SAS flyttar åter till Frösunda – nära 14000 kvm aktuellt

Annons

Fastighetsvärlden avslöjar flygbolagets stora flytt. Den svåruthyrda stora fastigheten Frösundavik fylls åter genom att SAS flyttar tillbaka till fastigheten som tidigare var bolagets huvudkontor och där SAS hela tiden har betalt hyra.

– SAS flyttar åter och därefter återstår det endast cirka 6.000 kvadratmeter att hyra ut, säger Gunnar Gjørtz, VD vid fastighetsägaren KLP Eiendom, till Fastighetsvärlden.

SAS har övervägt en återflytt från Arlanda under en tid och initialt handlade det om en återflytt för cirka 950 medarbetare och ett lokalbehov på en nära 15.000 kvm plus de konferenslokaler som bolaget fortfarande använder idag.  Därefter har personalstyrkan minskat något och det nuvarande lokalbehovet är oklart, 13.500 kvm är den senaste uppgiften.

– Vi ska flytta vid årsskiftet. Främst är det till följd av kostnadsskäl. Vi har ett enormt kostnadsfokus, säger Malin Selander, presschef vid SAS, till Fastighetsvärlden och berättar att lokalerna inför återflytten ska anpassas för öppna kontorslandskap.

Under 2007 stod det klart att SAS skulle flytta huvudkontoret från Frösundavik till Arlanda. På Arlanda hyr SAS lokaler i flera fastigheter från Swedavia, bland annat Sverigehuset, Teknikbasen, Flight Academy och i terminalbyggnaden.

Samtidigt har SAS därefter betalt hyra för stora ytor vid Frösundavik eftersom andrahandsuthyrningen varit mycket svår. SAS har ett hyreskontrakt med fastighetsägaren KLP som löper till 2023.

Swedavia sägs ha uttryckt att man behöver SAS nuvarande lokaler för annan verksamhet så uppgörelsen skulle då vara ”win win” för alla parter. Men Swedavia uppger till Fastighetsvärlden att det ännu inte finns någon klar sådan lösning. Enligt Fastighetsvärldens källor har Swedavia och SAS under en tid förhandlat om nyproduktion av yteffektiva lokaler vid Arlanda men parterna har hela tiden legat mycket långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna.

Fastigheten, som ligger i Solna längs E4:an, innehåller 54.000 kvm, varav 29.500 kvm kontorslokaler. KLP äger fastigheten på ett rentingavtal. Efter SAS återflytt är 6.000 kvm kontorslokaler fortfarande vakanta. De existerande hyresgästerna i fastigheten hyr lokaler i den del som ligger närmast motorvägen och SAS kommer därmed att flytta åter in i lokalerna som främst vetter mot Brunnsviken.

Enligt Fastighetsvärldens källor har SAS en hyra på 1.850 kronor per kvadratmeter och år vid Frösundavik, i kallhyra. De externa hyresgästerna har hyrt från SAS på nivåer runt 2.000–2.250 kronor per kvadratmeter. Hyresgäster i Frösundavik betalar även en extra ”hyra” på 8–10 procent för att få del av det övriga lokalutbudet i fastigheten som är omfattande, bland annat i form av idrottshall och simhall.

SAS årliga totala utgift för Frösundavik uppges, enligt Fastighetsvärldens källor, vara en bit under 100 miljoner kronor per år. Fram till 2023 skulle det alltså motsvara en hyra på cirka 1 miljard kronor från det att bolaget flyttade ut. Inkomsterna från andrahandsuthyrningarna under de senaste åren har täckt upp väldigt lite av detta – utan lokalerna har ekat tomma och pengaflödet ut från SAS har fortsatt.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden ska SAS inte drabbas av några dubbla hyror framöver eftersom hyreskontrakten med Swedavia på Arlanda inte är så långa. Men Swedavia dementerar att det finns någon klar uppgörelse som säger att SAS blir löst från sina lokaler vid Arlanda redan nu vid kommande årsskifte.  För SAS är det fortfarande viktigt att resterande tomma ytor vid Frösundavik kan hyras ut för att den tänkta kalkylen ska infrias.

Uppdaterat: Enligt Swedavia löper SAS hyreskontrakt på Arlanda nästan ytterligare fyra år.

Fastighetsvärlden Idag         2013-05-24

SAS dåvarande huvudkontor som det såg ut när det var färdigbyggt. Byggnaderna uppfördes 1985–1987. Till höger syns Brunnsviken. Observera att det ännu är obebyggt på andra sidan E4:an.
SAS dåvarande huvudkontor som det såg ut när det var färdigbyggt. Byggnaderna uppfördes 1985–1987. Till höger syns Brunnsviken. Observera att det ännu är obebyggt på andra sidan E4:an.
SAS flyttade ut från Frösundavik helt och hållet 2010 och flyttade till mindre lokaler vid Arlanda. Flygbolaget betalar dock hyra för hela Frösundavik till och med 2023. Bolaget hyr nu ut lokalerna i andra hand, men vakansgraden är hög.
SAS flyttade ut från Frösundavik helt och hållet 2010 och flyttade till mindre lokaler vid Arlanda. Flygbolaget betalar dock hyra för hela Frösundavik till och med 2023. Bolaget hyr nu ut lokalerna i andra hand, men vakansgraden är hög.

 

 

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan