring – delvis från handel till upplevelser

Hon visade siffror på hur man i Storbritannien kraftigt ökat konsumtionen kring till exempel semestrar, sport/hälsa, mat/restaurang och take away – upp 84, 42, 43 respektive 84 procent sedan 2009.

–  Det drivs av demografiska skiften, trenderna är globala. Den unga generationen, millennials, beter sig helt annorlunda. Det gäller att anpassa sig.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer kontorshus längs E4:an

Norr om Stockholm. Egenanvändare beslutat sig för att sälja efter att signerat flytt till nya lokaler.

Datum för ny rekordauktion – läs om prisnivåerna

Processen har kantats av interna stridigheter inför auktionen. Auktionen är en av de största av sitt slag i Sverige i modern tid. Läs om priserna som krävs för att få köpa.

Niam köper i Köpenhamn

Prisbelönt hotell ingår i affären.

Topp-vd lämnar snabbväxare

Lämnar efter tio år. Bolaget äger fastigheter för 12 miljarder kronor. Berättar om framtiden för FV – och om toppjobbet som han nobbar.

Bildextra: JM:s nya häftiga plan för Marievik

”Det häftigaste JM gjort”. Höghus flyttade och något lägre.

JD Sports öppnar i city – letar även i Göteborg och Malmö

Brittiska sportmodekedjan JD Sports är på stark frammarsch i Sverige. Vill utmana de nordiska aktörerna.

Ny vd på Datscha

Philipson som lämnar posten: ”Vd-jobbet på Datscha har varit det roligaste jobb jag har haft”.

”Soffan på taket”-huset sålt

Nordiska Galleriet förvärvar fastighet.

Lämnar Malmö FF för city

Swedbank stadions fastighetschef tar över efter Christian Dahlman.

AL stoppar livsmedelscentrum i södra Stockholm

Planen på att flytta företag från Slakthusområdet skrotas.

Fastpartners nya plan för 50.000 kvm ska lyfta Akalla

Så blir området efter Microsoft. Gjorde stort paketförvärv 2015.

Oscar återkallar aktieerbjudande

”Vi gör så här för att få lite ordning och reda”

Ny vd på Svenska Bostäder

Lämnar en av landets största fastighetsägare.

NCC lockar 3M till Järva

Endast 1.300 kvm kvar att hyra ut i första etappen.

Tillbaka till förstasidan