Spökstationen Kymlinge.

S vänder och nobbar Vasakronans Kymlinge

Att utveckla området runt den påbörjade men inte färdigbyggda tunnelbanestationen Kymlinge i Sundbyberg är lokalt politiskt sprängstoff.  Nu har Socialdemokraterna, som varit positiva till att låta Vasakronan utveckla området runt Kymlinge, format ett minoritetsstyre i Sundbyberg ihop med Centerpartiet och Liberalerna. Samtidigt kan Fastighetsvärlden berätta att Socialdemokaterna har svängt i frågan angående Kymlinge.

– Det är en fråga som vi inte kommer att driva under den kommande mandatperioden. Vi har sagt att vi inte ska bygga i Kymlinge. Det finns så många andra ställen i Sundbyberg där vi ska bygga de kommande fyra åren, säger Peter Schilling (S) som kommer att föreslås till att bli ordförande i kommunstyrelsen, till Fastighetsvärlden.

Det är Centerpartiet som en länge tid varit motståndare till att utveckla Kymlinge, alltså den delen mellan den oöppnade stationen och norrut till E18.

Moderaterna som tidigare varit positiva till att låta Vasakronan utveckla Kymlinge men ändrade inställning under förra mandatperioden inställning för att kunna regera med Centerpartiet som haft Kymlingefrågan som en hjärtefråga och som inte ska byggas. Centerpartiet hade då ett år in i mandatperioden lämnat styret ihop med Socialdemokraterna bland annat för att partiet i en intervju uttalat sig positivt kring Kymlinge.

Peter Schilling konstaterar att man som politiker ”måste välja sina strider”.

Schilling berättar i övrigt att det inte finns några större politiska åsiktsskillnader kring Sundbybergs stads utveckling när det gäller bygg- och fastighetsfrågor.

– Det är inte särskillt mycket konflikter inom politiken inom området. De projekt som pågår och finns beslutade kommer att fortgå. Alla beslut är tagna på stabila grunder och så hoppas jag att det blir även framöver. Vi är glada över att så många vill investera här, och hoppas att företagen vill göra så även framöver.

Han nämner bland annat Wallenstams satsnings i Hallonbergen och Balders kommande i Hallonbergen och Rissne samt Skanskas kommande nära kommunhuset.

– Dessutom har vi överdäckningen av spårområdet som betyder jättemycket. Jag hoppas att vi har möjlighet att bygga bort fler barriärer framöver. Det är viktigt att Sundbyberg växer ihop. Det är en stor utmaning och vi behöver ta ett helhetsgrepp.

En sak som Peter Schilling vill se framöver är ett högre tempo av det kommunala bostadsbolaget.

– Förvaltaren ska växa och bli större. Det är ett ekonomiskt starkt bolag och har bra förutsättningar för det. Jag vill att bolaget ska växa rejält.

Han vill inte se några försäljningar till investerarmarknaden, men konstaterar att bytesaffärer skulle kunna vara möjliga om det är en bra affär och bra för kommunens utveckling.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC laddar för nytt kontorsprojekt i Solna

Vill riva ett grönklassat kontorshus från 80-talet.

Vasakronan hyr ut 4.500 kvm och startar unikt träkontor

Hyr ut till myndighet och arkitektfirma i centralt läge. Se flera bilder!

Hyr ut 3.400 kvm i Kista

Två uthyrningar. ”Det är mycket på gång i Kista just nu”.

Grönt ljus för 4.500 bostäder

Ett av de större utvecklingsområdena för bostäder i södra Stockholm.

NREP premiärköper från Besqab i unik försäljning

Affär på nästan 500 miljoner kronor.

Bryter samarbete om projekt i Slakthusområdet

Fick markanvisning på hög prisnivå.

Ingen nyemission för Prime

Årsstämman röstade ner förslaget.

Veidekke får svensk koncernchef

Arne Giske slutar efter sex år på posten.

Internationell hotellkedja vill öppna i Sverige

Kedjan är inne i en kraftig expansion.

Sex investerare med bakom John Mattsons börsentré

Läs om vilka investerare som står bakom. Målet är att fastighetsbeståndet nästan ska fördubblas till 2023.

Dörren stängs för padelsatsning

Blir idrottshall och lastbilscentral i stället. Zlatan Ibrahimovic ska ha varit en av intressenterna bakom planerna på en padelhall.

Tobin och EQT:s byggare i kk

Q-gruppen Bygg har ansökt om konkurs. Företaget har bland annat varit totalentreprenör till de profilerade brf-projekten Unum och Vyn.

SSM får rätt mot bostadsköpare

Ytterligare en tvist mellan en bostadsutvecklare och köpare har avgjorts.

Tillbaka till förstasidan