SAS flyttar åter till Frösunda – nära 14000 kvm aktuellt

Fastighetsvärlden avslöjar flygbolagets stora flytt. Den svåruthyrda stora fastigheten Frösundavik fylls åter genom att SAS flyttar tillbaka till fastigheten som tidigare var bolagets huvudkontor och där SAS hela tiden har betalt hyra.

– SAS flyttar åter och därefter återstår det endast cirka 6.000 kvadratmeter att hyra ut, säger Gunnar Gjørtz, VD vid fastighetsägaren KLP Eiendom, till Fastighetsvärlden.

SAS har övervägt en återflytt från Arlanda under en tid och initialt handlade det om en återflytt för cirka 950 medarbetare och ett lokalbehov på en nära 15.000 kvm plus de konferenslokaler som bolaget fortfarande använder idag.  Därefter har personalstyrkan minskat något och det nuvarande lokalbehovet är oklart, 13.500 kvm är den senaste uppgiften.

– Vi ska flytta vid årsskiftet. Främst är det till följd av kostnadsskäl. Vi har ett enormt kostnadsfokus, säger Malin Selander, presschef vid SAS, till Fastighetsvärlden och berättar att lokalerna inför återflytten ska anpassas för öppna kontorslandskap.

Under 2007 stod det klart att SAS skulle flytta huvudkontoret från Frösundavik till Arlanda. På Arlanda hyr SAS lokaler i flera fastigheter från Swedavia, bland annat Sverigehuset, Teknikbasen, Flight Academy och i terminalbyggnaden.

Samtidigt har SAS därefter betalt hyra för stora ytor vid Frösundavik eftersom andrahandsuthyrningen varit mycket svår. SAS har ett hyreskontrakt med fastighetsägaren KLP som löper till 2023.

Swedavia sägs ha uttryckt att man behöver SAS nuvarande lokaler för annan verksamhet så uppgörelsen skulle då vara ”win win” för alla parter. Men Swedavia uppger till Fastighetsvärlden att det ännu inte finns någon klar sådan lösning. Enligt Fastighetsvärldens källor har Swedavia och SAS under en tid förhandlat om nyproduktion av yteffektiva lokaler vid Arlanda men parterna har hela tiden legat mycket långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna.

Fastigheten, som ligger i Solna längs E4:an, innehåller 54.000 kvm, varav 29.500 kvm kontorslokaler. KLP äger fastigheten på ett rentingavtal. Efter SAS återflytt är 6.000 kvm kontorslokaler fortfarande vakanta. De existerande hyresgästerna i fastigheten hyr lokaler i den del som ligger närmast motorvägen och SAS kommer därmed att flytta åter in i lokalerna som främst vetter mot Brunnsviken.

Enligt Fastighetsvärldens källor har SAS en hyra på 1.850 kronor per kvadratmeter och år vid Frösundavik, i kallhyra. De externa hyresgästerna har hyrt från SAS på nivåer runt 2.000–2.250 kronor per kvadratmeter. Hyresgäster i Frösundavik betalar även en extra ”hyra” på 8–10 procent för att få del av det övriga lokalutbudet i fastigheten som är omfattande, bland annat i form av idrottshall och simhall.

SAS årliga totala utgift för Frösundavik uppges, enligt Fastighetsvärldens källor, vara en bit under 100 miljoner kronor per år. Fram till 2023 skulle det alltså motsvara en hyra på cirka 1 miljard kronor från det att bolaget flyttade ut. Inkomsterna från andrahandsuthyrningarna under de senaste åren har täckt upp väldigt lite av detta – utan lokalerna har ekat tomma och pengaflödet ut från SAS har fortsatt.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden ska SAS inte drabbas av några dubbla hyror framöver eftersom hyreskontrakten med Swedavia på Arlanda inte är så långa. Men Swedavia dementerar att det finns någon klar uppgörelse som säger att SAS blir löst från sina lokaler vid Arlanda redan nu vid kommande årsskifte.  För SAS är det fortfarande viktigt att resterande tomma ytor vid Frösundavik kan hyras ut för att den tänkta kalkylen ska infrias.

Uppdaterat: Enligt Swedavia löper SAS hyreskontrakt på Arlanda nästan ytterligare fyra år.

Fastighetsvärlden Idag         2013-05-24

SAS dåvarande huvudkontor som det såg ut när det var färdigbyggt. Byggnaderna uppfördes 1985–1987. Till höger syns Brunnsviken. Observera att det ännu är obebyggt på andra sidan E4:an.
SAS dåvarande huvudkontor som det såg ut när det var färdigbyggt. Byggnaderna uppfördes 1985–1987. Till höger syns Brunnsviken. Observera att det ännu är obebyggt på andra sidan E4:an.
SAS flyttade ut från Frösundavik helt och hållet 2010 och flyttade till mindre lokaler vid Arlanda. Flygbolaget betalar dock hyra för hela Frösundavik till och med 2023. Bolaget hyr nu ut lokalerna i andra hand, men vakansgraden är hög.
SAS flyttade ut från Frösundavik helt och hållet 2010 och flyttade till mindre lokaler vid Arlanda. Flygbolaget betalar dock hyra för hela Frösundavik till och med 2023. Bolaget hyr nu ut lokalerna i andra hand, men vakansgraden är hög.

 

 

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

Här är Skanskas nästa spektakulära 08-projekt

20.000 kvm kontor. 11 våningsplan. Se visionsbilder!

Stänger sin ”lila” satsning på flaggskeppsenhet i CBD

Fastighetsägaren öppnar för butik. Ett stenkast från Stureplan.

Hyr ut i bottenplan på kungligt projekt

Ska öppna upp slutet kvarter.

Fabege öser på i Flemingsberg – köper 35.000 kvm

Byggrätt som kompletterar tidigare förvärv.

Succéköpet – snabbt hyrt ut 5.400 kvm inom tullarna

Köpte fastighet i kanonläge – som ändå länge haft vakanser.

Köper projekt som omvandlats till hyresrätter

Köparen, som tidigare gjort flera förvärv i innerstaden, berättar för FV.

Så mycket återstår att hyra ut i rekordhöga skrapan

Sveriges och Nordens högsta kontorshus om 36 våningar. FV går igenom Skanskas uthyrningar.

Hon lämnar Stenvalvet – får ny roll på Rikshem

Tar plats i ledningsgruppen.

SBB:s iskalla projekt – kan bygga i norr

Idrottsklubb driver projekt mot kommunen.

Hon blir ny Sverigechef hos Newsec

”Vi vill vara den mest attraktiva arbetsgivaren och ha marknadens nöjdaste kunder”.

Överraskande: Säljer 13 fastigheter för 2,1 miljarder

”Stabil lönsamhet och klok tillväxt”. Motiverar affären för FV. Läs om vilka fastigheter som ingår i affären.

Måndagen blev rysardag för fastigheter på börsen

Flera stora fastighetsbolag drogs med i den kraftigt negativa kursutveckling som Stockholmsbörsen hade under måndagen.

Klubbat: De får bygga i "naturbana" centrumet

Ska utveckla lokaler och bostäder i hett område.

Bilder: Så ser Fabeges plan för 67.000 kvm ut

Bolaget hoppas på fortsatt succé.

Tillbaka till förstasidan