Spökstationen Kymlinge.

S vänder och nobbar Vasakronans Kymlinge

Att utveckla området runt den påbörjade men inte färdigbyggda tunnelbanestationen Kymlinge i Sundbyberg är lokalt politiskt sprängstoff.  Nu har Socialdemokraterna, som varit positiva till att låta Vasakronan utveckla området runt Kymlinge, format ett minoritetsstyre i Sundbyberg ihop med Centerpartiet och Liberalerna. Samtidigt kan Fastighetsvärlden berätta att Socialdemokaterna har svängt i frågan angående Kymlinge.

– Det är en fråga som vi inte kommer att driva under den kommande mandatperioden. Vi har sagt att vi inte ska bygga i Kymlinge. Det finns så många andra ställen i Sundbyberg där vi ska bygga de kommande fyra åren, säger Peter Schilling (S) som kommer att föreslås till att bli ordförande i kommunstyrelsen, till Fastighetsvärlden.

Det är Centerpartiet som en länge tid varit motståndare till att utveckla Kymlinge, alltså den delen mellan den oöppnade stationen och norrut till E18.

Moderaterna som tidigare varit positiva till att låta Vasakronan utveckla Kymlinge men ändrade inställning under förra mandatperioden inställning för att kunna regera med Centerpartiet som haft Kymlingefrågan som en hjärtefråga och som inte ska byggas. Centerpartiet hade då ett år in i mandatperioden lämnat styret ihop med Socialdemokraterna bland annat för att partiet i en intervju uttalat sig positivt kring Kymlinge.

Peter Schilling konstaterar att man som politiker ”måste välja sina strider”.

Schilling berättar i övrigt att det inte finns några större politiska åsiktsskillnader kring Sundbybergs stads utveckling när det gäller bygg- och fastighetsfrågor.

– Det är inte särskillt mycket konflikter inom politiken inom området. De projekt som pågår och finns beslutade kommer att fortgå. Alla beslut är tagna på stabila grunder och så hoppas jag att det blir även framöver. Vi är glada över att så många vill investera här, och hoppas att företagen vill göra så även framöver.

Han nämner bland annat Wallenstams satsnings i Hallonbergen och Balders kommande i Hallonbergen och Rissne samt Skanskas kommande nära kommunhuset.

– Dessutom har vi överdäckningen av spårområdet som betyder jättemycket. Jag hoppas att vi har möjlighet att bygga bort fler barriärer framöver. Det är viktigt att Sundbyberg växer ihop. Det är en stor utmaning och vi behöver ta ett helhetsgrepp.

En sak som Peter Schilling vill se framöver är ett högre tempo av det kommunala bostadsbolaget.

– Förvaltaren ska växa och bli större. Det är ett ekonomiskt starkt bolag och har bra förutsättningar för det. Jag vill att bolaget ska växa rejält.

Han vill inte se några försäljningar till investerarmarknaden, men konstaterar att bytesaffärer skulle kunna vara möjliga om det är en bra affär och bra för kommunens utveckling.

Fler Nyheter från förstasidan

Lyckat drag av Vasakronan i centrala Malmö

Får en rejäl dragare till köpcentrum som dragits med vakanser.

Pareto i miljardköp från Axfast

Båda bolagen fortsätter att hålla ett högt affärstempo.

De kan bli Årets konsulter 2018

Se vilka åtta ledande rådgivare som har chans att vinna i två olika klasser.

Wallenstam ska investera för 20 mdr på fem år

Under de kommande fem åren ska 20 mdr investeras i nyproduktion och förädling.

PP Pension säljer för 600 mkr

Fortsätter att avyttra bostäder på bra adresser. Har fortfarande en allokering mot fastigheter på höga 22 procent.

Arctic gör stort köp

48.000 kvm nybyggt i tre orter.

Porträtt

Inget finlir i kalkylen

Opportunist. Det är en påse gott och blandat han har samlat på sig. En flygplatsstad, ett slott, ett badhus, ett auktionshus med mera. Nyligen sålde han sin bästa investering någonsin, för hundra gånger insatsen. Läs FV:s långa intervju med Per Taube.

Fastighetsbeståndet taxerat till knappt 9,2 biljoner

Stockholmsområdet står för nästan en tredjedel.

Bra byggrätter lockar fortfarande

Försäljning av en stor byggrätt i sjöläge och inom tullarna är nära att genomföras.

Investeringsstödet försvinner vid årsskiftet

Sabos vd Anders Nordstrand: ”Det är ett olyckligt snabbstopp, som kan medföra att en mängd planerade bostäder nu inte blir av”.

Klart: Så hög blir hyran i Stockholms ”billiga” hus

Missade målet. Satsningen ska utvärderas.

Pressad Oscar varslar och minskar kostnaderna

Oscar Engelbert om framtiden.

Alma tar in 2,5 miljarder till sin andra fond

Simon de Château berättar om investerarna och planerna. Bolaget ska även öppna ett nytt kontor.

Skanskas huvudkontor på Kungsholmen sålt

En av årets största transaktioner inom tullarna i Stockholm.

Tillbaka till förstasidan