SAS flyttar åter till Frösunda – nära 14000 kvm aktuellt

Fastighetsvärlden avslöjar flygbolagets stora flytt. Den svåruthyrda stora fastigheten Frösundavik fylls åter genom att SAS flyttar tillbaka till fastigheten som tidigare var bolagets huvudkontor och där SAS hela tiden har betalt hyra.

– SAS flyttar åter och därefter återstår det endast cirka 6.000 kvadratmeter att hyra ut, säger Gunnar Gjørtz, VD vid fastighetsägaren KLP Eiendom, till Fastighetsvärlden.

SAS har övervägt en återflytt från Arlanda under en tid och initialt handlade det om en återflytt för cirka 950 medarbetare och ett lokalbehov på en nära 15.000 kvm plus de konferenslokaler som bolaget fortfarande använder idag.  Därefter har personalstyrkan minskat något och det nuvarande lokalbehovet är oklart, 13.500 kvm är den senaste uppgiften.

– Vi ska flytta vid årsskiftet. Främst är det till följd av kostnadsskäl. Vi har ett enormt kostnadsfokus, säger Malin Selander, presschef vid SAS, till Fastighetsvärlden och berättar att lokalerna inför återflytten ska anpassas för öppna kontorslandskap.

Under 2007 stod det klart att SAS skulle flytta huvudkontoret från Frösundavik till Arlanda. På Arlanda hyr SAS lokaler i flera fastigheter från Swedavia, bland annat Sverigehuset, Teknikbasen, Flight Academy och i terminalbyggnaden.

Samtidigt har SAS därefter betalt hyra för stora ytor vid Frösundavik eftersom andrahandsuthyrningen varit mycket svår. SAS har ett hyreskontrakt med fastighetsägaren KLP som löper till 2023.

Swedavia sägs ha uttryckt att man behöver SAS nuvarande lokaler för annan verksamhet så uppgörelsen skulle då vara ”win win” för alla parter. Men Swedavia uppger till Fastighetsvärlden att det ännu inte finns någon klar sådan lösning. Enligt Fastighetsvärldens källor har Swedavia och SAS under en tid förhandlat om nyproduktion av yteffektiva lokaler vid Arlanda men parterna har hela tiden legat mycket långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna.

Fastigheten, som ligger i Solna längs E4:an, innehåller 54.000 kvm, varav 29.500 kvm kontorslokaler. KLP äger fastigheten på ett rentingavtal. Efter SAS återflytt är 6.000 kvm kontorslokaler fortfarande vakanta. De existerande hyresgästerna i fastigheten hyr lokaler i den del som ligger närmast motorvägen och SAS kommer därmed att flytta åter in i lokalerna som främst vetter mot Brunnsviken.

Enligt Fastighetsvärldens källor har SAS en hyra på 1.850 kronor per kvadratmeter och år vid Frösundavik, i kallhyra. De externa hyresgästerna har hyrt från SAS på nivåer runt 2.000–2.250 kronor per kvadratmeter. Hyresgäster i Frösundavik betalar även en extra ”hyra” på 8–10 procent för att få del av det övriga lokalutbudet i fastigheten som är omfattande, bland annat i form av idrottshall och simhall.

SAS årliga totala utgift för Frösundavik uppges, enligt Fastighetsvärldens källor, vara en bit under 100 miljoner kronor per år. Fram till 2023 skulle det alltså motsvara en hyra på cirka 1 miljard kronor från det att bolaget flyttade ut. Inkomsterna från andrahandsuthyrningarna under de senaste åren har täckt upp väldigt lite av detta – utan lokalerna har ekat tomma och pengaflödet ut från SAS har fortsatt.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden ska SAS inte drabbas av några dubbla hyror framöver eftersom hyreskontrakten med Swedavia på Arlanda inte är så långa. Men Swedavia dementerar att det finns någon klar uppgörelse som säger att SAS blir löst från sina lokaler vid Arlanda redan nu vid kommande årsskifte.  För SAS är det fortfarande viktigt att resterande tomma ytor vid Frösundavik kan hyras ut för att den tänkta kalkylen ska infrias.

Uppdaterat: Enligt Swedavia löper SAS hyreskontrakt på Arlanda nästan ytterligare fyra år.

Fastighetsvärlden Idag         2013-05-24

SAS dåvarande huvudkontor som det såg ut när det var färdigbyggt. Byggnaderna uppfördes 1985–1987. Till höger syns Brunnsviken. Observera att det ännu är obebyggt på andra sidan E4:an.
SAS dåvarande huvudkontor som det såg ut när det var färdigbyggt. Byggnaderna uppfördes 1985–1987. Till höger syns Brunnsviken. Observera att det ännu är obebyggt på andra sidan E4:an.
SAS flyttade ut från Frösundavik helt och hållet 2010 och flyttade till mindre lokaler vid Arlanda. Flygbolaget betalar dock hyra för hela Frösundavik till och med 2023. Bolaget hyr nu ut lokalerna i andra hand, men vakansgraden är hög.
SAS flyttade ut från Frösundavik helt och hållet 2010 och flyttade till mindre lokaler vid Arlanda. Flygbolaget betalar dock hyra för hela Frösundavik till och med 2023. Bolaget hyr nu ut lokalerna i andra hand, men vakansgraden är hög.

 

 

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Här öppnar Ikea fyra nya

En fastighetsägare har lyckas teckna hela tre kontrakt med möbeljätten.

Svalde Datcha – nu uppköpt för 8,1 miljarder

Miljardaffär i data om fastighetsmarknaden.

SBB tar tydlig position i Arlandastad Group

Kliver in redan nu  innan den planerade börsintroduktionen och får samtidigt möjlighet till framtida förvärv ur portföljen.

Trianon växlar upp i Signatur – budpliktsbud kan komma

Efter ytterligare förvärv av aktier i First North-noterade Signatur Fastigheter äger Trianon nu nära 46 procent av bolaget.

Peab och Sagax i byggrättsaffär för 201 mkr

Kan bygga 32 våningar högt hus i attraktivt kommunikationsläge.

Bostadsfonden köper bostäder i centrala Malmö

Priset för bostadshusen motsvarar 37.000 kronor per kvm.

Swiss Life växer i Norden genom förvärv

Förvärvar affärsområde från tung aktör inom fastighetsfonder.

Amasten köper bostadshus 40.000 kvm för nära 800 mkr

Fördubblar sitt fastighetsbestånd i västra Sverige.

Odd Molly i nytt förvärv för 400 mkr

Lån, säljarrevers och riktad nyemission ska finansiera det förvärv Odd Molly tecknat en avsiktsförklaring om.

Serneke tar fram vinster via nytt jv-bolag med Balder

Säkerställer utvecklingen av en stor del av Karlastadens utveckling via samarbetet.

Avalanche Studios hyr av Klövern i New York

Klövern har tecknat ett hyreskontrakt med Avalanche Studios Group avseende cirka 1.370 kvm kontorsyta i projektfastigheten 1245 Broadway i New York.

Wallenstam säljer för miljarden i Uppsala

Internationell fond med fokus på bostäder i europeiska storstäder köper.

Folksam köper kontorshus för 2,3 miljarder

Efter fem års innehav avyttrar en internationell aktör fastigheten på Kungsholmen.

Tillbaka till förstasidan