Så mycket höjs hyran hos Wallenstam i Göteborg

Hyresgästföreningen och Wallenstam är överens om hyresnivån för cirka 2.800 lägenheter i Göteborg. Från och med 1 februari 2023 blir höjningen i genomsnitt 2,7 procent.

Årets hyresförhandlingar har präglats av ett svårt ekonomiskt läge med hög inflation och en drastisk kostnadsutveckling. Många fastighetsvärdar har ställt krav på historiskt höga hyreshöjningar.

– Wallenstam har i förhandlingarna visat att de är beredda att ta ansvar och har visat hänsyn för att hyresgästerna inte själva kan bära den kostnadsutveckling vi ser. Därför har vi också kunnat nå en överenskommelse där båda parter delar på ansvaret, säger Sofi Bringsoniou, förhandlare på Hyresgästföreningen region Västra Sverige, i en kommentar.

– Vi har mot bakgrund av den extremt oroliga tid som råder i samhället nu beslutat oss för att göra denna överenskommelse. Höjningen täcker inte alla kostnadsökningar, men vi har valt att ändå komma överens på denna nivå för att hyresgästerna ska få ett besked om sin kommande hyra och inte riskera retroaktiv hyra, säger Hans Wallenstam, vd hos Wallenstam.

Hyresöverenskommelsen avser cirka 2.800 lägenheter i Göteborgs kommun och innebär hyreshöjningar för nyproduktion med presumtionshyra upp till 2,5 procent och för övriga upp till 4,5 procent. Den genomsnittliga hyreshöjningen blir 2,7 procent. Hyran höjs från och med 1 februari.

– Tack vare vår finansiella stabilitet har vi gett oss möjligheten att se årets kostnadsökningar på några års sikt. Vi alla hoppas att den höga inflationen är övergående, säger Hans Wallenstam.

Överenskommelse ligger utanför den så kallade Trepartsöverenskommelsen mellan Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta, men förhandlingarna har utgått från ramverket i trepartsöverenskommelsen.

– Trepartsöverenskommelsens styrka är att den ramar in förhandlingen och fokuserar på att nå en hyresjustering som är rimlig både utifrån fastighetsägarens och hyresgästernas perspektiv, säger Sofi Bringsoniou.

I december 2022 blev det klart med hyrorna hos Wallenstam i Stockholm för cirka 4.000 lägenheter. Hyreshöjningarna för nyproduktion med presumtionshyra landade på upp till 2,6 procent och för övriga upp till 3,8 procent från den 1 januari i år.

I slutet av november 2022 meddelade Balder att bolaget höjer sina 08-hyror med 3,25 procent. Fastighetsägarna valde att såga den överenskommelsen och kallade det avtalet för ”helt orimligt”.

 

Missa inte! Fastighetsdagen Göteborg

Den 27 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Göteborg. Det äger rum på Radisson Blu Scandinavia Hotel, Göteborg.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Lars Göran Bäckvall avliden

Medgrundaren till NP3 och tillika styrelseledamoten i bolaget och i Emilshus har avlidit.

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Tillbaka till förstasidan