Så blir Portalen – Värtahamnens nya entrébyggnad

Kontorsbyggnaden Portalen i Värtahamnen utformas med en kvalitativ gestaltning och stort fokus på hållbarhet. LINK Arkitektur, som står för både arkitektur och landskap, har följt projektet sedan vinsten av det parallella uppdraget.

Det började med en tävling för sex år sedan, där LINK Arkitektur stod som vinnare för ett av de nya kvarteren som Bonnier Fastigheter utvecklar i Norra Djurgårdsstaden. Efter ett par års paus har projektet en nästintill färdigställd utformning och hyresgäster välkomnas att ställa sig i kö. Zengun är anlitad som totalentreprenör och byggstarten är planerad till våren 2023.

Levande bottenvåning och aktiva tak

Portalen blir med sina 17.000 kvadratmeter och 13 våningar ovan mark den nya entrén till Värtahamnen. Här fylls entréplanet med liv från verksamheter och restauranger samt gemensamma mötesplatsytor för Bonnier Fastigheters hyresgäster. Den publika verksamheten bjuder in gatulivet och bidrar till en trygg och välkomnande stadsdel. På taklandskapet får hyresgästerna tillgång till gröna rum för såväl möten som sociala aktiviteter. På den högsta terrassen finns också ett exklusivt mötesrum med utsikt mot vattnet.

– Gestaltningen av den här byggnaden handlar om såväl robusthet som elegans. Kontorslokalerna blir riktigt fina, med gott om dagsljus tack vare de smala byggnadskropparna. Folklivet bjuds in i gatuplan, vilket balanseras med en exklusivitet för hyresgästerna, som erbjuds egen tillgång till takterrasserna. Att hållbarhet har haft så stort fokus har varit fantastiskt givande, säger Xavier Saladin, uppdragsansvarig arkitekt på LINK Arkitektur.

Hållbar arkitektur i en hållbar stadsdel

Portalen är en del av ett stort utvecklingsområde där Värtahamnen omvandlas från hamnindustri till levande stadsdel med 20 000 arbetsplatser och plats för 5 000 boende. Hela Norra Djurgårdsstaden utmärker sig med sina höga miljöambitioner och Portalen är inget undantag. Här duggar certifieringarna tätt. Från Bonnier Fastigheters sida har BREEAM Excellent varit ett riktmärke. Därtill har Stockholms stad specifikt utformade hållbarhetskrav för stadsdelen och inomhusmiljön ska följa Miljöbyggnad Guld.

För att möta de högt satta kraven har LINK Arkitektur arbetat med sin egenutvecklade Kompass för hållbar arkitektur. I verktyget kartläggs vilka hållbarhetsparametrar som ger störst effekt och bäst svarar mot målen. Exempelvis monteras solpaneler på byggnadens tak, som komplement till energiförsörjningen. Grönytefaktorn för kvarteret är ambitiös. Exteriört bidrar grönskan på byggnadens terrasser och innergård till en vacker miljö, luftrening, dagvattenhantering och lokal biodiversitet. Materialvalen görs utifrån det långsiktiga livscykelperspektivet, med stort fokus på lågt underhållsbehov och hög återanvändningsgrad.

Mobilitet och flexibilitet

Portalen vänder sig till en generation med nya förväntningar och krav på hur de vill arbeta, mötas och inte minst röra sig mellan olika mål i en social och trygg vardag. För att uppmuntra till cykelpendling finns det 250 cykelparkeringsplatser, tre cykelservicestationer och omklädningsrum. För den som hellre reser kollektivt finns det tunnelbana inom gångavstånd. Det finns även parkeringsplatser som är avsedda för bilpool och laddningsplatser för elbilar.

Tolv våningsplan erbjuder kontorslokaler med en variation av storlek och disposition. Därmed finns det en stor flexibilitet inom byggnaden för både små och stora företag som dessutom både kan krympa och växa, men ändå stanna kvar inom samma väggar. Bonnier Fastigheters krav på flexibilitet har funnits med från början och är något som de kommer att erbjuda sina kunder i ett nytt koncept.

– LINK har lyckats med att rita en robust, hållbar och flexibel byggnad som kommer att stoltsera som portal in i den nya stadsdelen och den moderna hamnmiljön. Vi är mycket nöjda med samarbetet, säger Lars Johansson, projektchef på Bonnier Fastigheter.

Portalen beräknas välkomna sina första hyresgäster 2025/2026.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Rik privatfamilj vill köpa – redo förvärva för miljarder

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan