Sofia Rundström, centrumchef Westfield Mall of Scandinavia.

Så har MoS utvecklat 4.000 kvm på taket

Takterrass och solcellspark finns sedan tidigare. Nu kompletteras taket på Westfield Mall of Scandinavia med tre padelbanor samt klätterväggar för den nya OS-sporten bouldering. Allt 32 meter upp i det blå.

Under våren 2019 installerades en solcellsanläggning om 1.200 kvm mitt på taket. Några månader senare öppnade en 1.600 kvm stor takterrassen på den norra delen, mot Friends Arena.

Nu håller fastighetsägaren Unibail-Rodamco-Westfield, URW, på att fylla ytterligare drygt 1.500 kvm av taket, då med padel och bouldering.

– Vi jobbar alltid med att hitta nya aktiviteter och upplevelser som kan vara spännande att addera till vår butiksmix och även på taket, säger Sofia Rundström, centrumchef i Westfield Mall of Scandinavia, till Fastighetsvärlden.

Om några veckor öppnar den padelhall som URW under våren och försommaren uppfört på takets östra sida, mot järnvägen. När Fastighetsvärlden får en rundtur på taket är inomhushallen klar, och glas- och stålställningarna för banorna står utanför redo att rullas in och monteras ihop.

Padelanläggningen kommer att drivas av Sats som sedan köpcentret invigdes senhösten 2015 har en stor anläggning i Westfield Mall of Scandinavia.

– Det blir tre banor inomhus, omklädningsrum, uppvärmningsyta och en liten lounge. Vi har en stor efterfrågan för padel bland våra medlemmar och vi har även kontakt med flera hyresgäster i Arenastaden som är intresserade av speltider, säger Linda-Li Cederroth, Sats country manager,

Sats har i övrigt flera satsningar på gång för padel, bland annat Häggvik (Sollentuna), Näsby slott (Täby), Hovås (Göteborg). Anläggningarna är öppna även för icke medlemmar.

Padelbanan i Westfield Mall of Scandinavia ligger 32 meter över mark, och med godkänd takhöjd för padel så är byggnadens nya takhöjd 40 meter. Padelhallen upptar 750 kvm. Padelhallen nås via det övre parkeringsdäcket. Målsättningen är att padelhallen ska öppna i mitten av juli.

Om man gå igenom padelhallen kommer man till nästa lansering som URW gör på taket av Westfield Mall of Scandinavia.

Där finns bouldering inomhus på två plan och utomhus under tak med utsikt över Frösunda. Vad är på bouldering? Det är klättring utan rep upp till 4,5 meter där man landar på en mjuk och tjock matta när man hoppar ner. Svårighetsgrader finns från nybörjare till landslaget, som hade ett träningsläger under invigningshelgen av takterrassen. Totalt är det över 600 kvm klättervägg varav en fjärde del utomhus, där det även finns en lounge. Det är BLX Bouldering Club som driver den unika anläggningen som redan har smygöppnat utomhusverksamheten under försommaren.

Det handlar alltså om två sporter som är på stark frammarsch som tar plats i Westfield Mall of Scandinavia. Popsporten padel valdes nyligen in i Riksidrottsförbundet, och i sommar klättring olympisk debut vid OS i Tokyo. Tidigare har sporten funnits med på Världsungdoms-OS.

– Vi ser en stark efterfrågan hos våra kunder på denna typ av koncept som innefattar upplevelser och hälsa – som bland annat sportaktiviteter gör. Vi har och kommer därför vilja fortsätta addera mer av sådant till vårt utbud, säger Sofia Rundström, centrumchef Westfield Mall of Scandinavia.

Det är lätt att tro att idéerna för taket i Solna kommer från några av jättebolaget Unibail-Rodamco-Westfield övriga stora anläggningar runt om i världen, men icke.

– Vi ligger väldigt långt framme här och hoppas och ser fram emot att andra inom koncernen inspireras av detta, liksom vi av dem.

När takterrassen öppnade 2019 hissade U-R-W upp food trucks, under fjolårets coronasommar erbjöds avhämtning. För sommaren 2021 gör bolaget en nysatsning. Den 9 juni öppnar stjärnkocken Jonas Svensson sin nästa storsatsning – Miss Voon @ Top Floor. Utöver mat och dryck planeras det för visning av EM-matcher, DJ’s, filmkvällar och andra aktiviteter på takterrassen.

– Miss Voon kommer inte bara erbjuda fantastisk mat, utan även underhållning och en skön atmosfär. Det här ser vi verkligen fram emot, säger Sofia Rundström.

Solcellsanläggningen finns mitt på taket. Den medför att köpcentret nu producerar egen förnybar energi. Installationen av solcellsanläggningen som uppgår till 190 kWp, producerar 170.000 kWh per år och minskar köpcentrets utsläpp av växthusgaser under motsvarande period med 8.500 kg CO2e, enligt Afry. Den producerade energin används till stor del för komfortkyla och ventilation.

Stor anläggning för solenergi finns på taket.
Takterrassen är redo att öppna. Inledningsvis bjuds det på bland annat EM-fotboll. Uteterassen bjuder än på möjlighet att spela boule.
Det är tredje året U-R-W erbjuder en takterass.
I år är det ett nytt koncept på The Rooftop Bar.
Takterrassen innehåller flera ställen att köpa mat och dryck ifrån.
En stor klättervägg finns utomhus. Två finns inomhus. Klättringen inleds på 32 meters höjd – och med utsikt över Frösunda.
Klätterväggen utomhus är försedd med tak. Den har färdigställts efter Fastighetsvärldens besök och har smyginvigts.
Så här kan det se ut framöver. Elise Mannerstråle bouldrar. Foto: Tor Johnsson/arkiv
Den nya padelhallen på taket kommer att öppna under sommaren, kanske i mitten av juli.
Padelhallen, som drivs av Sats, får tre banor och har den takhöjd som turneringar kräver.
Sats har sedan tidigare en stor anläggning i Westfield Mall of Scandinavia.
Ytterligare en bild på solcellsanläggningen på taket. Med Telias huvudkontor i bakgrunden.
Nu har besökarna till Westfield Mall of Scandinavia ett flertal anledningar till att utforska taket på den stora fastigheten.

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Miljonsmäll efter rekordaffär på Kungsholmen

Säljaren kan tappa nästan 200 miljoner kronor. FV berättar vad som hänt.

Flippin’ Burgerskrögare gör kedja

Vill starta fem till tio nya restauranger.

Juryn: Årets bästa uthyrning

Läs juryns val när de tre bästa uthyrningarna 2022 koras.

Vd lämnar börsbolag omedelbart

Nyligen tvingats till stora förändringar.

NCC: ”2022 har varit mer utmanande än väntat”

Tomas Carlsson om kontorsmarknaden: ”Vi kommer att sälja projekt först när vi upplever att marknadsnivån är acceptabel.”

Statens hyra för EU-mötet

Hyr hel hotell- och mötesanläggning. FV berättar om hyreskontrakten för mässan och för hotellet.

Köper nära Norr Mälarstrand

Utökar beståndet inom tullarna i Stockholm.

Hyr ut 3.600 kvm i Hagastaden

FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Tillbaka till förstasidan