Spökstationen Kymlinge.

S vänder och nobbar Vasakronans Kymlinge

Att utveckla området runt den påbörjade men inte färdigbyggda tunnelbanestationen Kymlinge i Sundbyberg är lokalt politiskt sprängstoff.  Nu har Socialdemokraterna, som varit positiva till att låta Vasakronan utveckla området runt Kymlinge, format ett minoritetsstyre i Sundbyberg ihop med Centerpartiet och Liberalerna. Samtidigt kan Fastighetsvärlden berätta att Socialdemokaterna har svängt i frågan angående Kymlinge.

– Det är en fråga som vi inte kommer att driva under den kommande mandatperioden. Vi har sagt att vi inte ska bygga i Kymlinge. Det finns så många andra ställen i Sundbyberg där vi ska bygga de kommande fyra åren, säger Peter Schilling (S) som kommer att föreslås till att bli ordförande i kommunstyrelsen, till Fastighetsvärlden.

Det är Centerpartiet som en länge tid varit motståndare till att utveckla Kymlinge, alltså den delen mellan den oöppnade stationen och norrut till E18.

Moderaterna som tidigare varit positiva till att låta Vasakronan utveckla Kymlinge men ändrade inställning under förra mandatperioden inställning för att kunna regera med Centerpartiet som haft Kymlingefrågan som en hjärtefråga och som inte ska byggas. Centerpartiet hade då ett år in i mandatperioden lämnat styret ihop med Socialdemokraterna bland annat för att partiet i en intervju uttalat sig positivt kring Kymlinge.

Peter Schilling konstaterar att man som politiker ”måste välja sina strider”.

Schilling berättar i övrigt att det inte finns några större politiska åsiktsskillnader kring Sundbybergs stads utveckling när det gäller bygg- och fastighetsfrågor.

– Det är inte särskillt mycket konflikter inom politiken inom området. De projekt som pågår och finns beslutade kommer att fortgå. Alla beslut är tagna på stabila grunder och så hoppas jag att det blir även framöver. Vi är glada över att så många vill investera här, och hoppas att företagen vill göra så även framöver.

Han nämner bland annat Wallenstams satsnings i Hallonbergen och Balders kommande i Hallonbergen och Rissne samt Skanskas kommande nära kommunhuset.

– Dessutom har vi överdäckningen av spårområdet som betyder jättemycket. Jag hoppas att vi har möjlighet att bygga bort fler barriärer framöver. Det är viktigt att Sundbyberg växer ihop. Det är en stor utmaning och vi behöver ta ett helhetsgrepp.

En sak som Peter Schilling vill se framöver är ett högre tempo av det kommunala bostadsbolaget.

– Förvaltaren ska växa och bli större. Det är ett ekonomiskt starkt bolag och har bra förutsättningar för det. Jag vill att bolaget ska växa rejält.

Han vill inte se några försäljningar till investerarmarknaden, men konstaterar att bytesaffärer skulle kunna vara möjliga om det är en bra affär och bra för kommunens utveckling.

Fler Nyheter från förstasidan

SBB närmar sig 5 mdr i försäljningar – gör ny affär

Batljan: ”Hög efterfrågan på våra kassaflödesfastigheter”.

Här vill Stockholms stad överdäcka

Fyra platser pekas ut.

Utvecklar för 1,85 miljarder kronor i Danderyd

Förstärker Danderyds sjukhus med ny byggnad med helikopterplatta.

Kl 23.00: Oscar presenterar siffrorna för Q1

Läs om hur få bostäder som sålts och om hur kraftigt personalstyrkan bantats. OP berättar även att man snabbt vill sälja en fastighet.

Erik Selin: ”Oerhört förvånad”

Balders storägare och vd kommenterar misstankarna för Fastighetsvärlden.

Expert på EBM: "Många får guldfeber när det hettar till"

Expert på insiderbrott berättar för FV.

Skanska vill bygga 30.000 kvm centralt

Vill kopiera succén från centrala Malmö.

Niam slår till och köper nästan tusen bostäder

Säljaren minskar överraskande på beståndet.

Atrium Ljungberg köper klassiskt kontor i Sundbyberg

Omfattar drygt 8.000 kvadratmeter uthyrbar yta.

Så stor blir Oscars förlust – preliminära siffror

FV granskar den icke-formella årsredovisningen.

Så ser prislappen ut för Hagastadens nya landmärke

Cirkelformad prestigebyggnad om 24.000 kvm lokaler.

Oscar ändrar datum – igen

Oscar Properties årsredovisning senareläggs ytterligare en gång.

Bruzelius lämnar Rikshem – klar för stort konsultbolag

Efter åtta år på Rikshem går Jacob Bruzelius vidare.

Klövern satsar på nytt kongress- och kulturhus

Frågan om den aktuella satsningen har varit aktuell under många år. 25.000 kvm lokaler utreds.

Tillbaka till förstasidan