Så blir Ramsburys nya fastighet i Göteborg

Efter ett nyligen genomför fastighetsköp i Göteborg går Ramsbury snart igång med ett stort projekt där en central byggnad ska rivas och ersättas av en mer yteffektiv. Bolaget öppnar dessutom för fler förvärv i rikets andra största stad.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Ramsbury planerar att riva ett helt kvarter i centrala Göteborg för att istället uppföra en ny byggnad – med dagens fasad mot Kungsgatan bevarad.

Det handlar om en fastighet, tre registerfastigheter, längs gågatan Kungsgatan 55–57 som ligger ett stenkast från Östra Hamngatan.

– Genom satsningen stärker vi den aktuella platsen som destination, säger Ola Nilsson och Lars Drangel vid Ramsbury till Fastighetsvärlden.

Sedan länge har McDonalds stängt ner sin restaurang i fastigheten. I slutet av januari stänger H&M sin butik. Då inleds ett omfattande projekt som kommer att resultera i att byggnaderna rivs och att en ny uppförs som innehåller våningsplan i jämnhöjd mellan fastigheterna, till skillnad från dagens som har trappsteg emellan. I den nya byggnaden skapas ett större källarutrymme för ytterligare butikslokaler och det tillkommer två våningar för kontor genom en påbyggnad.

Det är ett väldigt komplicerat bygge, allt står på lera – precis som merparten av byggnaderna i stora delar av centrala Göteborg.

H&M kommer att skapa en fullsortiments flaggskeppsbutik i lokalerna som ska innehålla den allra senaste tekniken inom digitalisering, på samma sätt som idag finns i Hammersmith i London och som snart finns i den ombyggda butik som öppnar på Sergelgatan i Stockholm.

Totalt tillkommer 2000 kvm lokaler genom den nya källarvåningen och påbyggnaden. När projektet är färdigt sista kvartalet 2022, kommer det att innehålla 3.500 kvm butiksytor och 1.700 kvm kontor.

Ramsbury, som ägs av Stefan Persson, slog nyligen till och förvärvade en fastighet i närheten av projektet, fastigheten Inom Vallgraven 20:9 i hörnet Kungsgatan/Östra Hamngatan. Fastighetsbolaget ser positivt på Göteborgs utveckling.

– Vi tittar på att köpa mer i Göteborg. Det händer mycket inom retail just nu. Vi ser stor potential i Göteborg när förvandlingen går från old school till nya koncept, konstaterar Drangel och Nilsson.

Så här ser den aktuella fastigheten ut idag.
Ramsburys projektfastighet syns i mitten. Till höger syns Ramsburys från Wallenstam nyinköpta fastighet. Fastigheten till vänster ägs av Wallenstam.
Ola Nilsson och Lars Drangel vid Ramsbury.
Så här ska den nya fastigheten se ut. Dagens fasad behålls. Den nya byggnaden blir något högre än den nuvarande genom två nya indragna våningar – som inte syns från gatan.
Den aktuella fastigheten markerad.
Fastigheten som Ramsbury nyligen köpt och som har Arket som hyresgäst. Bild: Fastighetsvärlden.

 

Missa inte! Cash is King

Den 30 november är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Cash is King. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Skiften i toppen hos Vasakronan i Stockholm

Två nya toppositioner utsedda.

Skanska säljer för 600 mkr till sitt egna nya bolag

60.000 kr/kvm för nyutvecklad kontorsfastighet i centralt läge.

NREP in i Tyskland

Fokus på bostäder och logistik. Läs om det första förvärvet.

Sjunkande priser i markanvisningar

Senaste statistiken. Dessutom blir det vanligare att investerare drar sig ur markanvisningsavtal.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Kilenkrysset i iskallt förvärv av 30.000 kvm

Förvärvar tre fastigheter i iskallt segment som blir allt hetare.

Tillbaka till förstasidan