Så kan valet påverka fastighetsbranschen
När Richard Barkham, chefsekonom samt chef för forskning, på CBRE besöker Sverige kommer han med positiva nyheter. Enligt honom ser det ut som om världsekonomin klarat av en mjuk landning efter de avlösande kriserna och att framtidsutsikterna ser bra ut, även om de inte är helt riskfria.
– Vi ser en mjuklandning på gång i den globala ekonomin just nu där USA växer väldigt snabbt för tillfället och där konsumenterna inte riktigt hänger med. Men vi kommer sannolikt att få bra tillväxt under 2025. Europa kommer sannolikt också att ta fart när det gäller tillväxt. I USA har man pumpat in en massa i ekonomin vilket man inte gjort i Europa och där har också återhämtningen varit långsammare men nu när inflationen sjunker och konsumenternas inkomster ökar så driver det på tillväxten, säger Richard Barkham.
Många frågar sig, dagen efter presidentvalet i USA, om vad valet av Donald Trump innebär för världsekonomin. Enligt Richard Barkham kan det så klart få ekonomiska effekter, men kanske inte så stora som många vill tro.
– När Trump valdes 2016 frågade vi oss en hel del om Amerikas ändrade riktning. Men fyra år senare, åtta år senare, ser USA ungefär likadant ut som det gjorde innan. Så jag skulle inte vilja överdriva effekterna av det här resultatet. Men jag tror att det finns en möjlighet, om de här tullarna införs, att det mycket väl kan följas av någon form av kapitalkontroll, säger han och fortsätter:
– Det kan göra internationella investeringar lite svårare än tidigare, men vi är långt ifrån ett sådant scenario just nu. Men jag tror att det korta svaret är att ett Trump-presidentskap innebär mer stimulans i USA vilket betyder något högre inflation, något högre räntor och förmodligen en starkare dollar. Ser man då på exportinriktade länder som Sverige, där vi ser att kronan sjunker, så kommer det nog i kombination med efterfrågan på svensk export att innebära lite högre räntor under en längre tid för att försvara valutan. För fastighetsbranschen innebär det att den långsamma återhämtning vi nu ser kan bli ännu lite långsammare.
Enligt honom påverkas världsekonomin i större utsträckning av andra faktorer än utgången i det amerikanska valet och andra geopolitiska händelser.
– Den stora risken för den växande ekonomin är Kina. Det har en riktigt sjunkande bostadsmarknad, vilket begränsar konsumenternas tillväxt. Det som händer i Kina är i stort sett vad som hände i USA 2008. Vi har också några problem i norra Europa kring den tyska ekonomin, det gick inte in i recession, men deras tillverkningssektor kämpar, säger han.
Men förutsättningarna ser inte likadana ut 2008 som nu vilket ändrar förutsättningarna för återhämtning.
– 2009 hade vi nollräntor och vi hade kvantitativa lättnader. Så vi hade mycket likviditet och många banker som, konstigt nog, var villiga att låna ut. Vi är i en annan position nu. Vi har solida fastighetsfundamenta men fortfarande ganska höga kapitalkostnader. Så jag tror att det kommer att bli en mer försiktig återgång till att investera i globala fastigheter.
– Men vi är i början av en uppgång i aktiviteten på kapitalmarknaden där vi hör från kunder om fler investeringstransaktioner. Kapitalvärdena stabiliseras och inkomstnivåerna är ganska goda.
Enligt Richard Barkham pekar nämligen pilarna uppåt i de flesta fastighetssegmenten. För även om kontor har pekats ut som en marknad i kris säger han att hyrorna globalt ändå lyckats hålla sig uppe på en hyfsad nivå, även om vakanserna ökat i både USA och Asien.
– I USA är vakanserna mycket höga för tillfället där det är en utbudschock i kombination med en efterfrågechock som följd av att människor distansarbetar mer. Men i Europa har du mindre distansarbete och du har verkligen inte den där utbudschocken heller. Här är Norden också väldigt representativt för Europa som helhet.
Framförallt är det nyproducerade, kvalitativa, kontorsfastigheter som drar när företag väljer att minska sina ytor och aktivt arbetar med att få arbetskraften tillbaka på kontoret.
Även handelsfastigheter står sig relativt starka.
– Europeisk detaljhandel ser mycket investeringsbar ut just nu. För trots e-handelskris och covid-kris så har faktiskt hyrorna stått ganska stabila, åtminstone delvis, säger Richard Barkham.
På frågan om var möjligheterna för investeringar i fastighetsbranschen ligger just nu svarar han:
– Kontor i bra städer är en generationsmöjlighet just nu. Det finns fortfarande mycket negativitet runt kontoret och vart de är på väg och kontoren kräver mycket i investeringar. Men jag tror att möjligheten för de risktagande investerarna är stora. För kärninvesterare tror jag att möjligheterna kommer att finnas i industri och i lägenheter. Alla marknader är inte av intresse att investera i men den globala bostadsbristen är ett faktum. Och faktum är att bolån kommer vara fortsatt dyra vilket kommer driva efterfrågan in i hyressektorn.