Sofia Rundström, centrumchef Westfield Mall of Scandinavia.

Så har MoS utvecklat 4.000 kvm på taket

Takterrass och solcellspark finns sedan tidigare. Nu kompletteras taket på Westfield Mall of Scandinavia med tre padelbanor samt klätterväggar för den nya OS-sporten bouldering. Allt 32 meter upp i det blå.

Under våren 2019 installerades en solcellsanläggning om 1.200 kvm mitt på taket. Några månader senare öppnade en 1.600 kvm stor takterrassen på den norra delen, mot Friends Arena.

Nu håller fastighetsägaren Unibail-Rodamco-Westfield, URW, på att fylla ytterligare drygt 1.500 kvm av taket, då med padel och bouldering.

– Vi jobbar alltid med att hitta nya aktiviteter och upplevelser som kan vara spännande att addera till vår butiksmix och även på taket, säger Sofia Rundström, centrumchef i Westfield Mall of Scandinavia, till Fastighetsvärlden.

Om några veckor öppnar den padelhall som URW under våren och försommaren uppfört på takets östra sida, mot järnvägen. När Fastighetsvärlden får en rundtur på taket är inomhushallen klar, och glas- och stålställningarna för banorna står utanför redo att rullas in och monteras ihop.

Padelanläggningen kommer att drivas av Sats som sedan köpcentret invigdes senhösten 2015 har en stor anläggning i Westfield Mall of Scandinavia.

– Det blir tre banor inomhus, omklädningsrum, uppvärmningsyta och en liten lounge. Vi har en stor efterfrågan för padel bland våra medlemmar och vi har även kontakt med flera hyresgäster i Arenastaden som är intresserade av speltider, säger Linda-Li Cederroth, Sats country manager,

Sats har i övrigt flera satsningar på gång för padel, bland annat Häggvik (Sollentuna), Näsby slott (Täby), Hovås (Göteborg). Anläggningarna är öppna även för icke medlemmar.

Padelbanan i Westfield Mall of Scandinavia ligger 32 meter över mark, och med godkänd takhöjd för padel så är byggnadens nya takhöjd 40 meter. Padelhallen upptar 750 kvm. Padelhallen nås via det övre parkeringsdäcket. Målsättningen är att padelhallen ska öppna i mitten av juli.

Om man gå igenom padelhallen kommer man till nästa lansering som URW gör på taket av Westfield Mall of Scandinavia.

Där finns bouldering inomhus på två plan och utomhus under tak med utsikt över Frösunda. Vad är på bouldering? Det är klättring utan rep upp till 4,5 meter där man landar på en mjuk och tjock matta när man hoppar ner. Svårighetsgrader finns från nybörjare till landslaget, som hade ett träningsläger under invigningshelgen av takterrassen. Totalt är det över 600 kvm klättervägg varav en fjärde del utomhus, där det även finns en lounge. Det är BLX Bouldering Club som driver den unika anläggningen som redan har smygöppnat utomhusverksamheten under försommaren.

Det handlar alltså om två sporter som är på stark frammarsch som tar plats i Westfield Mall of Scandinavia. Popsporten padel valdes nyligen in i Riksidrottsförbundet, och i sommar klättring olympisk debut vid OS i Tokyo. Tidigare har sporten funnits med på Världsungdoms-OS.

– Vi ser en stark efterfrågan hos våra kunder på denna typ av koncept som innefattar upplevelser och hälsa – som bland annat sportaktiviteter gör. Vi har och kommer därför vilja fortsätta addera mer av sådant till vårt utbud, säger Sofia Rundström, centrumchef Westfield Mall of Scandinavia.

Det är lätt att tro att idéerna för taket i Solna kommer från några av jättebolaget Unibail-Rodamco-Westfield övriga stora anläggningar runt om i världen, men icke.

– Vi ligger väldigt långt framme här och hoppas och ser fram emot att andra inom koncernen inspireras av detta, liksom vi av dem.

När takterrassen öppnade 2019 hissade U-R-W upp food trucks, under fjolårets coronasommar erbjöds avhämtning. För sommaren 2021 gör bolaget en nysatsning. Den 9 juni öppnar stjärnkocken Jonas Svensson sin nästa storsatsning – Miss Voon @ Top Floor. Utöver mat och dryck planeras det för visning av EM-matcher, DJ’s, filmkvällar och andra aktiviteter på takterrassen.

– Miss Voon kommer inte bara erbjuda fantastisk mat, utan även underhållning och en skön atmosfär. Det här ser vi verkligen fram emot, säger Sofia Rundström.

Solcellsanläggningen finns mitt på taket. Den medför att köpcentret nu producerar egen förnybar energi. Installationen av solcellsanläggningen som uppgår till 190 kWp, producerar 170.000 kWh per år och minskar köpcentrets utsläpp av växthusgaser under motsvarande period med 8.500 kg CO2e, enligt Afry. Den producerade energin används till stor del för komfortkyla och ventilation.

Stor anläggning för solenergi finns på taket.
Takterrassen är redo att öppna. Inledningsvis bjuds det på bland annat EM-fotboll. Uteterassen bjuder än på möjlighet att spela boule.
Det är tredje året U-R-W erbjuder en takterass.
I år är det ett nytt koncept på The Rooftop Bar.
Takterrassen innehåller flera ställen att köpa mat och dryck ifrån.
En stor klättervägg finns utomhus. Två finns inomhus. Klättringen inleds på 32 meters höjd – och med utsikt över Frösunda.
Klätterväggen utomhus är försedd med tak. Den har färdigställts efter Fastighetsvärldens besök och har smyginvigts.
Så här kan det se ut framöver. Elise Mannerstråle bouldrar. Foto: Tor Johnsson/arkiv
Den nya padelhallen på taket kommer att öppna under sommaren, kanske i mitten av juli.
Padelhallen, som drivs av Sats, får tre banor och har den takhöjd som turneringar kräver.
Sats har sedan tidigare en stor anläggning i Westfield Mall of Scandinavia.
Ytterligare en bild på solcellsanläggningen på taket. Med Telias huvudkontor i bakgrunden.
Nu har besökarna till Westfield Mall of Scandinavia ett flertal anledningar till att utforska taket på den stora fastigheten.

Fler Nyheter från förstasidan

Här är Skanskas nästa spektakulära 08-projekt

20.000 kvm kontor. 11 våningsplan. Se visionsbilder!

Stänger sin ”lila” satsning på flaggskeppsenhet i CBD

Fastighetsägaren öppnar för butik. Ett stenkast från Stureplan.

Hyr ut i bottenplan på kungligt projekt

Ska öppna upp slutet kvarter.

Fabege öser på i Flemingsberg – köper 35.000 kvm

Byggrätt som kompletterar tidigare förvärv.

Succéköpet – snabbt hyrt ut 5.400 kvm inom tullarna

Köpte fastighet i kanonläge – som ändå länge haft vakanser.

Köper projekt som omvandlats till hyresrätter

Köparen, som tidigare gjort flera förvärv i innerstaden, berättar för FV.

Så mycket återstår att hyra ut i rekordhöga skrapan

Sveriges och Nordens högsta kontorshus om 36 våningar. FV går igenom Skanskas uthyrningar.

Hon lämnar Stenvalvet – får ny roll på Rikshem

Tar plats i ledningsgruppen.

SBB:s iskalla projekt – kan bygga i norr

Idrottsklubb driver projekt mot kommunen.

Hon blir ny Sverigechef hos Newsec

”Vi vill vara den mest attraktiva arbetsgivaren och ha marknadens nöjdaste kunder”.

Överraskande: Säljer 13 fastigheter för 2,1 miljarder

”Stabil lönsamhet och klok tillväxt”. Motiverar affären för FV. Läs om vilka fastigheter som ingår i affären.

Måndagen blev rysardag för fastigheter på börsen

Flera stora fastighetsbolag drogs med i den kraftigt negativa kursutveckling som Stockholmsbörsen hade under måndagen.

Klubbat: De får bygga i "naturbana" centrumet

Ska utveckla lokaler och bostäder i hett område.

Bilder: Så ser Fabeges plan för 67.000 kvm ut

Bolaget hoppas på fortsatt succé.

Tillbaka till förstasidan