Fyra byggherrar ska utveckla bostäder på västra delen av Lilla Essingen. Karta: Sweco. Färgmarkeringar: Fastighetsvärlden

Så blir Primus utan OP

Sedan några veckor är klart vilka fyra som kommer att  utveckla Primus på Lilla Essingen. Detta efter att OP sålt för 1,4 miljarder kronor. FV visar här vilken byggherre som kommer att bygga var i området som ligger fantastiskt vid vattnet men även invid bullriga Essingeleden.

Annons

(Texten publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 1/2022

Stockholm Oscar Properties tänkta lyxiga bostadsprojekt på Primusfastigheten på Lilla Essingen har via två transaktioner, i november och december, överlåtits till Peab respektive Patriam.

Sedan tidigare är det klart att Wästbygg och Svenska Bostäder ska bygga bostäder på mark som kontrolleras av staden.

Patriam har från Oscar Properties förvärvat två bostadsrättsprojekt för 250 miljoner kronor. Byggvolymen är cirka 8.200 kvm. De båda projekten finns i olika delar av området, se kartan.

– För oss bostadsutvecklare med höga ambitioner har läget allt man kan önska sig, och förvärvet ligger helt i linje med Patriams strategi att utveckla premiumbostäder i de mest attraktiva lägena i Stockholm. Här har vi möjlighet att göra en unik Patriamprodukt som hör hemma i området, med allt vad det innebär av kvalitativa materialval, genomtänkt funktionalitet, design och arkitektur, sa Andreas Holmberg, vd Patriam, i samband med transaktionen..

Peabs förvärv ägde rum till ett underliggande fastighetsvärde om 1.167 miljoner kronor. I den affären ingick drygt 40.000 kvm ljus BTA.

– Att själva kunna förädla en plats på det här sättet går helt i linje med Peabkoncernens strategi, sa Göran Linder, affärsområdeschef Peab Projektutveckling, i samband med affären.

Peab ska utveckla sju huskroppar, varav merparten står ovanpå områdets tänka stora garage. Två av huskropparna utgör även ”bullervall” mot Essingeleden/E4:an.

Oscar Properties har i och med transaktionerna sålt samtliga av sina byggrätter inom projekt Primus. Totalt fastighetsvärde för de sålda byggrätterna uppgår till 1.417 miljoner kronor.

– Vi är väldigt glada över affären som frigör oss från framtida finansiella åtaganden kopplade till Primus, sa Oscar Engelbert, vd vid Oscar Properties i samband med den sista avyttringen.

Primus ägdes tidigare av  Vasakronan.

Det lyxigaste läget, direkt vid vattnet, utvecklas av Wästbygg som ska uppföra tre huskroppar, varav den nordligaste hamnar nära den planerade nya sandstranden. Wästbygg ska utveckla totalt 90 bostäder fördelade i fyra huskroppar.

Kommunala Svenska Bostäder sak bygga 120 hyreslägenheter i en huskropp längs med Essingeleden/E4:an.

Wästbygg planera för 90 bostadsrätter. Illustration: Arkitema Architects

Fler Nyheter från förstasidan

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

Tillbaka till förstasidan