SAS köper sig fritt från stort hyresavtal med Mengus

SAS har löst sina förpliktelser vad det gäller hyresavtalet i Frösundavik där Mengus är fastighetsägare. Därmed slipper SAS framtida hyror för de betydande lokaler som flygbolaget inte använder. Samtidigt tar Mengus ett fullt ansvar för fastigheten.

Fastighetsvärlden kan berätta att SAS köpt sig fritt från hyreskontraktet som inneburit att flygbolaget tvingats betala hyra för hela den stora kontorsfastigheten Frösundavik, vid Brunnsviken och nära E4:an i Solna.

SAS lokalbehov har med åren blivit allt mindre, men till följd av det kontrakt som tecknades 2003, och som gällt till 2023, har flygbolaget varit bundet att betala hyra för alla lokaler trots att man använt mindre än hälften. Stundtals har SAS lyckats hyra ut vakanta lokaler till andra hyresgäster i andra hand.

Nu har SAS tecknat ett vanligt hyresavtal med den nuvarande fastighetsägaren Mengus som innebär att SAS hyr cirka 15.000 kvm kontorslokaler av byggnadens totalt 35.000 kvm. Mengus kommer även att ta ta över ansvaret som hyresvärd för övriga hyresgäster i fastigheten. Mengus tar även över ansvar för drift, underhåll och investeringar. Därmed är alltså det gamla s.k. triple-net-avtal historia.

Fastighetsvärlden saknar insyn kring hur mycket SAS betalar för att sina förpliktelser. Parterna ser det som ett win-win-avtal.

– Vi har grundat det nya hyresavtalet på SAS långsiktigt bedömda lokalbehov och tillsammans med Mengus gjort en gemensam beräkning av våra kvarstående åtaganden enligt det gamla avtalet. Det har stort värde för oss att ingå ett konventionellt hyresavtal med för oss kända kostnader, säger Bjørn Frivold, VP Group Facility Management på SAS.

För tillfället är kontorsfastigheten Frösundavik fullt uthyrd till externa hyresgäster, även om en ekonomisk vakans uppår vid årsskiftet när en hyresgäst, som hyr cirka 5.000 kvm och redan flyttat, inte längre behöver betala hyra.

Per Niklasson, managing partner på Mengus:

– Mengus har förvärvat Frösundaviksfastigheten med en mycket långsiktig affärsplan, upp till 15 år. Genom överenskommelsen med SAS kan vi nu accelerera planen och omgående påbörja förädlingsprocessen, inklusive omhändertagandet av övriga hyresgäster som tillsammans hyr ca 20.000 kvm, bland andra Schneider, Merck, Enaco och Ford, fortsätter Niklasson.

Hansi Danroth, senior partner på Mengus.

–  Fastigheten har unika förutsättningar och kontorslokalerna är fantastiska med exceptionellt ljusinsläpp, generösa takhöjder och bra yteffektivitet. Detta tillsammans med ett all-inclusive-koncept med bland annat gemensam reception, konferens, restaurang/café, gym och sporthall i en härlig parkmiljö vid Brunnsviken bara fem minuters cykelavstånd från City är svårslaget. Vi har liknande planer för Frösundavik som för det tioåriga utvecklingsprojektet Solna Gate, som vi slutförde och avyttrade år 2015.

AG Advokat och WSP har varit Mengus rådgivare i processen.

Enligt Fastighetsvärldens källor, och som vi berättade om 2013, har SAS en hyra på 1.850 kronor per kvadratmeter och år vid Frösundavik, i kallhyra, exklusive indexuppräkning. De externa hyresgästerna hyrde vid tillfället från SAS på nivåer runt 2.000–2.250 kronor per kvadratmeter. Hyresgäster i Frösundavik betalar även en extra ”hyra” på 8–10 procent för att få del av det övriga lokalutbudet i fastigheten som är omfattande, bland annat i form av idrottshall och konferensytor. Under de senaste två–tre åren har dessutom området haft en positiv hyresutvecking, precis som merparten av Stockholmsområdet.

SAS årliga totala utgift för Frösundavik uppges, enligt Fastighetsvärldens källor, varit en bit under 100 miljoner kronor per år.

Genom avtalet med Mengus tar SAS ytterligare ett steg för att lätta på hyreskostnaderna för framtiden. Ett annat tog man 2013 när flygbolaget bestämde sig för att flytta huvudkontoret åter till Frösundavik efter att i fem-sex år hållit till ute på Arlanda – med följden att hela huset i Frösundavik tvingades fyllas med andrahandshyresgäster för att flygbolaget inte skulle blöda ännu mer ekonomiskt. Uthyrningsarbetet då blev inte så framgångsrikt som flygbolaget hoppats på. Flytten från Arlanda skedde dock när SAS hade några år kvar på kontraktet med Swedavia där, så det blev dubbla hyror även då under ett tag.

Mengus tredje fond (Mengus 2016) förvärvade SAS-huset, med Solna Haga 2:8 som officiell fastighetsbeteckning, i februari 2016. Det fem månader efter att Fastighetsvärlden berättat att den tidigare ägaren, norska KLP, satt ut fastigheten till försäljning. KLP hade i sin tur köpt fastigheten från brittiska RBS Nordisk Renting under 2010 och det bolaget förvärvade alltså fastigheten från SAS i november 2003 när även det 20-åriga hyresavtalet för fastigheten tecknades.

De sammanlänkade byggnaderna i Frösundavik inrymmer ca 45.000 kvm uthyrbar area samt garage. Uthyrningsbar kontorsyta kan bedömas till strax under 35.000 kvm.

Flera ”halvstatliga” bolag har tidigare löst sig ur längre hyresavtal, bland annat Telia som betalade 247 miljoner kronor (läs mer om den uppgörelsen här). Postnord är på jakt efter någon liknande uppgörelse (läs mer här).

SAS dåvarande huvudkontor som det såg ut när det var färdigbyggt. Byggnaderna uppfördes 1985–1987. Till höger syns Brunnsviken. Observera att det ännu är obebyggt på andra sidan E4:an.
Äldre bild. SAS huvudkontor som det såg ut när det var färdigbyggt. Byggnaderna uppfördes 1985–1987. Till höger syns Brunnsviken. Observera att det ännu är obebyggt på andra sidan E4:an.
Ny bild: Så här ser området ut idag. Den västra sidan av E4:an är nästan helt bebyggd. Den västra sidan har haft en ganska stark hyresutveckling de senaste åren och har även blivit allt mer attraktivt eftersom Mall of Scandinavia, med ett stort restaurangutbud, öppnat i närheten.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

Tillbaka till förstasidan