Spökstationen Kymlinge.

S vänder och nobbar Vasakronans Kymlinge

Att utveckla området runt den påbörjade men inte färdigbyggda tunnelbanestationen Kymlinge i Sundbyberg är lokalt politiskt sprängstoff.  Nu har Socialdemokraterna, som varit positiva till att låta Vasakronan utveckla området runt Kymlinge, format ett minoritetsstyre i Sundbyberg ihop med Centerpartiet och Liberalerna. Samtidigt kan Fastighetsvärlden berätta att Socialdemokaterna har svängt i frågan angående Kymlinge.

– Det är en fråga som vi inte kommer att driva under den kommande mandatperioden. Vi har sagt att vi inte ska bygga i Kymlinge. Det finns så många andra ställen i Sundbyberg där vi ska bygga de kommande fyra åren, säger Peter Schilling (S) som kommer att föreslås till att bli ordförande i kommunstyrelsen, till Fastighetsvärlden.

Det är Centerpartiet som en länge tid varit motståndare till att utveckla Kymlinge, alltså den delen mellan den oöppnade stationen och norrut till E18.

Moderaterna som tidigare varit positiva till att låta Vasakronan utveckla Kymlinge men ändrade inställning under förra mandatperioden inställning för att kunna regera med Centerpartiet som haft Kymlingefrågan som en hjärtefråga och som inte ska byggas. Centerpartiet hade då ett år in i mandatperioden lämnat styret ihop med Socialdemokraterna bland annat för att partiet i en intervju uttalat sig positivt kring Kymlinge.

Peter Schilling konstaterar att man som politiker ”måste välja sina strider”.

Schilling berättar i övrigt att det inte finns några större politiska åsiktsskillnader kring Sundbybergs stads utveckling när det gäller bygg- och fastighetsfrågor.

– Det är inte särskillt mycket konflikter inom politiken inom området. De projekt som pågår och finns beslutade kommer att fortgå. Alla beslut är tagna på stabila grunder och så hoppas jag att det blir även framöver. Vi är glada över att så många vill investera här, och hoppas att företagen vill göra så även framöver.

Han nämner bland annat Wallenstams satsnings i Hallonbergen och Balders kommande i Hallonbergen och Rissne samt Skanskas kommande nära kommunhuset.

– Dessutom har vi överdäckningen av spårområdet som betyder jättemycket. Jag hoppas att vi har möjlighet att bygga bort fler barriärer framöver. Det är viktigt att Sundbyberg växer ihop. Det är en stor utmaning och vi behöver ta ett helhetsgrepp.

En sak som Peter Schilling vill se framöver är ett högre tempo av det kommunala bostadsbolaget.

– Förvaltaren ska växa och bli större. Det är ett ekonomiskt starkt bolag och har bra förutsättningar för det. Jag vill att bolaget ska växa rejält.

Han vill inte se några försäljningar till investerarmarknaden, men konstaterar att bytesaffärer skulle kunna vara möjliga om det är en bra affär och bra för kommunens utveckling.

Fler Nyheter från förstasidan

Kokhett läge för logistik och lager – asiatiska köpare jagar

Två av Europas främsta experter på segmentet berättar för FV.

Hoppar av styrelsen med omedelbar verkan

Maxfastigheter fick ny storägare i fredags – nu lämnar en ledamot styrelsen.

Fastighetsjuridik

Juridiska fallgropar kring coworking

Advokatfirman Westermark Anjou reder här ut vilka fällor som finns.

Nytt kapital till Wework – miljardären planerar ta över

Skjuter till 5 miljarder dollar till krisbolaget.

Lämnar Blackstone – ska leda Brunswicks nya satsning

Det nystartade bolaget fokuserar på affärer upp till 150 miljoner euro.

Uppsalas stora försäljning – blir fyra paket

Läs om vad som ska säljas nu och hur tidsplanen ser ut. FV kan även berätta om ytterligare tre planerade större försäljningar.

Vill bygga ut med 20.000 kvm kontor i Göteborg

Internationell aktör planerar för att sprida sitt koncept.

Abba-legendarens digitala storsatsning vid Sergels torg

Se visionsbilderna över nya digitala kulturcentret i Stockholms city.

Rasar mot publiceringarna

Trots förseningar för Karlatornet har majoriteten av köparna tecknat nya avtal med ny tidsplan enligt Sernekes vd Ola Serneke, som är upprörd över andra uppgifter i media.

Miljardorder för att utveckla i trendiga stadsdelen

Död punkt rustas upp – med bostäder, hotell, butiker och saluhall.

Finska Hoivatilat gör femte investeringen i Sverige

Bolaget har låtit bygga 200 samhällsfastigheter i Finland under de senaste tio åren..

Bilder: Underklädesjätten sätter färg på 70-talskomplex

Lämnar Lärkstaden. Flyttar huvudkontoret till 2.300 kvm nyrenoverade lokaler. Se bilder.

Siktar på börsen med höjdarna

”Bra med de här erfarna namnen i styrelsen när vi tar sikte mot börsen”

Välkänd mäklare säljer egen fastighet till offensiv aktör

Välkänd fastighet i bästa läge får en ny ägare.

Tillbaka till förstasidan