Så blir AMF:s nya hus i city – se snygga bilder

Annons

Historiskt stor rivning – Lokalytan dubblas. Fastighetsvärlden har tidigare berättat om AMF Fastigheters planer på att omvandla delar av Galleriankvarteret i centrala Stockholm till hotell (läs mer här) samt innovationshus (läs mer här). Idag vid klockan 13.00 presenterade AMF Fastigheter planen för fastigheten Trollhättan 30 (alltså den stora byggnaden till vänster om Gallerians huvudentré) som har varit ett separat planärende.

AMF Fastigheter och Stockholms stad har genomfört parallella arkitektuppdrag med fyra arkitektkontor för fastigheten. Arkitekttävlingen vanns av danska Lundgaard & Tranberg.

Fastighetsvarlden.se var på plats och direktrapporterade från presskonferensens som inleddes 13.00.

Den nuvarande byggnaden ska rivas och ersättas med en som erbjuder dubbelt så stor lokalyta. Den nya byggnaden kommer att erbjuda flera öppningar för att bidra till en mer inbjudande miljö dygnet runt (se bilder nedan). Fastigheten kommer få ett utseende av tre byggnader. Volymökningen skapas genom att delar av den nuvarande innergården tas i bruk och att AMF Fastigheter bygger några våningar högre. Den nya byggnaden kommer att bli åtta till tolv våningar hög, vilket framöver kommer att vara i nivå med de övriga fastigheterna i Galleriankvarteret som även de ska byggas på några våningar.

– Vi vill öppna upp gatorna runt Gallerian, i detta fallet Regeringsgatan. Nu har vi valt att jobba vidare med ett arkitektförslag som känns genialiskt, säger Mats Hederos, VD vid AMF Fastigheter.

– Projektet innehåller alla ingredienser som en levande stad behöver. Det känns rätt på alla sätt och bidrar till att skapa dynamik, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

– Det har varit härligt att kunna jobba med den energi som AMF Fastigheter har förmedlat kring projektet och vi har haft ett fantastiskt samarbete. Vi öppnar upp en mycket introvert byggnad, säger arkitekten Lene Tranberg.

– Man kan använda arkitekturen för att bygga stad, och detta är ett alldeles utmärkt exempel på det. Ett sådant här projekt är inte bara bra för den som bygger det eller för dem som arbetar i det – utan även för alla stockholmare, säger Karolina Keyser, stadsarkitekt vid Stockholms stad.

– Det handlar om att tillföra så mycket mer än bara en byggnad och några arbetsplatser. Vi vill tillföra betydligt mer till området, säger Karolin Forsling, chef stadsutveckling vid AMF Fastigheter.

I maj 2014 avslöjade Fastighetsvärlden att AMF Fastigheter planerade att riva den aktuella fastigheten Den omfattar idag totalt 31.600 kvm BTA, varav 23.400 kvm BTA är ovan mark. FV berättade då att AMF planerade för att riva allt ovan mark och istället bygga 44.000 kvm BTA ovan mark – alltså nästan en fördubbling av de lokalerna (läs mer här). De planer som AMF presenterar nu innehåller ganska exakt de volymerna.

AMF Fastigheter kommunicerar inte prislappen på projektet med fastigheten Trollhättan 30.

Rivningen sker ner till gatuplanet och kommer förstås att påverka handelsytorna i Gallerian. Ungefär 20 butiker, med en total yta om drygt 7.000 kvm, berörs. Butikerna i det nedre planet ska inte påverkas i någon större omfattning. Gallerian ska vara öppen som vanligt under byggtiden. Totalt kommer den uthyrningsbara butiksytan i Galleriankvarteret att utökas med 5.000 kvm när hela projektet är klart, och summerar då cirka 35.000 kvm. Merparten av ytan tillskapas i de tre fastigheter som ligger närmast Hamngatan.

AMF Fastigheter räknar med att sätta spaden i backan under andra kvartalet 2016. Bolaget räknar med en byggtid på 18 till 21 månader.

I den sydliga delen av fastigheten Trollhättan 30 kommer AMF Fastigheter att bygga ett mindre bostadshus med plats för cirka 30 lägenheter. Att bidra med bostäder har varit ett krav från stadens sida.

I de övre våningsplanen längs med Hamngatan planerar AMF Fastigheter för någon typ av publik verksamhet i form av restaurang eller kafé.

Sedan den stora cityomvandlingen, Norrmalmsregleringen, har det ägt rum relativt få totala rivningar i citynära lägen, även om det blivit vanligare under senare år. Pembroke har rivit Hästen på Mäster Samuelsgatan, Jernhusen har rivit Orgelpipan på Vasagatan, Fabege har hamrat ner hus på Lästmakargatan, Diligentia delar av Kv Jericho och ett konsortium rev den gamla postterminalen Klara där Waterfront idag finns.

Andra kända rivningar är Fastpartners knock på Folkanhuset vid Östermalmstorg, Jernhusens rivning av huset där Kungsbrohuset idag står och Ramsbury som rev ett parkeringshus vid Drottninggatan där idag istället H&M:s huvudkontor finns. Längre från city, men ändå inom tullarna, har till exempel flera fastigheter vid Lindhagensgatan på Kungsholmen jämnats med marken.

En stor rivning som snart väntas är att Skanska river fastigheten Snäckan 8 vid Tegelbacken (med KPMG som hyresgäst). Skanska förvärvade nyligen fastigheten från Alecta. Utanför tullarna, vid Marievik, har AMF Fastigheter nyligen sålt ett stort kontorshus som ska rivas. Där ska köparen JM bygga bostadshus.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-18

Första bilden på AMF:s projekt. Det blir som synes en byggnad som tydligt öppnar sig mot omgivande kvarter. Den nuvarande byggnaden är helt sluten.
Första bilden på AMF:s projekt. Det blir som synes en byggnad som tydligt öppnar sig mot omgivande kvarter. Den nuvarande byggnaden är helt sluten.
Fastigheten sedd från Regeringsgatan.
Fastigheten sedd från Regeringsgatan. Fastigheterna till vänster på bilder ägs av AMF Fastigheter och de till höger av Vasakronan.
Arkitektskiss över projektet.
Arkitektskiss över projektet. Till vänster syns den lilla bostadsdelen som ska innehålla cirka 30 lägenheter.
Fastigheten Trollhättan 30 markerat i gult.
Fastigheten Trollhättan 30 markerat i gult.
Fastigheten Trollhättan 30 är en av fastigheterna som utgör Galleriankvarteret. Bild: Fastighetsvärlden (obs. bilden är ett montage).
Fastigheten Trollhättan 30 är en av fastigheterna som utgör Galleriankvarteret. Bild: Fastighetsvärlden (obs. bilden är ett montage).
Den aktuella fastigheten ligger i hörnet Hamngatan och Regeringsgatan.
Den aktuella fastigheten ligger i hörnet Hamngatan och Regeringsgatan.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan