David Mindus, vd, storägare och grundare av Sagax.

Sagax köper Ikeahus på Mallorca

Sagax har förvärvat en Ikea-anläggning för motsvarande 510 miljoner kronor. Fastigheten finns på Mallorca, Spanien. Därmed fortsätter David Mindus sin offensiv i Spanien.

Hyresvärdet uppgår till motsvarande 32 miljoner kronor per år. Hyresavtalet löper i 25 år med rätt för hyresgästen att säga upp hyresavtalet år 2036 respektive år 2041.

Fastigheten är belägen i Palma de Mallorca i anslutning till ringleden (Ma-19, Ma-20) mellan stadskärnan och flygplatsen. Fastigheten utgör den enda kompletta Ikea-anläggningen på Balearerna.

Fastigheten omfattar 23.600 kvadratmeter friköpt mark och 425 parkeringsplatser. Den uthyrningsbara arean uppgår till 15.400 kvadratmeter varav 65 procent utgörs av butiks- och utställningslokaler samt 35 procent av lager- och kontorslokaler.

Byggnaden uppfördes 1992 då den första Ikea-anläggningen på Balearerna öppnades. Under perioden 2016-2018 har motsvarande 230 miljoner kronor investerats i fastigheten.

Fastigheten förvärvas från Orontes B.V. som kommer att hyra samtliga lokaler via dotterbolag. Hyresgästen har sedan 1981 franchiseavtal med InterIkea Systems B.V. som idag omfattar 6 Ikea-anläggningar i Europa och Amerika. Fastigheten förvärvas genom bolagsförvärv.

Kommentar av David Mindus, vd Sagax:

– Ikea är ett exceptionellt starkt varumärke och har, enligt vår bedömning, en särställning för många människor. Det är sällsynt att vi får möjlighet att investera i en sådan anläggning. Investeringen kommer att bidra till Sagax resultat och kassaflöde under överskådlig framtid. Förvärvet bygger vidare på den verksamhet som vi startade i Spanien för 2 år sedan och som idag utgör en framgångsrik och växande del av Sagax.

Sagax äger fastigheter i Sverige, Finland, Frankrike, Nederländerna, Tyskland, Spanien och Danmark.

Sagax ägde vid årsskiftet 100 fastigheter i Spanien efter att gjort ett flertal förvärv i landet under 2020. Två av fastigheterna finns på Ibiza, fyra på Kanarieöarna och enå Menorca. I övrigt dominerar fastlandet och speciellt områdena runt storstäderna Barcelona och Madrid.

Fler Nyheter från förstasidan

Köper nytt för 63.000 kr/kvm i Vallentuna

Fortfarande en stark bostadsmarknad. Ser möjligheten för högre hyror efter den nya överenskommelsen.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Hon tar över efter Urban Edenström

Urban Edenström blir arbetande styrelseordförande.

Hyr ut 3.300 kvm till F-kassan

”Norra Sveriges mest flödesrika knutpunkt ”.

Bildextra: Så blev 11.000 kvm – i trä

Träd planterades när Sveriges största kontor i sitt slag invigdes.

Expanderar i Hagastaden genom köp för 2,3 miljarder

Industricentralen har nu klart med köpare för sin 21.000 kvm stora kontorspjäs i Hagastaden. Köparen finns sedan tidigare väl representerad i området.

Vann kamp om ny tingsrätt

Nästan 7.000 kvm lokaler. Läs även vem som tappar en stor hyresgäst – igen.

Blixtaffär: Nytt HK säljs för 2,4 mdr – oväntad köpare

Var tänkt för att bli byggbolagets nya huvudkontor. Utvecklingen i omvärlden påverkat. Fastigheten ligger vid tullgränsen i Stockholm.

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Nytt avtal med mediajätten – hela 16.000 kvm

FV avslöjar. Signerat ett nytt och stort hyresavtal.

Förvaltaren byter namn – tillsammans med ägaren

”Behåller allt som är bra”.

Vissa priser gått upp 30 procent

Skenande byggmaterialpriser hotar nya bostäder. Vill undanta allmännyttan från LOU.

Duo redo för snabb miljardförsäljning

Ytterligare en stor transaktion att vänta på Kungsholmen.

Selin i miljard-jv i norr

Läs om planerna.

Tillbaka till förstasidan