Sofia Rundström, centrumchef Westfield Mall of Scandinavia.

Så har MoS utvecklat 4.000 kvm på taket

Takterrass och solcellspark finns sedan tidigare. Nu kompletteras taket på Westfield Mall of Scandinavia med tre padelbanor samt klätterväggar för den nya OS-sporten bouldering. Allt 32 meter upp i det blå.

Under våren 2019 installerades en solcellsanläggning om 1.200 kvm mitt på taket. Några månader senare öppnade en 1.600 kvm stor takterrassen på den norra delen, mot Friends Arena.

Nu håller fastighetsägaren Unibail-Rodamco-Westfield, URW, på att fylla ytterligare drygt 1.500 kvm av taket, då med padel och bouldering.

– Vi jobbar alltid med att hitta nya aktiviteter och upplevelser som kan vara spännande att addera till vår butiksmix och även på taket, säger Sofia Rundström, centrumchef i Westfield Mall of Scandinavia, till Fastighetsvärlden.

Om några veckor öppnar den padelhall som URW under våren och försommaren uppfört på takets östra sida, mot järnvägen. När Fastighetsvärlden får en rundtur på taket är inomhushallen klar, och glas- och stålställningarna för banorna står utanför redo att rullas in och monteras ihop.

Padelanläggningen kommer att drivas av Sats som sedan köpcentret invigdes senhösten 2015 har en stor anläggning i Westfield Mall of Scandinavia.

– Det blir tre banor inomhus, omklädningsrum, uppvärmningsyta och en liten lounge. Vi har en stor efterfrågan för padel bland våra medlemmar och vi har även kontakt med flera hyresgäster i Arenastaden som är intresserade av speltider, säger Linda-Li Cederroth, Sats country manager,

Sats har i övrigt flera satsningar på gång för padel, bland annat Häggvik (Sollentuna), Näsby slott (Täby), Hovås (Göteborg). Anläggningarna är öppna även för icke medlemmar.

Padelbanan i Westfield Mall of Scandinavia ligger 32 meter över mark, och med godkänd takhöjd för padel så är byggnadens nya takhöjd 40 meter. Padelhallen upptar 750 kvm. Padelhallen nås via det övre parkeringsdäcket. Målsättningen är att padelhallen ska öppna i mitten av juli.

Om man gå igenom padelhallen kommer man till nästa lansering som URW gör på taket av Westfield Mall of Scandinavia.

Där finns bouldering inomhus på två plan och utomhus under tak med utsikt över Frösunda. Vad är på bouldering? Det är klättring utan rep upp till 4,5 meter där man landar på en mjuk och tjock matta när man hoppar ner. Svårighetsgrader finns från nybörjare till landslaget, som hade ett träningsläger under invigningshelgen av takterrassen. Totalt är det över 600 kvm klättervägg varav en fjärde del utomhus, där det även finns en lounge. Det är BLX Bouldering Club som driver den unika anläggningen som redan har smygöppnat utomhusverksamheten under försommaren.

Det handlar alltså om två sporter som är på stark frammarsch som tar plats i Westfield Mall of Scandinavia. Popsporten padel valdes nyligen in i Riksidrottsförbundet, och i sommar klättring olympisk debut vid OS i Tokyo. Tidigare har sporten funnits med på Världsungdoms-OS.

– Vi ser en stark efterfrågan hos våra kunder på denna typ av koncept som innefattar upplevelser och hälsa – som bland annat sportaktiviteter gör. Vi har och kommer därför vilja fortsätta addera mer av sådant till vårt utbud, säger Sofia Rundström, centrumchef Westfield Mall of Scandinavia.

Det är lätt att tro att idéerna för taket i Solna kommer från några av jättebolaget Unibail-Rodamco-Westfield övriga stora anläggningar runt om i världen, men icke.

– Vi ligger väldigt långt framme här och hoppas och ser fram emot att andra inom koncernen inspireras av detta, liksom vi av dem.

När takterrassen öppnade 2019 hissade U-R-W upp food trucks, under fjolårets coronasommar erbjöds avhämtning. För sommaren 2021 gör bolaget en nysatsning. Den 9 juni öppnar stjärnkocken Jonas Svensson sin nästa storsatsning – Miss Voon @ Top Floor. Utöver mat och dryck planeras det för visning av EM-matcher, DJ’s, filmkvällar och andra aktiviteter på takterrassen.

– Miss Voon kommer inte bara erbjuda fantastisk mat, utan även underhållning och en skön atmosfär. Det här ser vi verkligen fram emot, säger Sofia Rundström.

Solcellsanläggningen finns mitt på taket. Den medför att köpcentret nu producerar egen förnybar energi. Installationen av solcellsanläggningen som uppgår till 190 kWp, producerar 170.000 kWh per år och minskar köpcentrets utsläpp av växthusgaser under motsvarande period med 8.500 kg CO2e, enligt Afry. Den producerade energin används till stor del för komfortkyla och ventilation.

Stor anläggning för solenergi finns på taket.
Takterrassen är redo att öppna. Inledningsvis bjuds det på bland annat EM-fotboll. Uteterassen bjuder än på möjlighet att spela boule.
Det är tredje året U-R-W erbjuder en takterass.
I år är det ett nytt koncept på The Rooftop Bar.
Takterrassen innehåller flera ställen att köpa mat och dryck ifrån.
En stor klättervägg finns utomhus. Två finns inomhus. Klättringen inleds på 32 meters höjd – och med utsikt över Frösunda.
Klätterväggen utomhus är försedd med tak. Den har färdigställts efter Fastighetsvärldens besök och har smyginvigts.
Så här kan det se ut framöver. Elise Mannerstråle bouldrar. Foto: Tor Johnsson/arkiv
Den nya padelhallen på taket kommer att öppna under sommaren, kanske i mitten av juli.
Padelhallen, som drivs av Sats, får tre banor och har den takhöjd som turneringar kräver.
Sats har sedan tidigare en stor anläggning i Westfield Mall of Scandinavia.
Ytterligare en bild på solcellsanläggningen på taket. Med Telias huvudkontor i bakgrunden.
Nu har besökarna till Westfield Mall of Scandinavia ett flertal anledningar till att utforska taket på den stora fastigheten.

Fler Nyheter från förstasidan

"Jag har höga tankar om bolagets kapacitet"

Sagax vd om planerna för sektorkollegan.

Vinner prestigeprojekt – med 100 meters skorsten

26.000 ska bli 100.000 kvm. Mitt i stan. En av Sveriges mest spännande städer fortsätter att ta djärva grepp.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Amasten tar in 666 mkr i nyemission

Teckningskursen drygt tio procent under den senaste veckans rekordnivå.

Säljer två tomträtter i Kista för 800 miljoner

”Marknadsläget är gynnsamt.” Hög vakansgrad och endast 20.000 kr/kvm.

Internationell jätte köper för halv miljard i Göteborg

Bolagets första förvärv i Norden.

Bakslag för Oljefonden – läs om svenska klenoderna

Fastighetsvärlden har granskat den norska jättens innehav i Sverige. Liksom den ekonomiska utvecklingen för fastigheterna.

Utvecklaren växer i rekordtakt – tar in 10 till

Bolaget har hittills i år rekryterat 20 nya medarbetare.

Säljer bostadsprojekt i Sollentuna för 431 miljoner

”Stort intresse”

Öppnar stort i Gallerian

Gör om i attraktiva hörnet Hamngatan och Regeringsgatan.

Fabege hyr ut 2.300 kvm

Glädjen i fokus. Tecknat hyresavtal på Kungsholmen.

Kungsleden hyr ut 2.600 kvm

Tecknar kontrakt i ett av sina centrala kluster i Stockholm.

Bildextra: NCC galopperar i mål med nummer två

Läs vem som har säljuppdraget. Bolaget nu redo för tredje projektet. Se även historiska bilder.

Första stängning av stor fond – med mål om 5 miljarder

Redo förvärva bostäder, kontor, logistik och detaljhandel i Norden.

Tillbaka till förstasidan