Savills: ”Aptiten för investeringar mycket god”

Trots en ökad smittspridning under de senaste månaderna, har många ledande ekonomier återhämtat sig snabbare än förväntat. Svensk BNP föll dramatiskt under andra kvartalet, men många indikatorer visar på en stark återhämtning under det tredje kvartalet. Det konstaterar Savills i en rapport.

– Effekterna av pandemin börjar nu bli mer överblickbara och vi kan konstatera att transaktionsmarknaden fortsätter i ett relativt gott tempo. Det sista kvartalet indikerade endast en marginell nedgång jämfört med den långsiktiga genomsnittsvolymen och marknaden är väsentligt mycket bättre än perioden efter 2008-års finanskris. Dock kan vi konstatera att vissa segment, såsom handel och hotell, naturligen drabbats hårdare, säger Peter Wiman, analyschef på Savills.

Effekterna från pandemin har sänkt tempot på transaktionsmarknaden under året. Transaktionsvolymen för årets tre första kvartal uppgick till 133 miljarder kronor, vilket är en minskning med 22% jämfört med motsvarande period 2019, men 26% högre än snittet under de senaste tio åren. Totalt omsattes fastigheter till ett värde av cirka 29 miljarder kronor under det tredje kvartalet, vilket är en minskning med 57% jämfört med motsvarande kvartal 2019. Minskningen kan se betydande ut, men det tredje kvartalet är normalt ett av de svagare under året och medelomsättningen för det tredje kvartalet de senaste tio åren uppgår till strax över 31 miljarder, varför minskningen uppgår till cirka 7% jämfört med ett långsiktigt medelvärde.

– Aptiten för fastighetsinvesteringar är fortsatt mycket god, inte minst för fastigheter med låg riskprofil som bostäder och samhällsfastigheter. Även intresset för logistikfastigheter är mycket starkt och en vinnare på omställningen till alltmer E-handel. Efter sommaren har intresset för kontorsfastigheter ökat och vi ser nu snarare att det är utbudet som bromsar omsättningen, säger Niklas Zuckerman, transaktionschef på Savills.

Med en transaktionsvolym på 35,5 miljarder kronor och en marknadsandel på 27% var bostadsfastigheter det enskilt största segmentet under årets tre första kvartal. Efterfrågan är fortsatt stor för alla typer av objekt och forward-affärer utgjorde cirka 50% av segmentets transaktionsvolym. Samhällsfastigheter var det näst största segmentet med en transaktionsvolym på 31,5 miljarder kronor.

– Det utländska intresset är fortsatt mycket starkt för många typer av objekt. Vi kan däremot konstatera att vissa processer med utländska intressenter dragit ut mer i tiden och oftast av rent praktiska skäl, som att exempelvis reseförbud och möjligheten att få access till fastigheterna, kommenterar Niklas Zuckerman.

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan