Savills: ”Aptiten för investeringar mycket god”

Trots en ökad smittspridning under de senaste månaderna, har många ledande ekonomier återhämtat sig snabbare än förväntat. Svensk BNP föll dramatiskt under andra kvartalet, men många indikatorer visar på en stark återhämtning under det tredje kvartalet. Det konstaterar Savills i en rapport.

– Effekterna av pandemin börjar nu bli mer överblickbara och vi kan konstatera att transaktionsmarknaden fortsätter i ett relativt gott tempo. Det sista kvartalet indikerade endast en marginell nedgång jämfört med den långsiktiga genomsnittsvolymen och marknaden är väsentligt mycket bättre än perioden efter 2008-års finanskris. Dock kan vi konstatera att vissa segment, såsom handel och hotell, naturligen drabbats hårdare, säger Peter Wiman, analyschef på Savills.

Effekterna från pandemin har sänkt tempot på transaktionsmarknaden under året. Transaktionsvolymen för årets tre första kvartal uppgick till 133 miljarder kronor, vilket är en minskning med 22% jämfört med motsvarande period 2019, men 26% högre än snittet under de senaste tio åren. Totalt omsattes fastigheter till ett värde av cirka 29 miljarder kronor under det tredje kvartalet, vilket är en minskning med 57% jämfört med motsvarande kvartal 2019. Minskningen kan se betydande ut, men det tredje kvartalet är normalt ett av de svagare under året och medelomsättningen för det tredje kvartalet de senaste tio åren uppgår till strax över 31 miljarder, varför minskningen uppgår till cirka 7% jämfört med ett långsiktigt medelvärde.

– Aptiten för fastighetsinvesteringar är fortsatt mycket god, inte minst för fastigheter med låg riskprofil som bostäder och samhällsfastigheter. Även intresset för logistikfastigheter är mycket starkt och en vinnare på omställningen till alltmer E-handel. Efter sommaren har intresset för kontorsfastigheter ökat och vi ser nu snarare att det är utbudet som bromsar omsättningen, säger Niklas Zuckerman, transaktionschef på Savills.

Med en transaktionsvolym på 35,5 miljarder kronor och en marknadsandel på 27% var bostadsfastigheter det enskilt största segmentet under årets tre första kvartal. Efterfrågan är fortsatt stor för alla typer av objekt och forward-affärer utgjorde cirka 50% av segmentets transaktionsvolym. Samhällsfastigheter var det näst största segmentet med en transaktionsvolym på 31,5 miljarder kronor.

– Det utländska intresset är fortsatt mycket starkt för många typer av objekt. Vi kan däremot konstatera att vissa processer med utländska intressenter dragit ut mer i tiden och oftast av rent praktiska skäl, som att exempelvis reseförbud och möjligheten att få access till fastigheterna, kommenterar Niklas Zuckerman.

Fler Nyheter från förstasidan

Realplay

Börsen överreagerar – en tillfällig puckel

Den underliggande marknaden pallar och nu finns det fynd att göra

Johan Bergmans nya uppdrag

Tidigare varit 15 år inom Niam.

Optimism kring mångmiljardaffär

Projektportfölj med nästan tusen bostäder i attraktiva 08-lägen.

Förlängt 12.000 kvm inom tull

Stora kontrakt i centrala Stockholm. Två välkända varumärken har valt att stanna kvar.

Oscar gör miljardköp – till 6,2 procent

161.000 kvm lokaler ingår i det senaste förvärvet. Säkrat finansiering till en årlig ränta om 3,5 procent.

Skandia lyfter med 12.000 kvm kontor i Arenastaden

Startar projekt på spekulation.

Grönt ljus för Nordrs megaplan om 74.000 kvm vid Solnavägen

Mark- och miljööverdomstolen nobbar prövning.

Satsar vidare efter rekordförhyrning

Blickar utomlands – vill nästan dubbla ytan.

Bildextra: Investerar miljard på kunskap

Kunglig glans på invigningen.

SCB: Rekordökning för byggkostnaderna

Den högsta förändringen i årstakt sedan 1981.

Säljer 1.600 byggrätter – blir storägare

30 projektmöjligheter ingår. Skapar storbolag.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

”Kommer behöva höja räntan snabbt”

Fem experter svar på högaktuella frågor om ekonomi och fastigheter.

Klassiskt 08-hotell byter ägare

Säljer efter 7 år. 10.000 kvm ingår.

Tillbaka till förstasidan