Så blir AMF:s nya hus i city – se snygga bilder

Historiskt stor rivning – Lokalytan dubblas. Fastighetsvärlden har tidigare berättat om AMF Fastigheters planer på att omvandla delar av Galleriankvarteret i centrala Stockholm till hotell (läs mer här) samt innovationshus (läs mer här). Idag vid klockan 13.00 presenterade AMF Fastigheter planen för fastigheten Trollhättan 30 (alltså den stora byggnaden till vänster om Gallerians huvudentré) som har varit ett separat planärende.

AMF Fastigheter och Stockholms stad har genomfört parallella arkitektuppdrag med fyra arkitektkontor för fastigheten. Arkitekttävlingen vanns av danska Lundgaard & Tranberg.

Fastighetsvarlden.se var på plats och direktrapporterade från presskonferensens som inleddes 13.00.

Den nuvarande byggnaden ska rivas och ersättas med en som erbjuder dubbelt så stor lokalyta. Den nya byggnaden kommer att erbjuda flera öppningar för att bidra till en mer inbjudande miljö dygnet runt (se bilder nedan). Fastigheten kommer få ett utseende av tre byggnader. Volymökningen skapas genom att delar av den nuvarande innergården tas i bruk och att AMF Fastigheter bygger några våningar högre. Den nya byggnaden kommer att bli åtta till tolv våningar hög, vilket framöver kommer att vara i nivå med de övriga fastigheterna i Galleriankvarteret som även de ska byggas på några våningar.

– Vi vill öppna upp gatorna runt Gallerian, i detta fallet Regeringsgatan. Nu har vi valt att jobba vidare med ett arkitektförslag som känns genialiskt, säger Mats Hederos, VD vid AMF Fastigheter.

– Projektet innehåller alla ingredienser som en levande stad behöver. Det känns rätt på alla sätt och bidrar till att skapa dynamik, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

– Det har varit härligt att kunna jobba med den energi som AMF Fastigheter har förmedlat kring projektet och vi har haft ett fantastiskt samarbete. Vi öppnar upp en mycket introvert byggnad, säger arkitekten Lene Tranberg.

– Man kan använda arkitekturen för att bygga stad, och detta är ett alldeles utmärkt exempel på det. Ett sådant här projekt är inte bara bra för den som bygger det eller för dem som arbetar i det – utan även för alla stockholmare, säger Karolina Keyser, stadsarkitekt vid Stockholms stad.

– Det handlar om att tillföra så mycket mer än bara en byggnad och några arbetsplatser. Vi vill tillföra betydligt mer till området, säger Karolin Forsling, chef stadsutveckling vid AMF Fastigheter.

I maj 2014 avslöjade Fastighetsvärlden att AMF Fastigheter planerade att riva den aktuella fastigheten Den omfattar idag totalt 31.600 kvm BTA, varav 23.400 kvm BTA är ovan mark. FV berättade då att AMF planerade för att riva allt ovan mark och istället bygga 44.000 kvm BTA ovan mark – alltså nästan en fördubbling av de lokalerna (läs mer här). De planer som AMF presenterar nu innehåller ganska exakt de volymerna.

AMF Fastigheter kommunicerar inte prislappen på projektet med fastigheten Trollhättan 30.

Rivningen sker ner till gatuplanet och kommer förstås att påverka handelsytorna i Gallerian. Ungefär 20 butiker, med en total yta om drygt 7.000 kvm, berörs. Butikerna i det nedre planet ska inte påverkas i någon större omfattning. Gallerian ska vara öppen som vanligt under byggtiden. Totalt kommer den uthyrningsbara butiksytan i Galleriankvarteret att utökas med 5.000 kvm när hela projektet är klart, och summerar då cirka 35.000 kvm. Merparten av ytan tillskapas i de tre fastigheter som ligger närmast Hamngatan.

AMF Fastigheter räknar med att sätta spaden i backan under andra kvartalet 2016. Bolaget räknar med en byggtid på 18 till 21 månader.

I den sydliga delen av fastigheten Trollhättan 30 kommer AMF Fastigheter att bygga ett mindre bostadshus med plats för cirka 30 lägenheter. Att bidra med bostäder har varit ett krav från stadens sida.

I de övre våningsplanen längs med Hamngatan planerar AMF Fastigheter för någon typ av publik verksamhet i form av restaurang eller kafé.

Sedan den stora cityomvandlingen, Norrmalmsregleringen, har det ägt rum relativt få totala rivningar i citynära lägen, även om det blivit vanligare under senare år. Pembroke har rivit Hästen på Mäster Samuelsgatan, Jernhusen har rivit Orgelpipan på Vasagatan, Fabege har hamrat ner hus på Lästmakargatan, Diligentia delar av Kv Jericho och ett konsortium rev den gamla postterminalen Klara där Waterfront idag finns.

Andra kända rivningar är Fastpartners knock på Folkanhuset vid Östermalmstorg, Jernhusens rivning av huset där Kungsbrohuset idag står och Ramsbury som rev ett parkeringshus vid Drottninggatan där idag istället H&M:s huvudkontor finns. Längre från city, men ändå inom tullarna, har till exempel flera fastigheter vid Lindhagensgatan på Kungsholmen jämnats med marken.

En stor rivning som snart väntas är att Skanska river fastigheten Snäckan 8 vid Tegelbacken (med KPMG som hyresgäst). Skanska förvärvade nyligen fastigheten från Alecta. Utanför tullarna, vid Marievik, har AMF Fastigheter nyligen sålt ett stort kontorshus som ska rivas. Där ska köparen JM bygga bostadshus.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-18

Första bilden på AMF:s projekt. Det blir som synes en byggnad som tydligt öppnar sig mot omgivande kvarter. Den nuvarande byggnaden är helt sluten.
Första bilden på AMF:s projekt. Det blir som synes en byggnad som tydligt öppnar sig mot omgivande kvarter. Den nuvarande byggnaden är helt sluten.
Fastigheten sedd från Regeringsgatan.
Fastigheten sedd från Regeringsgatan. Fastigheterna till vänster på bilder ägs av AMF Fastigheter och de till höger av Vasakronan.
Arkitektskiss över projektet.
Arkitektskiss över projektet. Till vänster syns den lilla bostadsdelen som ska innehålla cirka 30 lägenheter.
Fastigheten Trollhättan 30 markerat i gult.
Fastigheten Trollhättan 30 markerat i gult.
Fastigheten Trollhättan 30 är en av fastigheterna som utgör Galleriankvarteret. Bild: Fastighetsvärlden (obs. bilden är ett montage).
Fastigheten Trollhättan 30 är en av fastigheterna som utgör Galleriankvarteret. Bild: Fastighetsvärlden (obs. bilden är ett montage).
Den aktuella fastigheten ligger i hörnet Hamngatan och Regeringsgatan.
Den aktuella fastigheten ligger i hörnet Hamngatan och Regeringsgatan.

 

Missa inte! Cash is King

Den 30 november är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Cash is King. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Skiften i toppen hos Vasakronan i Stockholm

Två nya toppositioner utsedda.

Skanska säljer för 600 mkr till sitt egna nya bolag

60.000 kr/kvm för nyutvecklad kontorsfastighet i centralt läge.

NREP in i Tyskland

Fokus på bostäder och logistik. Läs om det första förvärvet.

Sjunkande priser i markanvisningar

Senaste statistiken. Dessutom blir det vanligare att investerare drar sig ur markanvisningsavtal.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Kilenkrysset i iskallt förvärv av 30.000 kvm

Förvärvar tre fastigheter i iskallt segment som blir allt hetare.

Tillbaka till förstasidan