Så blir lyxiga coworkinglokalerna högst upp i Hötorgsskrapan

Nu slår det nya coworkingkonceptet I Know a Place upp dörrarna i de två översta våningsplanen i den femte Hötorgsskrapan mitt i Stockholm. Fastighetsvärlden har fått en förhandstitt efter att merparten av inredningen nu kommit på plats.

– Det ska kännas elegant, exklusivt och premium. Man ska inte vilja gå härifrån, säger Fredrik Backsell, vd, initiativtagare och delägare, när han guidar FV runt i lokalerna.

Efter den tidigare hyresgästen Leimdörfer (numera Nordanö) återstår ingenting. Fastighetsägaren AMF Fastigheter blåste ur lokalerna och sökte länge efter en ny hyresgäst i vad som kan vara Stockholms mest prestigefyllda lokaler. Fri utsikt söderut mot slottet, Globen och även mot vattnet är vad som erbjuds kunderna. Den femte Hötorgsskrapan är även speciell eftersom den är den enda som har fönster från golv till tak. I Know a Place har valt inredningen utifrån de träpaneler som finns i väggarna och som är skyddsklassade. Bolaget har även tagit sig åter till historien när arbets- och mötesrum döpts.

– Ursprungligen skulle femte Hötorgsskrapan bli ett hotell, även om planerna försvann tidigt i processen. Eftersom vår verksamhet är lite liknande som hotell så har rummet fått namn som exempelvis 1708, säger Fredrik Backsell.

Våning 17 innehåller reception, lobby, coworkingytor och mötesrum i olika storlekar där det största kan fungera som konferenslokal. Dessutom finns en terrass, som är unik för Hötorgshusen, norrut, där I Know a Place planerar att bygga en bar.

Våning 18, som nås via en interntrappa, innehåller bland annat tre kontorsrum som hyrs ut med flexibilitet och kort uppsägningstid. Rummen med utsikt söderut innehåller 27 respektive 28 kvm går att hyra för cirka 100.000 kronor per månad. Rummet som är på 25 kvm och har fönster norrut, alltså inte fri sikt (utan delvis in i Fjärde Hötorgsskrapan) har ett pris på cirka 80.000 kronor i månaden. De tre rummen är ännu inte färdiginredda och inte heller uthyrda. De som hyr rummen får även tillgång till övrig service i lokalerna.

– Det är ett bra intresse för lokalerna, men vi vill försäkra oss om att allt fungerar först. Vi vill testa tekniken. Vi har en liten uppstartsfart, säger Fredrik Backsell och berättar även att flera tv-produktionsbolag visat intresse för lokalerna för att använda dessa i sina produktioner.

Totalt har I Know a Place 560 kvm till sitt förfogande i de två våningsplanen.

När det gäller medlemskap på hade I Know a Place som mål att sälja tio innan midsommar. I dagsläget har åtta sålts.

– Vi ska klara att ha som mest 150 personer här under kortare perioder.

Runt om i lokalerna finns sparsmakat med konst och diverse inredningsprylar, bland annat en skivspelare. En vinylplatta med Bob Marleys I Know A Place är beställd, berättar Fredrik Backsell.

Resterande del på våning 18, cirka 240 kvm, hyrs av fastighetsbolaget Intea som snart flyttar in.

Fredrik Backsell, grundare och delägare i I Know A Place. Bilder: Fastighetsvärlden.
Det stora mötesrummet på 17:e våningen går att bygga om så att det blir biosittning.
Coworkingmedlemmarna här kan titta ner på coworkingjätten WeWorks lokaler snett mittemot.
Coworkingyta. Inredningen är anpassad efter träpanelerna.
Här ett av de tre kontorsrum som finns för uthyrning på månadsbasis. Rummen är ännu inte färdiginredda. Rummen finns högst upp, på 18:e våningen.
Bob Marleys I Know A Place kan komma att spelas ibland i lokalen…
Fredrik Backsell är redo för att ta emot medlemmarna.
Femte Hötorgsskrapan särskiljer sig på flera sätt mot de övriga fyra. Bland annat går fönsterna från golv till tak och dessutom finns det en terrass på den 17:e våningen, på norra sidan. Här planerar I Know A Place att bygga en bar där trappan finns.
Fem mötesrum i olika storlek erbjuds på 17:e våningen.
Det minsta mötesrummet.

Fler Nyheter från förstasidan

SBB och stor kommun begraver samarbete

Projektet var stort – men kalkylen höll inte måttet.

Oscar kämpar för ändrad användning av Unité

Fick nej till ändrat bygglov – men exploateringskontoret gör tummen upp för bolagets förslag.

Småhuskoncernen satsar åter i Falkenbergs centrum

Gjorde bra affär för 12 år sedan – nu är det dags igen. Precis som då spelar Coop en betydande roll för affärens genomförande.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu förs bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

SBB säljer för 5 miljarder – gör snabbt klipp

Gör vinst på över en halv miljard kronor.

Bildextra: Humlegården redo storsatsa med 70.000 kvm

Planerar för stor satsning mellan Swedbanks huvudkontor och nya Grow.

Continental Apartments färdigsålt – efter tre år

Sista köparen nöjde sig inte med en lägenhet – och lyckades pruta.

Livsmedelskedja hyr 2.800 kvm av Citycon

Fastighetsbolaget fortsätter omdaningen av gallerian.

Sagax utvecklar 50.000 kvm i Veddesta

Kontor, handel och kanske hotell. Nu har ett viktigt steg tagits för satsningen intill den blivande tunnelbanestationen.

Tillbaka till förstasidan