Så blir Ramsburys nya fastighet i Göteborg

Efter ett nyligen genomför fastighetsköp i Göteborg går Ramsbury snart igång med ett stort projekt där en central byggnad ska rivas och ersättas av en mer yteffektiv. Bolaget öppnar dessutom för fler förvärv i rikets andra största stad.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Ramsbury planerar att riva ett helt kvarter i centrala Göteborg för att istället uppföra en ny byggnad – med dagens fasad mot Kungsgatan bevarad.

Det handlar om en fastighet, tre registerfastigheter, längs gågatan Kungsgatan 55–57 som ligger ett stenkast från Östra Hamngatan.

– Genom satsningen stärker vi den aktuella platsen som destination, säger Ola Nilsson och Lars Drangel vid Ramsbury till Fastighetsvärlden.

Sedan länge har McDonalds stängt ner sin restaurang i fastigheten. I slutet av januari stänger H&M sin butik. Då inleds ett omfattande projekt som kommer att resultera i att byggnaderna rivs och att en ny uppförs som innehåller våningsplan i jämnhöjd mellan fastigheterna, till skillnad från dagens som har trappsteg emellan. I den nya byggnaden skapas ett större källarutrymme för ytterligare butikslokaler och det tillkommer två våningar för kontor genom en påbyggnad.

Det är ett väldigt komplicerat bygge, allt står på lera – precis som merparten av byggnaderna i stora delar av centrala Göteborg.

H&M kommer att skapa en fullsortiments flaggskeppsbutik i lokalerna som ska innehålla den allra senaste tekniken inom digitalisering, på samma sätt som idag finns i Hammersmith i London och som snart finns i den ombyggda butik som öppnar på Sergelgatan i Stockholm.

Totalt tillkommer 2000 kvm lokaler genom den nya källarvåningen och påbyggnaden. När projektet är färdigt sista kvartalet 2022, kommer det att innehålla 3.500 kvm butiksytor och 1.700 kvm kontor.

Ramsbury, som ägs av Stefan Persson, slog nyligen till och förvärvade en fastighet i närheten av projektet, fastigheten Inom Vallgraven 20:9 i hörnet Kungsgatan/Östra Hamngatan. Fastighetsbolaget ser positivt på Göteborgs utveckling.

– Vi tittar på att köpa mer i Göteborg. Det händer mycket inom retail just nu. Vi ser stor potential i Göteborg när förvandlingen går från old school till nya koncept, konstaterar Drangel och Nilsson.

Så här ser den aktuella fastigheten ut idag.
Ramsburys projektfastighet syns i mitten. Till höger syns Ramsburys från Wallenstam nyinköpta fastighet. Fastigheten till vänster ägs av Wallenstam.
Ola Nilsson och Lars Drangel vid Ramsbury.
Så här ska den nya fastigheten se ut. Dagens fasad behålls. Den nya byggnaden blir något högre än den nuvarande genom två nya indragna våningar – som inte syns från gatan.
Den aktuella fastigheten markerad.
Fastigheten som Ramsbury nyligen köpt och som har Arket som hyresgäst. Bild: Fastighetsvärlden.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Fond köper för 260 miljoner

Förvärvar nyproducerad fastighet.

Castellum: ”Inga behov av generella nedskrivningar”

Vd Henrik Saxborn kommenterar första halvåret.

Hyrorna hos Akelius upp med 6,3 procent

Läs om hur beståndet förändrats och den nye vd:n kommentar.

UC: Blygsam minskning av konkurser i juli

”Hemestern” tycks inte påverka konkurser inom hotell- och restaurangbranschen.

Åtal för insideraffärer i Victoria Park

Kända företagsledare åtalas för insiderbrott i samband med Vonovias bud på Victoria Park.

Offentliga Hus renodlar inför börsnotering

Svevia-paketet och studentbostäderna berörs av affären.

HUI: Amazon till Sverige i höst

Uppger att uppgiften är bekräftad.

Statlig jakt efter citylokaler

Fyra aktörer i gemensam satsning för att finna 8.000–12.000 kvm.

Sommarshoppar för 182 miljoner på Österlen

Förvärvar tre fastigheter om totalt 25.000 kvm lokaler.

Cocozza ökar i SBB – och vill se flera förändringar

”Den senaste emissionen av konvertibler där abstraktionsnivån i prospekten var som hämtade från ett seminarium i matematik”.

Jubel vid Olav Thon när delar av gränsen öppnar

Olav Thon själv ger sin syn på den den nedslängda gränsen – och vill öppna mer.

Stordalen i miljardaffär på Kungsholmen

Mitt i hotellkrisen säljer Stordalens fastighetsbolag Strawberry Forever en hotellfastighet i Stockholms innerstad.

Redaktionens 10 heta tips för sommarläsning

Omskakande nyheter, rejäla fiaskon och underbara lösningar. FV:s redaktion lyfter här fram 10 läsvärda artiklar från första halvåret.

Fabege köper ”pusselbit” för 760 mkr

Går vidare med sin stora framtidssatsning söder om Stockholm.

Tillbaka till förstasidan