Så blir Starbucks flaggskeppscafé

Annons

Starbucks i Sverige

Stockholm

  • Stockholm Centralstation
  • Stureplan, Kungsgatan 2 (öppnar 9 december 2014, 273 kvm)
  • Södermalm, Götgatan 40 (öppnar 16 december 2014, 245 kvm)
  • Kvarteret Regeringsgatan/Hamngatan, Regeringsgatan 32 (öppnar våren 2015, ca 300 kvm)
  • Arlanda Terminal 2
  • Arlanda SkyCity
  • Arlanda Terminal 5

Göteborg

  • Göteborgs Centralstation

Malmö

  • Malmö Centralstation
Visa faktaruta

Öppnade vid Stureplan – köpcentrum står på tur. Starbucks öppnade vid lunchtid på tisdagen sin första flaggskeppsbutik i Sverige. Den amerikanska kaffekedjan öppnade då ett café i Fabeges fastighet på Kungsgatan 2 vid Stureplan i centrala Stockholm.

Starbucks har tagit över Länsförsäkringars lokaler och det blir café i två plan, med entresol mot Stureplan.

Fastighetsvärlden fick under morgonen en förhandstitt i lokalerna, se bilder nedan. Etableringen vid Stureplan är den sjunde enheten i Sverige sedan det allra första caféet öppnade på Arlanda 2010. På Arlanda finns nu tre butiker, på Stockholm Central finns en och så finns det vardera en enhet på centralstationerna i Göteborg och Malmö. Klart är också att det öppnar en enhet på Götgatan den 16 december och en i hörnet Regeringsgatan/Hamngatan till våren. Sedan tidigare är det också klart att Starbucks kommer öppna en stor butik i nya Mall of Scandinavia som öppnar i Arenastaden i september nästa år.

Enligt vad Fastighetsvärlden erfar är det också klart med lokaler i ytterligare ett köpcentrum i Stockholmstrakten. Fokus kommer den närmaste tiden ligga på Stockholm för att skapa ett rejält avtryck i huvudstaden innan expansionen fortsätter i resten av landet. Närmast innebär det att man vill hitta lokaler ”ute på malmarna”.

– Vårt fokus ligger helt klart på Stockholm nu. Vi söker lägen med höga flöden av människor, längs starka handelsgator. Det är vår prioritet, säger Johan Rosenblom, Sverigechef för Starbucks.

Etableringen i Sverige har hittills inte varit alldeles enkel. Det har varit svårare än väntat att hitta rätt lokaler, konstaterar Espen Klintzing, som är styrelseordförande för Umoe Restaurants som driver de Starbucks-enheter i Sverige som ligger utanför flygplatser och centralstationer (dessa drivs av SSP):

– Det beror nog på flera saker. Dels känner vi helt enkelt inte den svenska fastighetsmarknaden lika bra som vi gör i t ex Norge, där vi har 12 enheter nu. Dels så är det här fenomenet med nyckelpengar ganska främmande för oss, det är vi inte vana vid från Norge.

Hans kollega Rhys Iley, Europachef för Starbucks, menar också att det tagit ett tag att få svenska fastighetsägare att förstå vilken kvalitet det blir på butikerna. Det handlar inte om att inreda enligt ett standardiserat koncept utan man gör rejäla och unika satsningar i varje läge.

– Efterhand som vi öppnar på fler ställen kommer det bli enklare att se vad vi pratar om. Vi har en individuell design för varje butik. Vi anpassar oss också efter vilket land vi är i. Självklart etablerar vi oss ”The Starbucks Way” men vi gör det med respekt för de lokala kulturerna.

Kedjan finns idag i 36 länder i Europa, Mellanöstern och Afrika. Det har tagit lång tid att ta steget till Sverige, men han hävdar att det inte är den hårda konkurrensen från lokala kaffe-kedjor som ligger bakom.

– Den svenska fika-kulturen är väldigt bra för oss, likaså att svenskarna är ett berest folk. Många har mött vårt varumärke utomlands och vet vad vi står för. Konkurrensen är bara bra, det lyfter segmentet och får oss att anstränga oss ännu mer.

Fastighetsvärlden har tidigare rapporterat om att Starbucks har ett mål att öppna runt 50 enheter i Sverige. Ingen av företrädarna vill dock tala om att det finns ett konkret volymmål.

– Vi har inte något sådant mål. Viktigast är att våra butiker blir bra. Men jag tror att det finns utrymme för ”a lot more stores”, säger Rhys Iley.

Lokalen vid Stureplan omfattar 273 kvm och den som öppnar den 16 december på Götgatan, i lokalen där restaurangen Fenix tidigare fanns, blir på 245 kvm. Allra störst blir den kommande butiken vid Regeringsgatan/Hamngatan där Starbucks hyr 300 kvm av Vasakronan. Etableringarna i Sverige görs i samarbete med rådgivaren Gate46.

 

Fastighetsvärlden Idag 2014-12-09

Starbucks-int3
Starbucks har nu tagit sig in till Stockholm City.
Starbucks-int2
Lokalen består av två våningar, där merparten av sittplatserna finns på det övre planet.

 

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan