SAS flyttar åter till Frösunda – nära 14000 kvm aktuellt

Fastighetsvärlden avslöjar flygbolagets stora flytt. Den svåruthyrda stora fastigheten Frösundavik fylls åter genom att SAS flyttar tillbaka till fastigheten som tidigare var bolagets huvudkontor och där SAS hela tiden har betalt hyra.

– SAS flyttar åter och därefter återstår det endast cirka 6.000 kvadratmeter att hyra ut, säger Gunnar Gjørtz, VD vid fastighetsägaren KLP Eiendom, till Fastighetsvärlden.

SAS har övervägt en återflytt från Arlanda under en tid och initialt handlade det om en återflytt för cirka 950 medarbetare och ett lokalbehov på en nära 15.000 kvm plus de konferenslokaler som bolaget fortfarande använder idag.  Därefter har personalstyrkan minskat något och det nuvarande lokalbehovet är oklart, 13.500 kvm är den senaste uppgiften.

– Vi ska flytta vid årsskiftet. Främst är det till följd av kostnadsskäl. Vi har ett enormt kostnadsfokus, säger Malin Selander, presschef vid SAS, till Fastighetsvärlden och berättar att lokalerna inför återflytten ska anpassas för öppna kontorslandskap.

Under 2007 stod det klart att SAS skulle flytta huvudkontoret från Frösundavik till Arlanda. På Arlanda hyr SAS lokaler i flera fastigheter från Swedavia, bland annat Sverigehuset, Teknikbasen, Flight Academy och i terminalbyggnaden.

Samtidigt har SAS därefter betalt hyra för stora ytor vid Frösundavik eftersom andrahandsuthyrningen varit mycket svår. SAS har ett hyreskontrakt med fastighetsägaren KLP som löper till 2023.

Swedavia sägs ha uttryckt att man behöver SAS nuvarande lokaler för annan verksamhet så uppgörelsen skulle då vara ”win win” för alla parter. Men Swedavia uppger till Fastighetsvärlden att det ännu inte finns någon klar sådan lösning. Enligt Fastighetsvärldens källor har Swedavia och SAS under en tid förhandlat om nyproduktion av yteffektiva lokaler vid Arlanda men parterna har hela tiden legat mycket långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna.

Fastigheten, som ligger i Solna längs E4:an, innehåller 54.000 kvm, varav 29.500 kvm kontorslokaler. KLP äger fastigheten på ett rentingavtal. Efter SAS återflytt är 6.000 kvm kontorslokaler fortfarande vakanta. De existerande hyresgästerna i fastigheten hyr lokaler i den del som ligger närmast motorvägen och SAS kommer därmed att flytta åter in i lokalerna som främst vetter mot Brunnsviken.

Enligt Fastighetsvärldens källor har SAS en hyra på 1.850 kronor per kvadratmeter och år vid Frösundavik, i kallhyra. De externa hyresgästerna har hyrt från SAS på nivåer runt 2.000–2.250 kronor per kvadratmeter. Hyresgäster i Frösundavik betalar även en extra ”hyra” på 8–10 procent för att få del av det övriga lokalutbudet i fastigheten som är omfattande, bland annat i form av idrottshall och simhall.

SAS årliga totala utgift för Frösundavik uppges, enligt Fastighetsvärldens källor, vara en bit under 100 miljoner kronor per år. Fram till 2023 skulle det alltså motsvara en hyra på cirka 1 miljard kronor från det att bolaget flyttade ut. Inkomsterna från andrahandsuthyrningarna under de senaste åren har täckt upp väldigt lite av detta – utan lokalerna har ekat tomma och pengaflödet ut från SAS har fortsatt.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden ska SAS inte drabbas av några dubbla hyror framöver eftersom hyreskontrakten med Swedavia på Arlanda inte är så långa. Men Swedavia dementerar att det finns någon klar uppgörelse som säger att SAS blir löst från sina lokaler vid Arlanda redan nu vid kommande årsskifte.  För SAS är det fortfarande viktigt att resterande tomma ytor vid Frösundavik kan hyras ut för att den tänkta kalkylen ska infrias.

Uppdaterat: Enligt Swedavia löper SAS hyreskontrakt på Arlanda nästan ytterligare fyra år.

Fastighetsvärlden Idag         2013-05-24

SAS dåvarande huvudkontor som det såg ut när det var färdigbyggt. Byggnaderna uppfördes 1985–1987. Till höger syns Brunnsviken. Observera att det ännu är obebyggt på andra sidan E4:an.
SAS dåvarande huvudkontor som det såg ut när det var färdigbyggt. Byggnaderna uppfördes 1985–1987. Till höger syns Brunnsviken. Observera att det ännu är obebyggt på andra sidan E4:an.
SAS flyttade ut från Frösundavik helt och hållet 2010 och flyttade till mindre lokaler vid Arlanda. Flygbolaget betalar dock hyra för hela Frösundavik till och med 2023. Bolaget hyr nu ut lokalerna i andra hand, men vakansgraden är hög.
SAS flyttade ut från Frösundavik helt och hållet 2010 och flyttade till mindre lokaler vid Arlanda. Flygbolaget betalar dock hyra för hela Frösundavik till och med 2023. Bolaget hyr nu ut lokalerna i andra hand, men vakansgraden är hög.

 

 

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

Hyr ut 3.300 kvm i Solna United

Skanska fortsätter att hyra ut i storsatsningen vid Solna station.

Amasten säljer till Fastator och dess dotterbolag

Renodlar mot bostäder genom att sälja fastigheter för en kvarts miljard.

Outlet och lyx regerar

Handeln är sedan flera år under press och förändring. Men det finns segment som fungerar bra, och det är de …

Börsklockan ringde för Aros

Går mot strömmen. Grundaren: ”Det är verkligen en milstolpe.”

Spännande ”hubb” blir landmärke i söderort

Belatchew Arkitekter har tillsammans med Sveafastigheter Bostad vunnit tävlingen om att få bygga ett nytt landmärke i Hagsätra Centrum. De …

Agora säljer del av svans

Bolaget har signalerat för försäljningar länge. Nu är det klart med avyttringar på tre orter. Fler försäljningar väntar.

Bygger Nordens högsta kontorshus på spekulation

36 våningar och 144 meter högt. Se flera bilder.

Flera hyresgäster på gång till stort bankhus

”Bättre vind i seglen än man haft på flera år.”

Uppgifter om bristande marksanering i Spånga

Nytillträdde koncernchefen: ”Vi tar det här på största allvar.”

Bolaget varnar: Pengarna slut om en månad

Det börsnoterade bolaget kämpar för sin överlevnad. Nya lån eller försäljningar måste till inom kort – annars är pengarna slut om 5-6 veckor.

Oscar och SBB startar samarbete

Rivstart för den nya inriktningen med projektutveckling i övriga landet. Nu är det bestämt vart det första projektet ska genomföras.

De är förebilder som framtidsbyggare

Årets Framtidsbyggare 2018, ett av Sveriges största priser inom hållbarhet, är korade. Glädjen var stor när förebilder och talanger fick ta emot sina priser i Lund.

Persson stryper 400 miljoner i donationer till Nobel

Ger en rejäl känga till politikerna som gjorde kovändningen. Stefan Persson har tidigare i Fastighetsvärlden hyllat projektet.

Tillbaka till förstasidan