Sagan om de två tornen – och Oscars rekordpriser

Sagan om de två tornen i Hagastaden har varit omkastande. Den tidigare byggherren kastades ut och senare planer har överklagats. Nu står det första tornet klart – och det är Stockholms innerstads högsta byggnad. Den dyraste lägenheten högst upp har sålts för 66 miljoner kronor. Nu ska toppvåningen i nästa höghus säljas för 45 miljoner.

Det bostadstorn som Oscar Properties nu färdigställt, som heter Innovationen, är 125 meter högt fördelat över 36 våningar. Det som ska byggas, som heter Helix, ska bli 110 meter högt över 32 våningar.

Se FV:s korta film om Norra Tornen här.

Det var den 17 juni 2013 som Oscar Properties vann markanvisningstävlingen i kamp mot förslag från Atrium Ljungberg och konstellationen Skanska-AFA-ByggVesta. I tidigare skede hade även Skandia Fastigheter och Bonnier-NCC varit med och arbetat med förslag men dragit sig ur.

Norrmänn kastades ut

Det var då fyra år efter att Stockholms stad tecknat ett markanvisningsavtal med norska Oslo Naeringseiendom avseende två kommersiella byggrätter, då kallade Tors Torn. Förhandlingarna avbröts två år senare eftersom staden inte ansåg att byggherren, som då fått in Peab som delägare, inte kunde redovisa en godtagbar ekonomisk kalkyl. Duons plan var två tvillingtorn med en höjd om 140 meter.

Projektet tappade därmed tid och tvingades till nystart.

När Fastighetsvärlden pratade med dåvarande finansborgar Sten Nordin direkt efter att det offentliggjorts att Oscar Properties vunnit tävlingen var han nöjd med både utseende och ekonomi.

– Staden kommer med detta förslag att göra en vinst på några hundra miljoner. Med det gamla förlaget ”Tors Torn” hade vi gjort en förlust på 400 miljoner kronor, sade Sten Nordin till Fastighetsvärlden.

Fördelaktigt bud från OP

Många tyckte dock vid tidpunkten att staden tog en risk att utse en relativt oerfaren byggherre till projektet framför de erfarna när det i mångt och mycket fanns ett fokus på genomförandekraft för att de aktuella fastigheterna inte skulle riskera att stå oexploaterade när grannhusen hunnit byggas klara.

Allmänna handlingar som Fastighetsvärlden tagit del av visar dock att Oscar Properties bud var betydligt mer ekonomiskt fördelaktigt för staden är konkurrenternas. OP bjöd 340 miljoner kronor för byggrätten, vilket var fem gånger mer än budet från trion Skanska-AFA-ByggVesta vars förslag fick arkitektoniskt godkännande. Atrium Ljungbergs bud var 25 procent lägre, men ansågs vara ”för anonymt för platsen”.

Buden justerades efter omarbetningar. Det pris som OP skulle betala efter beslut i kommunfullmäktige sommaren 2014 landade på 305 miljoner. Men då fanns det politiker som ville att priset skulle höjas eftersom det blivit klart med en tunnelbanestation direkt i närheten.

I samband med att Oscar Properties vann tävlingen så sades att det högsta huset, Innovationen, skulle stå inflyttningsklart i juni 2017 och Helix i juni 2018. Överklaganden från bland annat länsstyrelsen kring detaljplanen och mest kritiskt har Luftfartsverket varit. Det har försenat processen. Det har även inneburit att bolaget inte han sälja så många lägenheter i det andra höghuset innan marknaden hann vända nedåt och i det närmaste tvärdog.

Rekordpris på 66 miljoner högst upp

Första inflyttning i Innovationen ägde rum under sommaren 2018 och gällde då de lägre våningsplanen medan byggnation högre upp fortfarande fortgick. Inflytt i Innovationen pågår till och med februari 2019.

Av Innovationens 182 lägenheter har 179 sålts.

Den översta lägenheten, Innovationen Penthouse, såldes i april 2018 för 66 miljoner kronor. Köparen fick då en bostad om 281 kvadratmeter, vilket ger ett kvadratmeterpris på 234.875 kronor.

– I en mer konkurrensutsatt marknad blir det allt viktigare att erbjuda bostäder som vågar sticka ut och Norra Tornen är helt unika i Stockholm. Denna försäljning visar att design och tidlöshet säljer och att det är något som våra kunder letar efter, sa VD Oscar Engelbert i samband med försäljningen.

Vem som köpt lägenheten är inte officiellt, men det är inte Engelbert själv.

Lägenheten på 281 kvadratmeter har sju rum och kök fördelat på tre våningsplan. Bostaden har nio terrasser varav en är en privat takterrass med 360 graders utsikt över Stockholm.

Lägenheten på våning fem som återstår att sälja kostar drygt 5,5 miljoner och är en tvåa om 57 kvadratmeter. Det ger 96.667 kr/kvm.

Grannhuset högsta till salu för 45 miljoner

Höghusprojektet Helix, som ska byggas bredvid, innehåller 138 bostäder, varav 85 har sålts.

Den översta våningen i Helix innehåller fem rum och totalt 196 kvadratmeter fördelat över två våningar. Lägenheten ligger på våning 33 och priset är satt till 45 miljoner kronor, motsvarande 229.592 kr/kvm. Månadsavgiften är 10.164 kronor. Det spektakulära penthouset har en privat takterrass om 94 kvadratmeter, sju terrasser utöver takterrassen. Master bedroom har två klädkammare, en suite med badrum samt utgång till två egna terrasser.

Vill man betala tio miljoner mindre finns fortfarande en lägenhet med sex rum och totalt 199 kvadratmeter till salu. Den bostaden finns på våning 30.

Den billigaste kvarvarande fastigheten finns på våning 13 och avser 57 kvadratmeter fördelat över två rum. Priset är 5,9 miljoner, motsvarande 115.686 kr/kvm.

Preliminär inflytt i Helix är under fjärde kvartalet 2019 – och första kvartalet 2020.

Norra Tornen består sammanlagt av 320 bostäder i fördelade mellan de två höga huskropparna.

 

Atrium Ljungbergs förslag. Två höghus på 118 respektive 121 meter. Totalt 17.300 kvm bostäder, 20.000 kvm kontor och 3.000 kvm publika lokaler. Illustration: Nyréns Arkitektkontor.
Konsortiets förslag. Bakom det tredje förslaget fanns Skanska, Byggvesta och AFA Fastigheter. De föreslagna byggnaderna var 141 respektive 136 meter höga. 20.300 kvm skulle vara student- och forskarbostäder samt hotell och 16.700 kvm planerades för kontor. Illustration:  Wingårdh – Sauerbruch Hutton –BAU

Totalt 56 lägenheter återstår att sälja i de båda höghuskropparna. Här en planlösning för en lägenhet med sex rum och kök om totalt 199 kvm.
Norra Tornen. Vy från Torsgatan i början av november 2018. Det nya landmärket syns tydligt även från långt håll, bland annat E4:an norrut, Stora Essingen och Ursvik.
Flera kvarter i Hagastaden är färdigställda, men många återstår, bland annat flera österut och även hela omvandlingen av Gamla Karolinskas området.

Fler Nyheter från förstasidan

Amasten säljer till Fastator och dess dotterbolag

Renodlar mot bostäder genom att sälja fastigheter för en kvarts miljard.

Outlet och lyx regerar

Handeln är sedan flera år under press och förändring. Men det finns segment som fungerar bra, och det är de …

Börsklockan ringde för Aros

Går mot strömmen. Grundaren: ”Det är verkligen en milstolpe.”

Spännande ”hubb” blir landmärke i söderort

Belatchew Arkitekter har tillsammans med Sveafastigheter Bostad vunnit tävlingen om att få bygga ett nytt landmärke i Hagsätra Centrum. De …

Agora säljer del av svans

Bolaget har signalerat för försäljningar länge. Nu är det klart med avyttringar på tre orter. Fler försäljningar väntar.

Bygger Nordens högsta kontorshus på spekulation

36 våningar och 144 meter högt. Se flera bilder.

Flera hyresgäster på gång till stort bankhus

”Bättre vind i seglen än man haft på flera år.”

Uppgifter om bristande marksanering i Spånga

Nytillträdde koncernchefen: ”Vi tar det här på största allvar.”

Bolaget varnar: Pengarna slut om en månad

Det börsnoterade bolaget kämpar för sin överlevnad. Nya lån eller försäljningar måste till inom kort – annars är pengarna slut om 5-6 veckor.

Oscar och SBB startar samarbete

Rivstart för den nya inriktningen med projektutveckling i övriga landet. Nu är det bestämt vart det första projektet ska genomföras.

De är förebilder som framtidsbyggare

Årets Framtidsbyggare 2018, ett av Sveriges största priser inom hållbarhet, är korade. Glädjen var stor när förebilder och talanger fick ta emot sina priser i Lund.

Persson stryper 400 miljoner i donationer till Nobel

Ger en rejäl känga till politikerna som gjorde kovändningen. Stefan Persson har tidigare i Fastighetsvärlden hyllat projektet.

Grönblå styret vill ha fler kontor i söderort

Laddplatser för elbilar, kollektivboenden och övervakningskameror är några av punkterna i budgetförslaget för Stockholms stad.

Tillbaka till förstasidan