Så blir nya Mörby Centrum

Annons
 Efter flera års segdragen process påbörjas om- och tillbyggnaden av köpcentrumet Mörby Centrum under sommaren 2016. Första etappen blir ett åtta våningar högt kontorshus som är fullt uthyrt innan byggstart. 

Skandia Fastigheter kommer under andra kvartalet påbörja om- och tillbyggnad av Mörby Centrum samt bygga två nya kontorshus och tre bostadshus. Nuvarande köpcentrum kommer utökas med 15.000 kvadratmeter butiksyta.

Mörby Centrum består idag av 55 butiker med en butiksyta på 18.300 kvadratmeter. Centrumet ligger i Danderyd kommun i anslutning till tunnelbanestationen Mörby Centrum på röda linjen. Efter om- och tillbyggnaden kommer butikerna öka till cirka 100 butiker fördelat på 33.000 kvadratmeter.

– Butiksutbudet kommer att växa en del på både bredd och djup då många branscher saknas och konkurrensen inom vissa varugrupper måste bli bättre, som till exempel inom mode. Dörrarna till det nya köpcentrumet ska slås upp 2020, enligt de planer som gäller nu, säger Bo Jansson, Fastighetschef Köpcentrum och Bostäder på Skandia Fastigheter till Fastighetsvärlden.

Skiss över hur Nya Mörby Centrum är tänkt att se ut vid invigningen 2020. Planen är ett parkeringshus öster om E18 och två nya kontorshus på södra och norra sidan om det utökande köpcentrumet. Efter invigningen är planen att döpa om Mörby Centrum till Danderyd Centrum.
Skiss över hur Nya Mörby Centrum är tänkt att se ut vid invigningen 2020. Planen är ett parkeringshus öster om E18 och två nya kontorshus på södra och norra sidan om det utökande köpcentrumet. Efter invigningen är planen att döpa om Mörby Centrum till Danderyd Centrum.

Utöver köpcentrumet kommer området få två kontorstorn, samt bostadshus i parken, om totalt 20.000 kvadratmeter kontor respektive 13.000 kvadratmeter bostäder. De innebär att dagens kontorsarea dubbleras till 40.000 kvadratmeter.

Första spadtaget kommer tas i år efter en lång och utdragen process, efter att byggnadsnämnden den 27 januari beviljade bygglov för ett kontorshus på högst 4 500 kvadratmeter. Första etappen som byggs är ett åtta våningar högt kontorstorn på södra sidan om nuvarande köpcentrum och är redan uthyrt på ritning, berättar Bo Jansson.

Den största hyresgästen är börsnoterade projektutvecklingsbolaget Besqab och med tre andra kontorshyresgäster är huset i princip uthyrt. Besqab kommer att disponera de tre översta våningsplanen i södra tornet och planerar att flytta sitt huvudkontor till de nya lokaler i december 2017. Bolaget har skrivit kontrakt på fem år med Skandia Fastigheter.

– I och med detta får vi utrymme att fortsätta växa, säger Besqabs VD Anette Frumerie. Vi är övertygade om att kontoret och läget skapar en inspirerande arbetsmiljö och även attraherar nya medarbetare.

Mörby Centrums södra kontorshuset blir första etappen i omgörningen av Mörby Centrum som ska dubblera dagens kontorsytor samt utöka köpcentrumet med 15.000 kvadratmeter.

Mörby Centrums södra kontorshuset blir första etappen i omgörningen av Mörby Centrum som ska dubblera dagens kontorsytor samt utöka köpcentrumet med 15.000 kvadratmeter.

– Hyresnivån ligger på mellan 2.700 till 3.000 kronor per kvadratmeter i kallhyra och vi har precis skrivit avtal med de sista hyresgästerna, säger Bo Jansson till Fastighetsvärlden.

I februari lämnades en ansökan in till Byggnadsnämnden för ett parkeringshus. Planen är att bygga parkeringshuset öster om E18 och sedan koppla samman det med köpcentrum via en övertäckt bro över motorvägen.

– När parkeringshuset är färdigbyggt kan den nuvarande norra parkeringen stängas och byggandet av det norra kontorshuset påbörjas, berättar Bo Jansson.

Så är nya Mörby Centrum tänkt att se ut vid invigningen. En gångbro är planerad över E18 från ett tilltänkt parkeringshus.
Så är nya Mörby Centrum tänkt att se ut vid invigningen. En gångbro är planerad över E18 från ett tilltänkt parkeringshus. I förgrunden syns det södra kontorshuset som är tänkt att bli 4 500 kvadratmeter och är uthyrt innan byggstart.

Det är ett tiovåningshus som planeras och det kommer att kopplas samman med nuvarande köpcentrum via en bred överdäckning. Det norra kontorshuset var från början tänkt bli 28 våningar högt, men har efter flera turer med överklagande det till slut stannat på tio våningar. En konsekvens med ett lägre torn är att det inte kommer innehålla några bostäder överhuvudtaget som var planen från första början.

Arbetet med att locka nya hyresgäster till det utbyggda köpcentrumet och entréplanet av tio våningshuset har påbörjats.

– Inga avtal är skrivna, men vi behöver ett par stora hyresgäster till den nya delen. Vi kommer bland annat ha en dagligvaruenhet på cirka 3 500 kvadratmeter, säger Bo Jansson.

När Mörby Centrum är färdigbyggt är förhoppningen att byta namn på köpcentrumet till Danderyd Centrum, dock finns det en del komplikationer eftersom under köpcentrumet ligger tunnelbanestationen Mörby Centrum. Ett namnbyte på tunnelbanestationen är inte lika enkel.

SL:s presskommunikatör Lovisa Åbom är tveksam till ett namnbyte på tunnelbanestationen.

– För något år sedan bytte vi namn på stationen Vreten till Solna Strand. Då var fastighetsägaren tvungen att betala för det. Så är det i det här fallet också. Det är ju skattepengar det handlar om. Och det vore ett oansvarigt sätt att hantera skattepengar på. Varenda skylt måste ju bytas ut, säger Lovisa Åbom, presskommunikatör på SL till Danderyds Nyheter.

Kommuens kommunalråd, Olle Reichenberg är också försiktig med namnet Danderyd Centrum eftersom inget är klart ännu.

Oberoende om köpcentrumet kommer heta Mörby eller Danderyd Centrum när det är invigt kommer det vara ungefär en tredjedel i uthyrningsbar area jämfört med relativt nyöppnade Mall of Scandinavia. En annan stor konkurrent är Täby Centrum, som under flera år byggts om och har cirka 260 butiker fördelat på 78.000 kvadratmeter. För jämförelse se faktaruta längst ner. Förra året besökte 6,7 miljoner Mörby Centrum.

– Vi tappar ingenting efter Täby Centrums utbyggnader och Mall of Scandinavias öppnande. Det verkar vara helt frikopplat från av vad som sker i närområdet, vilket kanske förvånar, berättar Bo Jansson.

Efter att det nya köpcentrumet enligt planerna invigs 2020, ska Skandia Fastigheter utöka sina tre befintliga bostadshus i anslutning till Mörby Centrum med fler bostäder.  I planområdet invid golfvägen planeras nya bostadshus om 13 000 kvadratmeter. Detta innebär att parkeringsgaraget vid torget rivs för att låta parken ansluta till det nya torget.

– Bostäderna kommer byggas efter att köpcentrumet invigs. Men tvåtredjedelar kommer vara kommunens, säger Bo Jansson.

Köpcentrum Ägare Bytiksyta Butiker
1 Mall of Scandinavia Unibail-Rodamco 101 000 224
2 Täby Centrum Unibail-Rodamco 78 000 260
3 SKHLM Grosvenor 67 000 100
4 Farsta Centrum Atrium Ljungberg 61 600 150
5 Kista Galleria Citycon 60 300 180
6 Nacka Forum Unibail-Rodamco 53 700 150
7 Solna Centrum Unibail-Rodamco 48 200 124
8 Vällingby Centrum Svenska Bostäder 45 000 125
9 Sollentuna Centrum Thon Property 35 000 35
”Nya” Mörby Centrum Skandia Fastigheter 33 000 ca 100
10 Haninge Centrum Grosvenor 32 000 80
11 Gallerian AMF 31 500 86
12 Eurostop – Arlandastad Unibail-Rodamco 30 600 30
13 Liljeholmstorget Galleria Citycon 28 000 94
14 Jakobsbergs Centrum Citycon 27 000 80
15 Huddinge Centrum Huge Fastigheter 25 000 70
16 Åkersberga Centrum Citycon 24 200 70
17 Tyresö Centrum Skandia Fastigheter 24 100 74
18 NK Hufvudstaden 24 000
19 Fältöversten AMF 21 000 60
20 Ringen Centrum AMF 21 000 50
21 Mörby Centrum Skandia Fastigheter 18 600 55

 

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan